Foto: Publicitātes attēls

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris 7. oktobrī aicina uz 90. jubilejas otro koncertu, kurā orķestra mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Andra Pogas interpretācijā skanēs Volfganga Dārziņa Otrais klavierkoncerts un Riharda Štrausa grandiozā simfoniskā poēma "Varoņa dzīve".

Atzīmējot 90. dzimšanas dienu, no septembra līdz decembrim LNSO piedāvā klausītājiem piecus īpašus jubilejas koncertus, katrā programmā iekļaujot Latvijas komponista skaņdarbu.

Koncerta pirmajā daļā skanēs Volfganga Dārziņa Otrais klavierkoncerts, un solists būs izcilais latviešu pianists, Londonā dzīvojošais Reinis Zariņš – viens no mūsu dziļāk domājošiem mūziķiem, kurš ik skaņdarbā rūpīgi izmeklē visus iekšējos slāņus un reljefi padara tos dzirdamus ikvienam.

Volfgangs Dārziņš ir Emīla Dārziņa dēls, izteiksmē spilgts mūzikas kritiķis un mazrakstošs, toties spilgts un savdabīgs komponists. Daiļradē viņš apzināti apgājis tās mūzikas jomas, kur panākumus guva viņa leģendārais tēvs, un pievērsies galvenokārt klaviermūzikai, brieduma gados kļūstot par īsti latviskas mūzikas noslēpuma, iespējams, veiksmīgāko atšifrētāju Latvijas mūzikas vēsturē. Otrais klavierkoncerts ir gaišs, ritmiski daudzveidīgs un noskaņā pacilājošs opuss, kas ar autoru pie klavierēm pirmatskaņots 1939. gada janvārī.

Koncerta otrajā daļā klausīsimies Riharda Štrausa simfonisko poēmu "Varoņa dzīve", un šī mūzika sevišķi labi piestāv gan LNSO simfonisko krāsu paletei, gan orķestra mākslinieciskā vadītāja Andra Pogas radošajam atvēzienam.

Šajā melodiskajā un vērienīgajā, simfoniski krāšņajā un noskaņās daudzveidīgajā poēmā, ko uz Lielās ģildes skatuves atskaņos vairāk nekā 100 mūziķu, īpaši liela nozīme ir vijoles solo, kuru 7. oktobra koncertā spēlēs LNSO koncertmeistars, izcilais jaunais vijolnieks Georgs Sarkisjans.

Līdz ar simfoniskās mūzikas programmu, LNSO 7. oktobrī prezentēs jaunu tvartu – nacionālā skaņu ierakstu nama "Skani" izdevumu, kurā iekļauts Volfganga Dārziņa Otrais klavierkoncerts (1938) ar Reiņa Zariņa solo un Jāņa Ivanova 20. simfonija (1981). Abi komponisti dzimuši vienā gadā (1906), vienlaicīgi mācījušies pie Jāzepa Vītola un bijuši labi draugi. Dārziņa Otrais klavierkoncerts komponēts daiļrades sākumposmā. Ivanova 20. simfonija ir meistara radošā mūža rezumējums.

Jaunais CD nāk klajā Latvijas simtgadei veltītajā īpašajā sērijā, kuru pamanījuši un augstu novērtējuši ārvalstu mūzikas kritiķi. Jaunais albums būs pieejams skaņu ierakstu veikalos Latvijā un vairāk nekā 80 citās pasaules valstīs. To varēs arī straumēt un lejuplādēt digitālo platformu "iTunes", "Spotify", "Naxos Music Library", "Google Play" u. c. lietotāji. Latvijas mūzikas veikalos un "Jāņa Rozes" grāmatnīcu tīklā CD būs pieejams uzreiz pēc klajā nākšanas; ārzemēs to varēs nopirkt apmēram mēneša laikā, un no janvāra tas būs pieejams digitāli.

Koncerts notiks 7. oktobrī plkst. 19.00 Lielajā ģildē. Plkst. 18.00 Lielās ģildes Baltajā zālē notiks "Pirmskoncerta sarunas", kurās tuvāk aplūkosim koncerta programmā un jaunajā tvartā ieskaņotos opusus.

LNSO 90. jubilejas pirmais lielkoncerts notika 16. septembrī, kad LNSO priekšā stājās Mariss Jansons un pie klavierēm sēdās Raimonds Pauls, sagādājot neaizmirstamus brīžus visiem, kas atradās Lielajā ģildē, Latvijas Radio 3 "Klasika" ētera viļņos vai LTV 1. kanāla skatītāju lokā.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 EUR. Biļetes uz LNSO koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!