Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) vismaz gadu būs bez galvenā diriģenta, piektdien, 14. maijā, preses konferencē žurnālistiem sacīja LNSO direktore Indra Lūkina.

Viņa norādīja, šis sezonas noslēgums ir zīmīgs ar to, ka orķestra dzīvē noslēdzas kāds posms, kas ir gandrīz astoņus gadus garš un ko var dēvēt par Andra Pogas periodu, kurš šo gadu laikā bijis LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents.

Lūkina atzīmēja, ka Poga 14. maijā stājas pie orķestra diriģenta pults minētajā postenī pēdējo reizi. Pēc LNSO direktores paustā, tas nenozīmē, ka Poga nebūs vēl ar orķestri redzami kopā. Novērtējot Pogas devumu, Lūkina norādīja, ka iepriekšējie gadi ir bijuši gana bagāti, ir iekarotas daudzas virsotnes, ir bijuši regulāri koncerti reģionālajās koncertzālēs Latvijā, LNSO bijis piecās turnejās Eiropā, Francijā, Vācijā, Šveicē, Slovākijā.

"Esam snieguši koncertus valstī visnozīmīgākajos notikumos, piemēram, Eiropas prezidējošās valsts atklāšanas pasākumā Parīzē, Latvijas simtgades kultūras notikumu svinībās un vēl arī daudzos citos, kas ir bijis galvenā diriģenta Pogas vadībā," uzsvēra Lūkina.

Viņa skaidroja, ka tas, kas orķestri sagaida nākamajā sezonā un turpmākajā laikā, ir gana izaicinoši gan mākslinieciskā, gan arī saimnieciskā un praktiskā ziņā. Runājot par to, kāpēc LNSO vēl vismaz gadu būs bez galvenā diriģenta, Lūkina uzsvēra, ka Covid-19 laiks daudz ko ir apturējis un arī LNSO nav izņēmums.

"Mums diemžēl nebija iespējas satikties ar vairākiem diriģentiem – kandidātiem uz galvenā diriģenta posteni, bet mēs turpināsim kopā ar koncertmeistariem šo procesu apspriest, aicināt, analizēt iespējamos nākamā galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja kandidātus, bet šajā periodā, turpmākajās divās sezonās, orķestra mākslinieciskā darbība un virzība nebūs pašplūsmā. Mēs turpināsim sadarbību ar Pogu jau citā amatā – viņš būs diriģents ar vismaz divām programmām gadā un mākslinieciskais padomnieks," teica Lūkina.

Tāpat viņa norādīja, ka LNSO turpinās sadarbību ar līdzšinējo orķestra otro diriģentu Gunti Kuzmu, tiks turpināta sadarbība arī ar goda diriģentu maestro Vasiliju Sinaiski. Lūkina paziņoja, ka turpmākajās divās sezonās LNSO galvenā viesdiriģente būs igauņu diriģente Kristīna Poska.

"Kristīna ir diriģente, kura pie mūsu diriģenta pults ir bijusi jau divas reizes. Viņa ir iekarojusi gan klausītāju, gan arī mūziķu simpātijas. Ir izveidojusies ļoti laba, muzikāli radoša sadarbība, un mēs esam viņu uzrunājuši. Orķestris ir devis man mandātu uzrunāt viņu šim postenim, un Kristīna tam ir piekritusi," sacīja LNSO direktore.

Viņa arī pavēstīja, ka saimnieciskā un praktiskā ziņā LNSO "Lielajā ģildē" būs vēl līdz gada beigām, bet ar nākamā gada janvāri orķestra mājvieta būs Dailes teātris. Lūkina skaidroja, ka tā būs vieta, kur orķestris mēģinās gan viss kopā, pilnā sastāvā, gan arī būs individuālās telpas mūziķiem, mēģinājumiem, bet koncertus Latvijā LNSO pilna orķestra sastāvā spēlēs reģionālajās koncertzālēs, kas, Lūkinas ieskatā, ir arī likumsakarīgi, jo Rīgā diemžēl nav koncertzāles tik lielam orķestra sastāvam.

"Rīgā mēs atskaņosim mazāka sastāva kamermūzikas programmas, arī bērnu programmas. Mēs centīsimies balansēt starp Rīgu un reģioniem tā, lai gan Rīgas skatītājs mūs neaizmirst, gan arī reģiona klausītājiem būs daudz lielāka iespēja klausīties mūsu koncertus," akcentēja Lūkina.

Viņa norādīja, ka "Lielā ģilde" būs renovācijas procesā divus gadus. Patlaban jau notiek aktīvs darbs pie renovācijas projekta izstrādes, kur LNSO ņem lielu dalību. Lūkina pauda cerību, ka atgriežoties 2024. gadā, šī ēka būs ieguvusi mūsdienīgu tehnoloģisku kapacitāti lielajā zālē, labāku akustiku un arī daudz labāku pieejamību un ērtāku loģistiku gan no klausītāju, gan arī no mūziķu skatupunkta.

Jau ziņots, ka LNSO līdzšinējais mākslinieciskais vadītājs Andris Poga karjeru turpinās Norvēģijā, kļūstot par Stavangeres simfoniskā orķestra galveno diriģentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!