Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 13. maijā, pulksten 19 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) diriģenta Andra Pogas vadībā aicina uz LNSO 96. sezonas noslēguma koncertu.

Kā "Delfi" informē LNSO pārstāvji, tas būs pēdējais koncerts, kuru orķestris sniegs uz savas pastāvīgās mājvietas – Lielās ģildes – skatuves pirms ēkas renovācijas. Sezonas noslēguma muzikālajās svinībās kā īpašais viesies uzstāsies jaunais franču mūziķis, viens no savas paaudzes spilgtākajiem čellistiem Edgars Moro (Edgar Moreau). Dienu vēlāk, 14. maijā, pulksten 17 klausītājiem šo koncertprogrammu būs iespējams baudīt arī Latgales vēstniecībā "Gors".

"Orķestrim sezonas noslēguma koncerts ir īpašs, tas iezīmē aizvadītu radošo ciklu. Šoreiz koncerts mums būs arī citādi zīmīgs, jo līdz ar to uz diviem gadiem atvadīsimies no Lielās ģildes, kur drīzumā sāksies apjomīgi renovācijas darbi. Priecāsimies šī īpašā koncerta programmu atskaņot kopā ar diriģentu Andri Pogu, aizvadīto astoņu gadu orķestra māksliniecisko vadītāju, kā arī iepazīstināt Latvijas publiku ar jauno, ekstraordināro franču čellistu Edgaru Moro. Nākamajā dienā, sestdienā, ar šo programmu dosimies pie saviem mīļajiem Latgales klausītājiem, plānojot koncerta sākumu pulksten 17, lai tas būtu ērti sasniedzams arī klausītājiem ārpus Rēzeknes," stāsta LNSO direktore Indra Lūkina.

Koncerta viesis, franču čellists Edgars Moro uz lielās skatuves debitēja 11 gadu vecumā, atskaņojot komponista Antonīna Dvoržāka slaveno Čellkoncertu. Šāda līmeņa skaņdarbs visbiežāk atrodas jau pieredzējušu profesionāļu repertuārā. Kopš debijas pagājuši aptuveni 17 gadi, un harizmātiskais mūziķis kļuvis par vienu no savas paaudzes spilgtākajiem čellistiem, kurš koncertējis lielākajās pasaules koncertzālēs, plūcis laurus Rostropoviča un Čaikovska konkursos, kā arī muzicējis ar tādiem mūziķiem kā Jojo Ma, Emanuelu Paijī, Martu Argeriču, Andrāšu Šifu un daudziem citiem. Sastrādājies ar vairākiem pasaulē atzītiem orķestriem, tai skaitā, Londonas simfonisko orķestri, Romas Svētās Cecelījas orķestri, Mālera kamerorķestri, Tokijas Metropolitēnā orķestri. Šī būs Moro pirmā tikšanās ar Latvijas publiku.

Diriģents Andris Poga, kurš kopš 2021. gada ir Stavangeras simfoniskā orķestra galvenais diriģents un šobrīd turpina sadarbību ar LNSO kā mākslinieciskais padomnieks, ar čellistu Moro uz vienas skatuves tikās pirms pieciem gadiem, kopā ar Tulūzas Nacionālo Kapitola orķestri atskaņojot Dvoržāka Čellkoncertu.

Sezonas noslēguma koncertā dzirdēsim Artura Maskata "Cantus diatonicus", atzīmējot šī skaņdarba pirmatskaņojuma 30. gadadienu, postmodernās mūzikas pērli Anrī Ditijē Čellkoncertu "Tout un monde lointain…", kas komponista iecerē ir balstīts Šarla Bodlēra dzejas krājumā "Ļaunuma puķes", un Sergeja Rahmaņinova Trešo simfoniju, kurā parādās autoram raksturīgā orķestra tembru spēle un mūziķus izaicinoša virtuozitāte.

Atbilstoši valstī noteiktajiem ierobežojumiem bērniem un jauniešiem līdz 17 gadu vecumam, apmeklējot koncertu, Covid-19 vakcinācijas sertifikātu vai testu uzrādīt nav nepieciešams. Pasākuma apmeklētājiem no 18 gadu vecuma – ieeja koncertā, uzrādot derīgu sertifikātu, kas apliecina vakcināciju vai pārslimošanu, kā arī personu apliecinošu dokumentu.

Biļetes iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!