Foto: Publicitātes foto
Jau tradicionāli gada nogalē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) rīkos Vecgada koncertus, piedāvājot dzirkstošu programmu svētku noskaņās. Koncertu īpašie viesi būs somu mūziķi – slavenais džeza pianists Īro Rantala un, iespējams, jaunākais valsts orķestra diriģents Klauss Mekele, portālu "Delfi" informē LNSO pārstāvji.

Koncerta programmā skanēs Brāmsa “Ungāru dejas”, Dvoržāka “Slāvu dejas” un Mocarta populārākais klavierkoncerts.

Īro Rantala (Iiro Rantala) tiek raksturots kā ekscentrisks, stilīgs un vitāls mūziķis. “Viņu klausīties ir patīkami, un viņa spēle ir gana daudzveidīga, lai koncertos netrūkstu pārsteigumu. Rīgā ceram sagaidīt tos gan Īro Rantalas solosniegumā, gan arī Mocarta populārā Domažora klavierkoncerta atskaņojumā. Šo Mocarta koncertu katrs atpazīs pēc ļoti populārās otrās daļas, ko joprojām šad tad zina kā kinofilmas “Elvīra Madigana” skaņuceliņu. Kā Mocarta mūzikas pasāžas uzšķilsies spoža somu džeza pianista pirkstos – to uzzināsim LNSO Vecgada koncertos,” raksta koncerta rīkotāji.

Īro Rantalas vārds labi pazīstams džeza mūzikas interesentiem. Viņa skatuves šarms ir spēcīgs, attiecības ar publiku ciešas un klavierspēle fascinējoša. Īro Rantala mācījies džezu Sibēliusa akadēmijā un Manhetenas mūzikas skolā.

Kopš 2011. gada Rantalas ieraksti nāk klajā vienā no Eiropas vadošajām džeza izdevniecībām ACT. Šī skaņu ierakstu nama mājaslapā par pianistu teikts, ka viņam raksturīga “inteliģence, humors, daudz sentimenta, neparedzamas idejas un smalka klavierspēles tehnika”. Vācijas ierakstu kritiķi novērtēja CD “Lost Heroes” (2011) kā gada labāko džeza albumu, un 2012. gadā Rantala tika pie Vācijas prestižās ECHO balvas kā gada labākais citzemju džeza pianists.
Klauss Mekele (Klaus Mäkelä) sācis mūzikas studijas kā čellists, patlaban rosīgi pievēršas diriģēšanai un jau 20 gadu vecumā radījis plašu rezonansi, diriģējot dzimtās zemes dižākos orķestrus, tostarp Helsinku filharmoniķus, Turku filharmoniķus, Ostrobotnijas kamerorķestri un Kupio simfonisko orķestri, turklāt visi šie kolektīvi vēlas strādāt ar Klausu Mekeli arī turpmākajās sezonās.

Foto: Publicitātes foto. Īro Rantala

2015.–2016. gada sezonā Klauss Mekele spoži debitēja ar Gēteborgas simfonisko orķestri, “Tamperes filharmoniķiem”, “Tapiola Sinfonietta” un izcili vadīja “Helsinku filharmoniķus” Helsinku festivālā koncertā. Nesen tapa zināms, ka viņš izvēlēts par Esas Pekas Salonena asistentdiriģentu “Nībelunga gredzena” iestudējumā Somijas Nacionālajā operā, sākot ar 2019. gadu.

Par Brāmsa un Dvoržāka slavenajām un publikas iemīļotajām simfoniskajām dejām Klauss Mekele saka: “Šajā mūzikā ir bagāta krāsu pasaule un daudzveidīgs izteiksmīgums no dzirkstīm un jautrības līdz skumjām un melanholijai, un tas viss savienots ar plašām melodijas līnijām un enerģētiski piesātinātu dejiskumu – lūk, tāpēc manā ieskatā šie Brāmsa un Dvoržāka darbi ir tik lieliski.”

Iepriekš Vecgada koncerta programmā izsludinātais itāļu pianists Stefano Bollani atcēla savu dalību koncertos Rīgā neparedzētu privāto apstākļu dēļ.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 eiro. Biļetes uz LNSO koncertiem var iegādāties “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!