Foto: LETA
Latvijas Nacionālajā operā piektdien pirmizrādi piedzīvos Džakomo Pučini operas "Bohēma" atjaunojums, kas šajā versijā pirmo reizi uz LNO skatuves tikai izrādīta 1995. gadā, portālu "Delfi" informē operas pārstāvji.

Iestudējuma režisors ir Pēteris Krilovs, kas pagājušajā gadā saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu kā labākais režisors. Scenogrāfiju veidojis – Andris Freibergs, kostīmu māksliniece – Ieva Kundziņa. Pirmizrādē pie diriģenta pults būs Normunds Vaicis.

Atjaunotajā izrādē lomās būs: Liene Kinča vai Evija Martinsone (Mimī), Romāns Trohimuks vai Georgs Onjani (Rūdolfs), Jānis Apeinis vai Armands Siliņš (Marsels),  Dana Bramane vai Inga Šļubovska (Mizete), Imants Erdmansvai Armands Siliņš (Šonārs), Rihards Mačanovskis vai Kārlis Saržants (Kolēns).

"Bohēmas" varoņi ir tipiski 19. gadsimta nogales parīzieši: dzejnieks Rūdolfs, mūziķis Šonārs, filozofs Kolēns un mākslinieks Marsels. Draugu nabadzīgajā, bet jauneklīgi nebēdnīgajā ikdienā ienāk zīda izšuvēja Mimī. Taču meitenes liktenis jau izšķirts - pat Rūdolfa mīlestība nespēj viņu glābt... Zaudējuma sāpes remdē vienīgi draugu atbalsts.

"Bohēma" tiek uzskatīta par vienu no Džakomo Pučīni (1858-1924) labākajiem sacerējumiem un par vienu no visu laiku romantiskākajām operām. Tās pirmizrāde notika 1896. gada 1. februārī Turīnā Teatro Regia jaunā diriģenta Arturo Toskanīni vadībā.

Jau pēc četriem gadiem, 1900. gada 29. decembrī, "Bohēmu" pirmo reizi spēlēja vācu Rīgas Pilsētas teātrī, tagadējā Latvijas Nacionālās operas ēkā. Vēlāk to Rīgā iestudēja vēl vairākas reizes: 1922. gadā (ar atjaunojumu 1932. un 1942. gadā), 1948. gadā, 1964. gadā un 1995. gadā (ar atjaunojumu 2003. un 2012. gadā).

Pētera Krilova veidotajā iestudējumā jau iepriekš piedalījušies LNO labākie solisti – Mimī tēlā iejutusies Inese Galante, Inga Kalna, Kristīne Opolais, Maija Kovaļevska, Sonora Vaice, Rūdolfa lomu izpildījis Aleksandrs Antoņenko un Ingus Pētersons. "Bohēma" ir opera, kas iesāka šobrīd jau pasaulslavenā Andra Nelsona karjeru LNO galvenā diriģenta amatā.

"Bohēmas" atjaunojuma pirmizrādi tiešraidē varēs noklausīties Latvijas Radio 3 "Klasika".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!