Foto: Publicitātes attēli
Piektdien, 11. februārī, pulksten 19 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina baudīt koncertu "Čaikovskis, Debisī un Rubiķis". Koncertu tiešraidē varēs skatīties portālā "Delfi".

Uz Lielās ģildes skatuves solistu lomā kāps vijolniece Eva Bindere un čelliste Kristīne Blaumane. Viņu sniegumā skanēs Mikloša Roža Dubultkoncertu. Skanēs arī Kloda Debisī un Pētera Čaikovska skaņdarbi. Pie diriģenta pults – pasaulē zināmais latviešu diriģents Ainārs Rubiķis.

11. februāra koncertā dzirdēsim krievu romantiķa Pētera Čaikovska populāro Piekto simfoniju un viņa mūzikas iedvesmotā franču impresionista Kloda Debisī tēlaino triptihu "Jūra", kā arī 20. gadsimta ungāru-amerikāņu komponista Mikloša Roža Koncertu vijolei, čellam un orķestrim. Roža pasaulē zināms galvenokārt kā ģeniālu filmu mūzikas autors, viņš rakstījis mūziku, piemēram, Alfrēda Hičkoka filmai "Spellbound", un par to saņēmis "Oskaru".

Eva Bindere ir viena no Latvijas spožākajām vijolniecēm – soliste, kamermūziķe, orķestra koncertmeistare, Trio Palladio dalībniece, JVLMA profesore, Lielās mūzikas balvas 2016 laureāte. Eva ir docētāja "Accademia Perosi Biella", regulāri sniedz meistarklases Jervi akadēmijā Pērnavā un "Collegium Music Schloss Pommersfelden". Bijusi ilggadēja "Kremerata Baltica" pirmā vijole (1997–2012). Ar šo orķestri uzstājusies visā pasaulē, spēlējot arī duetos un kameransambļos ar Gidonu Krēmeru.

Kristīne Blaumane ir viena no ievērojamākajām latviešu čellistēm, kas darbojas gan kā soliste, kamermūziķe un augsta līmeņa orķestra mūziķe. Spēlējusi solo ar orķestriem Latvijā, kā arī ar Bāzeles kamerorķestri, Kremerata Baltica u. c. 22 gadu vecumā kļuva par orķestra "Amsterdam Sinfonietta" pirmo čellu, kurā darbojās līdz 2010. gadam, un kopš 2007. gada viņa ir Londonas filharmoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistare. 2005. un 2007. gadā Kristīne Blaumane ieguvusi Latvijas Lielo mūzikas balvu.

Savukārt diriģents Ainārs Rubiķis ir Eiropā, ASV, Krievijā un Austrālijā pieprasīts operu un simfonisko orķestru diriģents ar plaukstošu karjeru. Kopš 2018. gada – Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs. 2019. gada ziemā Maskavas Lielajā teātrī iestudēja Dvoržāka operu "Nāra". No 2012. līdz 2014. gadam Ainārs bija Novosibirskas Valsts akadēmiskā operas un baleta teātra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. 2014. un 2020. gadā Ainārs Rubiķis saņēma Krievijas nacionālo teātra balvu "Zelta maska".

Koncerts tiešraidē bez maksas būs skatāms kanālā TV4, kā arī LNSO "Youtube" kanālā.

Atbilstoši valstī noteiktajiem ierobežojumiem, pasākumu iespējams apmeklēt zaļajā drošības režīmā. Bērniem līdz 11 gadu vecumam sertifikāts nav nepieciešams, taču pasākumu apmeklēt iespējams vienīgi kopā ar pavadoni, kurš var uzrādīt derīgu sertifikātu, kas apliecina vakcināciju vai pārslimošanu, kā arī personu apliecinošu dokumentu (ID vai pasi). Pasākuma apmeklētājiem, kas vecāki par 12 gadiem, nepieciešams uzrādīt derīgu sertifikātu, kas apliecina vakcināciju vai pārslimošanu, kā arī personu apliecinošu dokumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!