Lielajā ģildē 25. februārī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) "metālpūtēji"aicina uz dzīvespriecīgu un krāšņu koncertu, kurā tiks atskaņoti slavenākie klasiskās mūzikas hiti. LNSO "Brass Band" priekšā pie diriģenta pults stāsies viesis no Nīderlandes – Josts Smētss, portālu "Delfi" informēja LNSO pārstāvji.

Īsi pirms koncerta, 22. februārī, LNSO mūziķi pārsteidza Rīdzenes ielas gājējus un "Galerijas Centrs" apmeklētājus. Klātesošie tika iepriecināti ar krāšņu un skanīgu priekšnesumu-zibakciju, kas sākās kā pārsteigums (sk. video).

LNSO "Brass Band" ir izveidots pēc pašu mūziķu iniciatīvas, lai asinātu profesionālo meistarību, slīpētu ansambļa saspēli un, kas ne mazāk svarīgi, spēlētu labu mūziku gan paši savam priekam, gan publikas labam garastāvoklim.

"Brass Band" sastāvā muzicē izcilākie Latvijas metālpūšaminstrumentu meistari – Jānis Porietis, Kaspars Majors, Raivis Māgurs un citi ( 17 mūziķu ansamblī).

25. februāra koncerta programmai Josts Smētss izvēlējies klasiskās mūzikas hitus: Žana Sibēliusa populāro skaņdarbu "Somija" pārlikumā pūtējiem, aizkustinošo melodiju "Nimrods" no Edvarda Elgara draugu portretsvītas "Enigma Variations", Dmitrija Šostakoviča "Romanci" no mūzikas kinofilmai "Dundurs", un, lai vakars nekļūtu pārlieku sentimentāls, pirmās daļas noslēgumā būs mežonīgi austrumnieciskā "Bakhanāle" no Sensānsa operas "Samsons un Dalila".

Koncerta otrajā daļā – Džuzepes Verdi operhitu popūrijs, Kurta Veila "Trīsgrašu operas" populārākās dziesmas un smeldzīgās melodijas no Astoras Pjacollas tango operitas "Buenosairesas Marija".

Holandiešu diriģents un tubists Josts Smētss ir viens no ievērojamākajiem tubas spēles speciālistiem mūsdienu pasaulē. Kopš 1996. gada Smētss ir Nīderlandes simfoniskā orķestra Enshedē galvenais tubists un kopš 1999. gada – pirmais tubists Limburgas simfoniskajā orķestrī Māstrihtā. 2000. gadā Smētss sāka pedagoga karjeru Enshedes konservatorijā, kur pie viņa mācījās un pilnīgi jaunu pasauli sev atklāja LNSO pirmais tubists Raivis Māgurs – viens no LNSO "Brass Band" izveidošanas galvenajiem iniciatoriem.

Līdztekus tubas spēlei un pedagoģijai Josts Smētss pievērsies arī diriģēšanai un karjeras laikā ar labiem panākumiem gan simfoniskajā, gan operrepertuārā uzstājies Čehijā, Krievijā, Nīderlandē, Slovēnijā, Spānijā, Ukrainā un Vācijā.

Kritikās lasām, ka Smētss diriģē ar vibrējošu enerģiju, taču bez galējībām, ka viņa entuziasms ir iedarbīgs un aizraujošs, ka viņa diriģēšanas stils ir harismātisks un maģiski iedarbojas uz orķestri.

Biļetes uz šo un citiem LNSO koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, kopš šīs sezonas LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!