Foto: Publicitātes attēls
Šā gada 8. oktobrī pulksten 19 Lielajā ģildē notiks Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas atklāšanas koncerts. Ar šo koncertu tiks iesākta LNSO 96. sezona un pirmais tās pusgads būs pēdējais, kuru orķestris pavadīs savās mājās, Lielajā ģildē, pirms nama renovācijas sākuma.

Sezonas atklāšanas koncertā klausītājus gaida atkalsatikšanos ar franču maestro – diriģentu vecmeistaru Žanu Klodu Kazadesī. Viņa vadībā LNSO atskaņos Bēthovena Pirmo un Devīto simfoniju.

"Šī sezona ir īpaša. Pirmkārt, atsāksim tikšanos ar saviem klausītājiem klātienē, un ļoti ceram, ka tas tā arī paliks! Pirms jaunās sezonas oficiālās atklāšanas tiks nospēlēts koncerts, kuru gaidījām jau pirms gada – "Ritma dzīres" ar Edgara Saksona un Riharda Zaļupes solo iznācienu. Šajā sezonā ar koncertiem Rīgā, Tallinā un Cēsīs priecājamies sveikt mūsu jauno galveno viesdiriģenti Kristīnu Posku, kā arī sezonas rezidējošo komponistu – Andri Dzenīti. Sezonas pirmajā pusē gaidāma tikšanās ar publikai jau zināmiem un iemīļotiem diriģentiem Žanu Klodu Kazadesī, Gintaru Rinkēviču, Māri Sirmo, Andri Pogu, Žiljēnu Masmondē, Gunti Kuzmu, kā arī pavisam jauniem talantiem – Somijas slavenās diriģēšanas tradīcijas turpinātājiem Tāvi Oramo un Tarmo Peltokoski. 2022. gada sākumā Lielajā ģildē sāksies ilgi gaidītie remontdarbi un orķestra koncertdzīve pārcelsies galvenokārt uz reģionālajām koncertzālēm," saka LNSO direktore Indra Lūkina.

LNSO 96. sezonas atklāšanas koncertā "LNSO, Bēthovens un Kazadesī" skanēs Bēthovena pirmā un pēdējā simfonijas, kā raksta LNSO pārstāvi, varēsim dzirdēt dažādus Bēthovenus: "Pirmajā simfonijā kā jaunu, labi skolotu un vēl tikai topošu revolucionāru, vienlaikus atvadoties no konservatīvajiem kanoniem. Devītajā simfonijā – sapņojot apvienot cilvēku miljonus un radot himnu kopībai un brīvībai."

Koncertā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un solisti – soprāns Perīna Madefa, mecosoprāns Laura Grecka, tenors Mihails Čuļpajevs un bass Edgars Ošleja.

Rudenī klausītājus priecēs par tradīciju kļuvušais Baltijas simfoniskais festivāls. Pirmais festivāla notikums būs koncerts "LNSO, Poska un Čaikovskis", kas izskanēs 29. oktobrī. Tas būs diriģentes Kristīnas Poskas pirmais koncerts LNSO galvenās viesdiriģentes statusā. Koncertā skanēs Arama Hačaturjana Vijolkoncerts, un klausītājam būs iespēja baudīt savulaik slavas zenītā esošā komponista atsauces uz viņa armēņu saknēm. Programmā iekļauta arī Pētera Čaikovska Sestā jeb "Patētiskā" simfonija, kas savulaik tika pirmatskaņota vien deviņas dienas pirms komponista došanās mūžībā.

Vijoļkoncerts šoreiz iegulsies virtuozā un temperamentīgā LNSO koncertmeistara Georga Sarkisjana rokās. Ar šo pašu programmu LNSO viesosies arī Tallinā.

4. novembrī Lielajā ģildē notiks festivāla otrs koncerts "LNSO, Vāgners un Brukners". Programmā – Riharda Vāgnera "Vēzendonkas dziesmās" ar solisti Ievu Prudņikovaiti, kā arī Antona Bruknera veltījums Vāgneram – Trešā simfonija. Pie diriģenta pults būs Gintars Rinkēvičs. Ar šo programmu orķestris viesosies Kauņas koncertzālē.

Kā informē LNSO pārstāvji, "Baltijas simfoniskajā festivālā" plānota arī kamermūzikas programma.

1. decembrī Lielajā ģildē ciklā "LNSO kamermūzika" muzicēs "LNSO čellu Dream Team", kas piedāvās franciskas noskaņas ar romantisku rītausmu Žana Fransē mūzikā 12 čelliem un senlaiku dejas grāciju Gabriela Forē "Pavanā". Koncerta otrajā daļā – Džeimsa Baraleta skaņdarbi no leģendārām filmām "Mehāniskais apelsīns", "Karību jūras pirāti", "Pa asmeni skrejošais" (Blade Runner), "Terminators", "Rekviēms sapnim", "Lubene" (Pulp Fiction) un "Zvaigžņu kari".

29. un 30. decembrī Lielajā ģildē plānoti publikas iemīļotie "Vecgada koncerti". Uz skatuves satiksies LNSO, Latvijā pazīstamais franču maestro, diriģents Žiljens Masmondē, virtuozais konkursu laureāts, pianists Daumants Liepiņš un ar džeza brīvību apveltītais Edgara Cīruļa trio.

Pēdējais LNSO koncerts Lielajā ģildē pirms renovācijas izskanēs 2022. gada 14. janvārī, un tā būs programma "Sibēliusa Pirmā un Rahmaņinova Otrais".

Pirmoreiz Rīgā uzstāsies somu diriģents Tarmo Peltokoski. Viņš ir kļuvis pazīstams kā meistarīgs pianists, kas uzstājies teju ar visiem labākajiem Somijas orķestriem, gan kā daudzsološa diriģēšanas zvaigzne un starptautisku konkursu laureāts.

Savā pirmajā tikšanās reizē ar LNSO Tarmo Peltokoski diriģēs Riharda Vāgnera operas "Tannheizers" uvertīru un sava tautieša Žana Sibēliusa Pirmo simfoniju. Programmā skanēs arī Sergeja Rahmaņinova Otrais klavierkoncerts, kurā solists būs Latvijas klausītāju iemīļotais Londonas pianists Antons Ļahovskis.

Biļetes uz LNSO jaunās sezonas koncertiem iespējams iegādāties Lielās ģildes kasē, "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās, kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!