Foto: Publicitātes foto

30. janvārī ar koncertu "LNSO, Vestards Šimkus un Ungārija" Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris uzsāk jauno gadu. Līdz sezonas noslēgumam gaidāmi divu latviešu simfoniju pirmatskaņojumi, koncerts Parīzes Elizejas lauku teātrī, muzikālie ceļojumi uz Gruziju un ASV, krievu mūzikas pērļu meklējumi, jauniešu, bērnu un kamermūzikas cikli un viesošanās Latvijas reģionālajās koncertzālēs.

Vestarda Šimkus atkalsatikšanās ar LNSO notiks Franča Lista "Nāvesdejā". Kā atzīst pats pianists: "Šo skaņdarbu vienmēr esmu uzskatījis par savdabīgu reliģiska misticisma, ļoti tumša prieka, gaišu pirmsnāves vīziju un enerģiski nevaldāmu fatālas apmātības paraugu romantisma mūzikā, kas mani ir apbūris jau kopš pirmās klausīšanās reizes. Tagad priecājos to atskaņot ar meistarīgo ungāru diriģentu Žoltu Naģu".

Pavasara vēsmas orķestrī ienāks ar Riharda Zaļupes un Kārļa Lāča darbu pirmatskaņojumiem, ziņo orķestra pārstāvji.

20.martā Lielajā ģildē izskanēs Riharda Zaļupes vēsturiskā simfonija "Namejs", diriģents - Guntis Kuzma. "Namejs" ir etnogrāfiski tonēta apcere par garaspēku un vērtībām, kas atklājas draudu brīžos un virza tautas likteņgaitas līdz pat šai dienai. Programmatiskā skaņdarba iedvesmas avots ir Laimoņa Pura romāns "Degošais pilskalns".

Divas nedēļas vēlāk, Lielajā Piektdienā, LNSO un VAK "Latvija" atskaņos Kārļa Lāča simfoniju "Krusta ceļš". Koncerta pirmajā daļā izskanēs šī gada jubilāra Arvo Perta Pirmā simfonija un Credo. Diriģents - Māris Sirmais.

18. maijā Parīzē, Elizejas lauku teātrī, LNSO, VAK "Latvija", solisti Maija Kovaļevska, Oļesja Petrova, Džordžo Berudži un Egils Siliņš atskaņos Džuzepes Verdi Rekviēmu. Pie diriģenta pults - Andris Poga.

Koncerts iekļauts Latvijas Republikas prezidentūras Eiropas Savienības padomē kultūras pasākumu programmā. Parīzes koncerta priekšnojautās 15.maijā šī programma tiks atskaņota Vidzemes koncertzālē "Cēsis".
Līdz ar pirmatskaņojumiem un parādīšanos Parīzes publikai, orķestra sezonas plānā ir divi krāšņi "Krievu mūzikas pērļu" cikla koncerti, gruzīnu mēmais kino un ASV skaņražu devums.

Gaidāmas tikšanās ar solistiem Aleksandru Kņazevu, Dāvidu Geringu, Vinetu Sareiku, Kristīni Gailīti, Egilu Siliņu, Jevgēņiju Akimovu, viesdiriģentiem Mārtiņu Ozoliņu, Normundu Šnē, Atvaru Lakstīgalu, Risto Jostu un Gintaru Rinkēviču. Repertuāra dažādībai sezonas otrajā daļā orķestris sagatavojis skati mūzikas gardēžiem, atverot Antonīna Dvoržāka, Sergeja Rahmaņinova, Dmitrija Šostakoviča, Antona Bruknera, Roberta Šūmaņa, Žana Sibēliusa un Pētera Plakida pūra lādes un greznumam meistarīgi izmantojot kamermūzikas smalkumus, ziņo orķestra pārstāvji.

Sezonas noslēguma koncertā 29. maijā skanēs Viļņa Šmīdberga jaundarba "Jūras raksti" pirmatskaņojums. Dienu pirms, 28.maijā sezonas noslēguma programma tiks atskaņota arī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors".

Izglītojošo koncertu ciklā "Koncertsarunas ar Goran Gora @LNSO" paredzēti divi koncerti jauniešiem - 26.februārī "#Bēthovens #Piektāsimfonija" un 24.aprīlī "#Dvoržāks #Simfonijanojaunāspasaules" un bērnu programma "LeNeSOns ierauga skaņu" 21.februārī Rīgā un 22.februārī Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

Biļetes uz visiem koncertiem nopērkamas Lielās ģildes un "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī internetā www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!