Foto: Kadrs no video
6. februārī diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā LNSO iejutīsies tapiera lomā, piešķirot muzikālu saturu Kotes Mikaberidzes satīras un fantasmagorijas pārpilnajai kustīgajai bildei "Mana vecmāmiņa" (1929) programmā "Kančeli un gruzīnu mēmais kino". Koncerta pirmajā daļā izskanēs Gijas Kančeli Piektā simfonija.

Kinomūzikas vakars ar vecmāmiņu bez pašas vecmāmiņas, bet ar viņai raksturīgo viedumu, gudrību un spēju smalki ironizēt par skumjo realitāti ar labāko - ar smieklu metodi, tādu, atsaucoties uz LNSO aicinājumu, izvēlējies kinorežisors Dāvis Sīmanis, stāsta LNSO pārstāvji.

Diriģents Mārtiņš Ozoliņš rūpīgi preparējis Kotes Mikaberidzes "Vecmāmiņas" raksturus, sižetisko līniju un, protams, sociālpolitisko vēstījumu, muzikālajam pavadījumam izvēloties režisora laikabiedra Dmitrija Šostakoviča tēmas no viņa "Džeza svītām" un Devītās simfonijas.

Gruzijas dvēseles dziesmu varēs saklausīt latvieša ausij labi pazīstamā Gruzijas komponista Gijas Kančeli Piektajā simfonijā, kas tapusi kā veltījums viņa vecāku piemiņai. "Vecāki līdz pat šai dienai ir mani augstākie soģi. Eju uz kapsētu kā uz grēksūdzi baznīcā.

Ar gadiem notiek dīvains, baiss un neatgriezenisks process. Zūd vecāku dzīvās, teju sajaušamās klātbūtnes sajūta, pat viņu fotogrāfijas kļūst par parastiem pagātnes dokumentiem. Vienlaikus es sevī sajūtu arvien vairāk no vecākiem mantotu īpašību. Viņu runas intonācijas, manieres, paražas. Vecāku tēli, bālējot atmiņā, pamazām saplūst ar tavu paša veidolu, kas savukārt paliks jau tavu bērnu atmiņā", saka Gija Kančeli.

Pirmskoncerta sarunai plkst. 18.00 Lielās ģildes Baltajā zālē Orests Silabriedis aicinājis kinorežisoru Dāvi Sīmani, kuram Gruzija ir viena no tuvākajām pasaules daļām.

Biļetes uz visiem koncertiem nopērkamas Lielās ģildes un "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!