Foto: Publicitātes foto
Daudz runāts par to, ka Londonas Simfoniskais orķestris, ar kura koncertu 27. maijā tiks atklāts šā gada "Rīgas festivals", ir viens no prestižākajiem muzikālajiem kolektīviem – pēc ietekmīgā mūzikas izdevuma "Gramophone" veiktā pētījuma, Londonas Simfoniskais orķestris ieņem ceturto vietu pasaules simfonisko orķestru spicē.

Londonas Simfoniskais orķestris ir pasaules līderis ierakstu apjoma un daudzveidības ziņā: tas ierakstījis ne tikai klasiskās mūzikas albumus, bet arī ieskaņojis mūziku filmām "Harijs Poters" (divām sērijām), "Zvaigžņu kari", "Karaļa runa", "Supermens" un "Drošsirde" u.c. Pāršķirstot vēstures lappuses, uzzinām, ka filmu mūziku Londonas Simfoniskais orķestris ieskaņo jau kopš 1935.gada – tātad vairāk nekā astoņdesmit gadus, bet ar kino mūziku kolektīvs ir saistīts jau kopš mēmā kino laikiem, kad pagājušā gadsimta 20.gados spēlēja pavadījumu mēmajām filmām "The Three Musketeers" (1922), "The Nibelungs" (1924), "The Constant Nymph" (1927) and "The Life of Beethoven" (1929).

Jāpiebilst, ka šā koncerta diriģents – sers Antonio Papano – Latvijas klausītājiem nav svešs: viņš Latvijā kopā ar Romas "Santa Cecilia" orķestri uzstājās pirms trim gadiem, kad tika svinēta Hermaņa Brauna fonda 15 gadu jubileja. Arī sers Antonio, būdams Londonas Karaliskās operas muzikālais direktors, labprāt sadarbojas ar latviešu māksliniekiem: vairākos viņa veidotajos operu iestudējumos piedalījies pasaulslavenais latviešu tenors Aleksandrs Antoņeko, kurš jau šā gada novembrī iejutīsies kavaliera de Grijē lomā Pučīni operas "Manon Lescaut" iestudējumā (iestudējuma muzikālais vadītājs būs sers Antonio Papano). Un, starp citu, tieši no Papano puses nācis, šķiet, augstākais novērtējums, kādu diriģents var veltīt dziedātājam, šajā gadījumā – Aleksandram Antoņenko: "Tas nav tenors, tas ir mūziķis!"

Londonas Simfoniskā orķestra koncerts notiks 27. jūnijā, Latvijas Nacionālajā operā. Izcilo mūziķu inertpretācijā skanēs Ludviga van Bēthovena Vijolkoncerts, kurā solists būs Dānijā dzimušais vijolnieks Nikolajs Znaiders, un Edvarda Elgara Otrā simfonija.

Biļetes uz šo un citiem "Rīgas festivāla" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!