Latvijas Nacionālajā operā (LNO), 24. maijā, plkst.19:00, notiks Gaetāno Doniceti operas "Lucia di Lammermoor" pirmizrāde, kurā galveno lomu izpildīs operas zvaigzne Marina Rebeka, portālu "Delfi" informē LNO preses pārstāve Katrīna Leiškalne.

Jauniestudējuma muzikālais vadītājas un diriģents ir Kristofs Štillers, režisors Andrejs Žagars, scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, gaismu mākslinieks Kevins Vins-Džonss, horeogrāfe Elita Bukovska.

"Lucia di Lammermoor" sižets balstīts Valtera Skota populārajā romānā "Lammermūras līgava", kas vēsta par nežēlīgu naidu starp divām Skotijas dzimtām 17. gadsimta beigās.

"Cīņā par bagātību un varu trauslās Lučijas sapņi par laimi un mīlestību sabirst putekļos. Hipnotiskā galvenās varones ārprāta aina ir opermūzikas visspožākā pērle, savukārt "Lucia di Lammermoor" uzskatāma par Gaetāno Doniceti visslavenāko opera," stāsta izrādes veidotāji.

Foto: Iestudējuma 'Lucia di Lammermoor' preses konference

LNO iestudējuma darbība noris 20. gadsimta 30. gadu Itālijā, Musolīni ērā.

Lučijas lomā iejutīsies latviešu soprāns Marina Rebeka, kas iekarojusi Londonas Koventgārdenu Londonā, Vācu operu Berlīnē, Vīnes valsts operu, "Teatro alla Scala" Milānā un šajā sezonā – arī Ņujorkas Metropolitēna operu.

Savukārt Edgardo Ravensvuda lomā iejutīsies turku tenors Murats Karahans, kurš kopš 2005. gada ir Ankaras Valsts operas un baleta teātra solists. Murata Karahana repertuārā ir Rūdolfs Džakomo Pučīni operā "Bohēma", Alfrēds Džuzepes Verdi operā "Traviata", Makdafs "Makbetā" u.c. izcilas lomas.

"Iespējams, ka daļa publikas joprojām gribētu baudīt vēsturisko Skotiju, kā to paredz librets, tomēr nav izslēdzama arī cita dramaturģijas interpretācija, kas savā ziņā kliedētu tradicionāli iztēloto "Lucia di Lammermoor" pasauli ar jau klišejiskajiem, rūtainajiem skotu svārciņiem, kas vientuļi plandās vēstures tumsā. Pastāv arī daudz citu valstu un periodu, kuros spēcīgi izteiktā patriarhālā kultūra sevi apliecinātu pārspēkā, sadursmē ar sievietes emancipācijas centieniem, kā, piemēram, LNO jaunuzvedumā veidotās dramaturģijas norises vieta – 20. gadsimta 30. gadu Itālija, kas ārējās izpausmēs ir monumentāli skaists laiks, taču arī cilvēka dzīvības un viņa izvēles brīvību ignorējošs laika periods, kas vēl aizvien nav izbalējis no mūsu apziņas," iestudējuma nokrāsas ieskicē tā veidotāji. 

Lomās: Lučija: Marina Rebeka, Sonora Vaice, Olga Pudova; Edgars Ravensvuds: Dmitro Popovs, Murats Karahans, Andris Ludvigs; Enriko Astons: Jānis Apeinis, Viktors Korotičs; Raimonds: Krišjānis Norvelis, Sergejs Kovnirs; Arturs: Viesturs Jansons, Raimonds Bramanis, Dainis Skutelis; Alise: Kristīne Zadovska, Laura Grecka; Normans: Andris Kipļuks, Dainis Skutelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!