Foto: Jānis Porietis

Ar ovācijām izpārdotos koncertos Francijas turneju uzsācis Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), no Francijas portālam "Delfi" ziņo LNSO direktore Indra Lūkina.

Šie ir pirmie LNSO koncerti Francijas turnejā, kas iekļauta Latvijas simtgades starptautiskajā programmā. Ar Musorgska, Ravela un Rahmaņinova mūzikas programmu, ko 21. janvārī bija iespēja klausīties Cēsīs, orķestris, sava mākslinieciskā vadītāja Andra Pogas diriģēts, uzstājās Eksanprovansas Lielajā teātrī un Mecas "Arsenālā". Abos koncertos soliste bija savdabīgā un pārsteidzošā bulgāru pianiste Plamena Mangova.

"Abas lielās zāles Eksanprovansā un Mecā bija pilnībā izpārdotas; publika, kas bija ļoti ieinteresēta un zinoša, uzņēma koncertus ar ovācijām. Īpaši iespaidīga bija Mecas "Arsenāla" zāle, kuras akustika īpatnējās arhitektūras, apdares un telpas konfigurācijas dēļ profesionāļu vidē tiek vērtēta kā viena no izcilākajām Eiropā un pat pasaulē," stāsta Lūkina.

Zāle pašreizējo veidolu ieguva 1989. gadā. Koncertzāles atklāšanas ceremonijā piedalījās Mstislavs Rostropovičs, kurš atzinis šo akustiku par fantastisku: "Namam ir ideālas proporcijas muzicēšanai, un gaisotne šeit, manuprāt, ir nesalīdzināma. Šī zāle celta tik gudri, ka tā piemērota visa veida mūzikai."

Savukārt Plamena Mangova pēc trim koncertiem ar LNSO teica: "Man ļoti patika arī Cēsu koncertzāle ar brīnišķīgo akustiku un gaisotni. Un no visās trim zālēm visizcilākās klavieres ir tieši Cēsīs!"

Savukārt sestdien, 28. janvārī, šķērsojis pusi Francijas, LNSO uzsāka festivāla "Trakās dienas Nantē" koncertu sēriju, uzstājoties Nantes apkaimē – Somīrā, Lavalā, Sennazērā un Larošsirjonā.

Savukārt 1. februārī LNSO sāks koncertēšanu pašā festivāla epicentrā – Nantes Kongresu centrā.

"Šis būs neparasts un intensīvs piedzīvojums, piecu dienu laikā sniedzot deviņus koncertus vienuviet ar daudziem pasaulslaveniem mūziķiem un kolektīviem. Nantes festivālā ik gadu notiek ap 350 koncertu," stāsta Lūkina.

"Eksanprovansā LNSO klausījās 1000, Mecā – 700, Nantes apkaimē – divarpustūkstoš klausītāju," piebilst orķestra direktore.

Latvijas valsts simtgade ir nozīmīga iespēja plaši vēstīt par Latvijas devumu pasaulē, celt Latvijas valsts un uzņēmēju starptautisko konkurētspēju. Starptautiskās programma ārpus Latvijas plānota sinerģiska, iekļaujot kultūras, ekonomisko un politisko dimensiju. Reprezentējot Latvijas mākslu Francijā, tiek stiprināti kultūras festivālu "Pārsteidzošā Latvija" un "Francijas pavasaris" laikā dibinātie kontakti, kā arī Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmā uzsāktā LNSO sadarbība ar Parīzes mūzikas aģentūru PIAS aģentūru (Les Productions Internationales Albert Sarfati).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!