Foto: Publicitātes foto

Lielajā Ģildē 16. martā plkst. 19:00 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Olari Eltss aicina uz koncertu "Ziemeļu Simfonija". Kā soliste šajā koncertā uzstāsies izcilā latviešu vijolniece Vineta Sareika, portālu "Delfi" informē LNSO pārstāvji.

Programmā skanēs Erki Svena Tīrsa veltījums Sibeliusam "Meklējot saknes", Igora Stravinska Vijoļkoncerts Re mažorā, kā arī Žana Sibēliusa Otrā simfonija Re mažorā op. 43

LNSO ir īpašs prieks paziņot, ka jaunajā 2012. / 2013. gadu sezonā Vineta Sareika ir piekritusi sadarboties ar LNSO arī kā orķestra koncertmeistare. Jau ziņots, ka LNSO ir aktualizēts jautājums par orķestra koncertmeistara pozīciju, kura pēc vijolnieka un ilggadējā LNSO koncertmeistara Valda Zariņa darba pārtraukšanas līdz pat šim brīdim ir bijusi vakanta. Līdzīgi kā daudzi simfoniskie orķestri pasaulē arī LNSO ir nolēmis aicināt augstas raudzes vijolniekus uz vakanto koncertmeistara vietu, lai pēc tam kopīgi izlemtu, kam uzticēt koncertmeistara pienākumus.

Pēc uzvarām vairākos starptautiskos konkursos un iekļūšanas prestižā Karalienes Elizabetes Starptautiskā Vijolnieku konkursa laureātu vidū 2009. gadā Briselē, Vineta Sareika sāka daudzsološu karjeru gan kā soliste un kamermūziķe, gan arī kā orķestra koncertmeistare. Mūziķe dzimusi Jūrmalā, kur piecu gadu vecumā sāka apgūt vijoles spēli vietējā mūzikas skolā. 2002. gadā viņa iestājās Parīzes Nacionālajā konservatorijā, kur mācījās pie Žerāra Pulē un Alēna Menjē un ko ar izcilību un žūrijas atzinību absolvēja 2006. gadā. Vineta Sareika piedalījusies arī daudzās meistarklasēs pie pasaulē atzītiem vijolniekiem. Sākot no šīs koncertsezonas, Vineta Sareika ir arī Flāmu Karaliskās Filharmonijas jaunā orķestra koncertmeistare. Galvenie diriģenti - Edo de Vārts un Filips Herevēge.

Kā soliste Sareika regulāri uzstājas ar daudziem izciliem orķestriem un tādiem diriģentiem kā Polu Gudvinu, Džilbertu Vargu, Andri Nelsonu, Dērku Brosē, Tadeušu Voicehovski, Žanu Bernāru Pomjē. Mūziķe uzstājusies daudzās slavenās koncertzālēs Francijā, Beļģijā, Spānijā, ASV, Lielbritānijā, Šveicē, Itālijā, Portugālē, Vācijā, Ungārijā, Lībijā un Japānā kopā ar tādiem mūziķiem kā Ogistēns Dimē, Pīters Donahjū, Abdels Rahmans El Baha, Pols Meijērs, Lorāns Kabasko, Mišels Štrauss u. c.

Vineta Sareika bieži piedalās arī pazīstamos Eiropas kamermūzikas festivālos – Zalcburgas festivālā Austrijā, Verbjē festivālā Šveicē, Santanderas mūzikas svētkos Spānijā, kā arī daudzos festivālos Francijā: Monpeljē Francijas radio festivālā, Živernī festivālā, Dovilas Lieldienu mūzikas festivālā, Eksanprovansas festivālā, Pablo Kazalsa festivālā un Mentonas festivālā. Viņa uzstājusies arī citos prestižos mūzikas pasākumos, piemēram, Karalienes Elizabetes muzikālajā kruīzā.

Biļetes uz LNSO un Vinetas Sareikas koncertu "Ziemeļu simfonija" nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī Lielajā ģildē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!