Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālajā operā 25. martā izskanēs koncerts "Dievs, Tava zeme deg!", kurā izskanēs Gijas Kančelli, sera Džona Tavenera un, protams, Lūcijas Garūtas skaņdarbi LNO kora izpildījumā, portālu "Delfi" informē LNO pārstāvji.

LNO kormeistars Aigars Meri atzīst, ka pašam koncerta nosaukumam nav vienojošas nozīmes. Koncerta programmas izvēle bijusi saistīta gan ar to, ka šogad ir Lūcijas Garūtas 110. jubilejas gads, gan arī teksta autora Andrejs Eglīša simtgade. Lūcija Garūta savas dzīves laikā bijusi operas koncertmeistare, un uzzinot, ka komponiste Anitra Tumševica ir izveidojusi kantātes "Dievs, Tava zeme deg" pārlikumu pūtēju orķestrim, skaņdarbs tika iekļauts kora koncerta repertuārā, turklāt tam speciāli izveidota 2. transkripcijas redakcija. A. Meri atzīst, ka arī stāsts par to, ka L. Garūta īstenībā ir gribējusi ''Dievs, Tava zeme deg'' veidot kā skaņdarbu orķestrim un korim, ir mīta vērts.

Par Gijas Kančeli skaņdarba "Dixi" iekļaušanu koncerta programmā ideja radusies sadarbībā ar čellistu Maksimu Beitānu, kas sākotnēji gan bija plānota sakarā ar cita šī gruzīnu komponista skaņdarba atskaņošanu – "Simi", tomēr Kančelli kora koncertā tiks pārstāvēts ar "Dixi'', un A. Meri uzskata, ka klausītājam ir jāzina, kas ir Džansugs Kahidze, jo ''Dixi'' ir veltīts tieši šim diriģentam. Skaņdarbam "Dixi" ir vairākas sejas, no kurām viena ir tuvākā drauga un domubiedra personības portrets, stāsts par viņa ideāliem, par izvēlēto mākslinieka ceļu un neizbēgamo vientulību, ejot šo ceļu.

Džona Tavenera "Svyati", pēc LNO kormeistara A. Meri domām, koncerta koncepcijā turpina G. Kančeli ''Dixi'', par ko pats komponists ir izteicies, ka "Dixi'' otrs "neoficiālais'' nosaukums ir – "...Mēs dziedam kurlajiem'', un pauž sabiedrības nespēju kļūt labākai, pieļaujot vienu traģisku kataklizmu pēc otras. "Svyati" ir lūgšana – lūgšana par cilvēci, par katru no mums, tā aicina piedot.

Pirms koncerta, 21.martā Latvijas Nacionālās operā notiks izglītojošais pasākums "Sarunas pirms koncerta "Dievs, Tava zeme deg"", kurā piedalīsies LNO kormeistars Aigars Meri, mācītājs Krists Kalniņš, ar lekciju uzstāsies un diskusiju vadīs mūzikas pētnieks Edgars Raginskis, priekšnesumu sniegs arī LNO koris.

Biļetes uz koncertu un sarunām pirms koncerta var nopirkt LNO kasēs un "Biļešu paradīzē"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!