Foto: DELFI

Uz Latvijas Nacionālās operas (LNO) skatuves šosezon atgriezīsies daudzi latviešu operdziedātāji, kas guvuši atzinību pasaulē, bet starp galvenajiem LNO sezonas notikumiem minama arī baleta 90 gadu jubileja, kas tiks atzīmēta ar vērienīgu koncertu šā gada decembrī, LNO viesizrādes Maskavas Lielajā teātrī nākamā gada sākumā, kā arī Riharda Vāgnera divsimtgadei veltītais "Nībelungu gredzena" cikls, pirmdien preses konferencē pavēstīja operas vadība.

Pirmizrādes šosezon gaidāmas Andra Dzenīša operai "Dauka", ar ko LNO atklās sezonu 7.septembrī, horeogrāfes Allas Sigalovas mūsdienīgajam baletam "Otello" 18.oktobrī, savukārt atjaunojuma pirmizrāde 7.decembrī iecerēta Džakomo Pučīni operai "Toska" ar Lieni Kinču galvenajā lomā.

Nākamā gada sākumā, 25.janvārī, Baltajā namā no jauna tiks iestudēta opera "Mazais skursteņslauķis", kas veltīta komponista Bendžamina Britena simtgadei. Savukārt 9.februārī pirmizrāde plānota diviem baleta viencēlieniem – "Karmena" un "5 tango", ko veido horeogrāfi Kšištofs Pastors un Hanss van Mānens, kas, pēc Latvijas Nacionālā baleta vadītāja Aivara Leimaņa vārdiem, ir viens no pasaules labāko horeogrāfu piecnieka.

Marta sākumā atjaunojuma pirmizrāde gaidāma pirms vairākiem gadiem LNO iestudētajam Vāgnera "Reinas zeltam", kas ievadīs četru operu ciklu "Nībelunga gredzens". Pēdējoreiz visu četru operu ciklu Rīgā uz operas skatuves varēja noskatīties pirms vairāk nekā 100 gadiem.

Savukārt 27.aprīlī būs pirmizrāde argentīniešu horeogrāfa Maurisio Vainrota iestudētajam baletam "Ilgu tramvajs".

Ar solokoncertiem, kā arī izrādēs uz Baltā nama skatuves Rīgā būs redzami Aleksandrs Antoņenko, Elīna Garanča, Marina Rebeka, Kristīne Opolais, Inga Kalna un Inese Galante.

Antoņenko dziedās Pētera Čaikovska operā "Pīķa dāma" 16. un 18.septembrī kopā ar leģendāro krievu mecosoprānu Jeļenu Obrazcovu, savukārt 28.septembrī solokoncertu operā sniegs soprāns Marina Rebeka. Inga Kalna kopā ar Samsonu Izjumovu dziedās galvenās lomas Nikolaja Rimska-Korsakova operas "Cara līgava" koncertuzvedumā 27.oktobrī, savukārt Kristīne Opolais 16.novembrī dziedās Mimī Džakomo Pučīni operā "Bohēma".

14.decembrī ar solokoncertu operā uzstāsies Inese Galante, bet Elīnas Garančas solokoncerts ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri uz operas skatuves būs 28.decembrī.

Ar vērienīgu trīsdaļīgu Galā koncertu savu deviņdesmitgadi 15.decembrī atzīmēs Latvijas Nacionālais balets. Koncertā piedalīsies visi LNO baleta mākslinieki, kā arī vairāki viessolisti, un tiks izdejoti spilgtākie LNO baleta izrāžu fragmenti. Leimanis pauda gandarījumu, ka baleta trupai pēdējos gados pievienojušies spēcīgi jaunie dejotāji, un arī viņiem būs nozīmīgas lomas šajā sezonā.

Nākamā gada 6.–12.februārī LNO dosies viesizrādēs uz Maskavas Lielo teātri, kur četrus vakarus izrādīs Gaetāno Doniceti "Lucia di Lammermoor" un Pētera Čaikovska operu "Oņegins".

Teātris šogad plāno aktīvi pievērsties arī jaunu solistu audzināšanai, attīstot ideju par operas akadēmiju – solistu kalvi, kurā jaunie dziedātāji divus gadus varēs izkopt savas vokālās prasmes, labākie saņems arī stipendiju. Valsts fiansējums gan šim projektam nav paredzēts – to atbalstīšot sponsori. Pēc operas direktora Andreja Žagara teiktā, gadā akadēmijā varētu uzņemt sešus līdz 10 dziedātājus, augstākā izglītība nebūšot obligāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!