Foto: Evija Trifanova
Starptautiskais jauno vokālistu konkurss "Operalia", kas šogad pirmo reizi norisinājās Latvijas Nacionālajā operā, noslēdzies ar soprāna Julianas Grigorjanas (Armēnija) un tenora Entonija Leona (ASV) uzvaru.

Kā iepriekš ziņots, konkursa fināls norisinājās 30. oktobrī kā svinīgs Galā koncerts Latvijas Nacionālās operas orķestra pavadījumā ar Plasido Domingo un Kamalu Kānu pie diriģenta pults.
"Operalia" dibinātājs un prezidents, izcilais operdziedātājs un diriģents Plasido Domingo izteica īpašu pateicību Latvijas Nacionālās operas darbiniekiem par lieliski noorganizēto konkursa norisi, tāpat maestro augstu novērtēja Latvijas Nacionālās operas orķestra māksliniecisko kvalitāti un solīja drīzumā atkal viesoties Latvijas Nacionālajā operā jau kā dziedātājs.

Rīgā, lai piedalītos konkursā, bija ieradušies 33 jaunie operdziedātāji no 17 valstīm. Latviju "Operalia" pārstāvēja baritons Daniils Kuzmins. Konkursa dalībniekus vērtēja starptautiska žūrija, kurā strādāja pasaules nozīmīgāko opernamu vadītāji un dziedātāju atlases menedžeri. Viņu vidū bija arī Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš. Finālam tika izvirzīti trīspadsmit dziedātāji.

Operalia 2022 laureāti

Pirmā vieta:
Juliana Grigorjana (Juliana Grigoryan), soprāns, Armēnija;
Entonijs Leons (Anthony León), tenors, ASV.

Otrā vieta:
Serēna Saensa (Serena Sáenz), soprāns, Spānija;
Djūks Kims (Duke Kim), tenors, ASV;
Nilss Vanderers (Nils Wanderer), kontrtenors, Vācija.

Trešā vieta:
Mēra Terēze Kārmaka (Maire Therese Carmack), mecosoprāns, ASV;
Jongdžuns Parks (Youngjun Park), baritons, Dienvidkoreja;
Džongvons Hans (Jongwon Han), basbaritons, Dienvidkoreja.

Birgitas Nilsones balva par Riharda Štrausa un Riharda Vāgnera skaņdarbu izpildījumu saņēma Serēna Saensa (Serena Sáenz), soprāns no Spānijas. Viņa tika arī pie Pepitas Embilas de Domingo sarsuelas balvas sieviešu grupā.

Savukārt Dona Plasido Domingo sarsuelas balvu vīriešu grupā saņēma konkursa pirmās vietas ieguvējs Entonijs Leons (Anthony León), tenors no ASV.

"Rolex" Publikas simpātijas balva tika konkursa uzvarētājai Julianai Grigorjanai un trešās vietas ieguvējam Jongdžunam Parkam.

Īpašā "CulturArte" balva piešķirta Entonijam Čaramitaro, tenoram no ASV.

Konkursu "Operalia" 1993. gadā dibinājis Plasido Domingo, lai atklātu daudzsološus mūsdienu jaunos operdziedātājus un palīdzētu viņiem uzsākt karjeru. "Operalia" mērķis ir piesaistīt visas pasaules visu balss tipu dziedātājus vecumā no astoņpadsmit līdz trīsdesmit diviem gadiem, lai viņus noklausītos izcilāko starptautisko personību žūrija pasaules prestižākajā un konkurētspējīgākajā skatē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!