Foto: A. Pozarskis

No 26. līdz 28. augustam Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina uz vasaras festivālu "LNSO vasarnīca", kas klausītājus pulcēs Vidzemes koncertzālē "Cēsis", portālu "Delfi" informē LNSO pārstāvji.

Festivāla programmu veido izsmalcināta, daudzveidīga un krāšņa programma lieliem un maziem klasiskās mūzikas cienītājiem – trīs lielie vakara koncerti un muzikāls uzvedums bērniem "Vējš vītolos".

Piektdien, 26. augustā plkst. 20.00 – "Vaska Vijolkoncerts un mēmā kino grāvējs"

Pie LNSO diriģenta pults stāsies jaunais diriģents Kaspars Ādamsons. Koncerta pirmajā daļā – šīgada lieljubilāra Pētera Vaska Vijolkoncerts, kura atskaņojumā soliste būs Parīzē studējošā Magdalēna Geka. Viņa debitēja ar LNSO 2014. gada rudenī, spēlējot solo Makša Bruha Pirmajā vijolkoncertā. Par šo sniegumu Geka tika nominēta Lielajai mūzikas balvai kategorijā "Gada jaunais mākslinieks".

Koncerta otrajā daļā būs jau februārī Lielajā ģildē panākumus guvušais LNSO kinoseanss. Uz ekrāna tiks rādīts amerikāņu mēmā komiskā kino šedevrs "Safety Last!" (1923), un orķestris spēlēs īpaši šim seansam komponēto Platona Buravicka oriģinālmūziku.

Sestdien, 27. augustā plkst. 20.00 – "Raimonda Tigula labirints un Daumanta Kalniņa balādes"

Domu atslodzes un relaksējošu sajūtu vakars – tā to nodēvējuši koncerta rīkotāji. Pirmajā daļā – Raimonds Tiguls ar īpaši festivālam komponētu jaundarbu "Labirints", kura tapšanu iedvesmojusi doma par labirintu kā prāta attīrītāju un apskaidrības sniedzēju. Atskaņojumā piedalīsies LNSO stīgu kvartets un citi mūziķi, kā arī solosoprāns un pats autors ar savu maģisko hangu.
Koncerta otrajā daļā – dziedātājs Daumants Kalniņš un ģitārists Kaspars Zemītis ar klusinātu programmu, kur uzmanības lokā būs dažādu tautu un laikmetu balādes.

Svētdien, 28. augustā, plkst. 18.00 – Vestards Šimkus un opera "Cilvēka balss"

Koncerta pirmajā daļā LNSO prezentēs savu jauno CD, kas izdots ASV ierakstu namā "Odradek Records". Tajā ieskaņoti Sergeja Rahmaņinova šedevri "Rapsodija par Paganīni tēmu" ar Vestarda Šimkus solo un kantāte "Zvani", kuras ieskaņojumā piedalījās dziedātāji Irina Krikunova, Jevgeņijs Akimovs, Egils Siliņš un Valsts akadēmiskais koris "Latvija".

28. augustā skanēs "Rapsodija" – pie koncertzāles "Cēsis" izcilā "Steinway" sēdīsies Vestards Šimkus, un pie diriģenta pults būs LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Otrajā daļā – franču 20. gadsimta komponista Fransisa Pulenka liriskā un psiholoģiski dziļā monoopera "Cilvēka balss". Tās centrā ir sieviete, kas saraustītās tālruņsarunās mēģina sadiegt faktiski izirušās attiecības ar savu mīļoto. Pulenka opuss patlaban pasaulē ir ārkārtīgi populārs, un LNSO tā atskaņošanai aicinājis izcilu franču soprānu Karenu Vūru, kurai samtaina, daudzkrāsaina balss un liela pieredze Pulenka operas atskaņošanā. Operas koncertiestudējumu speciāli "LNSO vasarnīcai" veidos režisors Andrejs Žagars.

27. un 28. augustā – "Vējš vītolos"

Festivāla saldajā ēdienā – ģimenēm ar bērniem būs iespēja skatīties jaunu muzikālu izrādi bērniem "Vējš vītolos". Mūziku komponē "Spēlmaņu nakts" balvas ieguvējs, grupu "Gaujarts" un "Manta" dalībnieks Edgars Mākens, kurš arī raksta mūziku Nacionālā teātra un Valmieras teātra izrādēm. Režisors būs jaunais Latvijas Leļļu teātra mākslinieciskais vadītājs Ģirts Šolis. Izrādē piedalīsies lelles, aktieri un LNSO kameransamblis klarnetista un diriģenta Gunta Kuzmas vadībā.

Festivāla laikā tiks piedāvātas arī dažādas izklaides iespējas visai ģimenei. 27. un 28. augustā notiks muzikālās jogas nodarbības bērniem, savukārt sestdien un svētdien no plkst. 15.00 būs iespēja piedalīties mūzikas instrumentu meistardarbnīcās visai ģimenei. Festivāla laikā būs skatāma fotoizstāde, kurā LNSO mūziķu portretus un ekspresuzņēmumus rādīs LNSO trompešu grupas koncertmeistars, pieredzējušais un pieprasītais fotogrāfs Jānis Porietis.

"LNSO vasarnīca" ir festivāls visai ģimenei, un programma veidota tā, lai visu triju dienu garumā būtu ko darīt gan lieliem, gan maziem. Vakara koncertu laikā darbosies radošā bērnistaba, kurā bērni varēs pavadīt laiku pieredzējušu audzinātāju uzraudzībā, kamēr vecāki bauda koncertu, cena vienam bērnam 3 eiro, diviem un vairāk bērniem 2 eiro.

Biļetes uz "LNSO vasarnīcas" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Sīkāka informācija – www.lnso.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!