Piektdien, 14. janvārī, Lielajā ģildē notika pirmais no diviem Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncertiem "Sibēliusa Pirmā un Rahmaņinova Otrais" somu diriģenta Tarmo Peltokoska vadībā. Koncerta tiešraidi varéja skatīties arī portālā "Delfi".

Otrs koncerts notika sestdien, 15. janvārī.

Diriģents Tarmo Peltokoskis 21 gada vecumā jau ir kļuvis par pasaulē zināmu uzlecošo zvaigzni. Pagājušā gada jūnijā diriģents izpelnījās atzinību, Vācijā debitējot ar Brēmenes Vācu kamerfilharmoniķiem. Kā norāda koncerta rīkotāji, solista meistarība, zinātkāre un kaismīgā iedziļināšanās detaļās par katru orķestra dalībnieku radīja lielisku augsni viņa debijai, padarot koncertus par īstiem veiksmes stāstiem, kam sekoja daudzi uzaicinājumi uzstāties atkārtoti.

Orķestra mūziķu menedžeris Hanss Oto dēvē Tarmo par vienu no lielākajiem pēdējo gadu talantiem. Savukārt jau 2018. gadā fonds "Pro Musica" nosauca Peltokoski par gada jauno mūziķi. Vairāki ārvalstu mediji norādījuši, ka viņa vārds ierakstīts akadēmiskās mūzikas nākotnē. Interesanti, ka Tarmo Peltokoski saņēmis vairākus apbalvojumus konkursos arī kā virtuozs pianists.

Pirmajā tikšanās reizē ar LNSO Tarmo iepriecināja ar Vāgnera operas "Tannheizers" uvertīru un Sibēliusa Pirmo simfoniju. Koncerta pirmajā daļā skanēja Rahmaņinova Otrais klavierkoncerts. Solists bija Londonā dzīvojošais krievu pianists Antons Ļahovskis.

Antons Ļahovskis mācījies Sanktpēterburgā un Londonā, ieguvis godalgas vairākos starptautiskos konkursos, tostarp otro vietu un "Bärenreiter" balvu Ņujorkas "Young Concert Artist International Audition" (1999), kā arī Grand Prix un LNSO simpātiju balvu Jāzepa Vītola V starptautiskajā pianistu konkursā 2008. gadā.

Jau ziņots, ka februārī LNSO mākslinieki uz diviem gadiem pamet savas mājas – Lielo ģildi – ēkas rekonstrukcijas darbu dēļ. Tādēļ klausītāji tiek aicināti uz septiņiem īpašiem LNSO koncertiem, kas līdz februāra beigām vēl notiks Lielajā ģildē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!