15. februāra vakarā Losandželosā ASV pasniegtas mūziķu un klausītāju vidē augstu vērtētās "Grammy" balvas, godinot gan pērnā gada labākos ierakstus, gan dažādu žanru mūziķus.

Jau ziņots, ka vienu no "Zelta gramofoniem" saņēmis latviešu diriģenta Andra Nelsona vadītais Bostonas Simfoniskais orķestris par Dmitrija Šostakoviča 10. simfonijas ierakstu "Shostakovich: Under Stalin's Shadow – Symphony No.10" kategorijā "Labākais orķestra sniegums".

Vairākas "Grammy" balvas saņēma jau ar citām balvām novērtētais Marka Ronsona un Bruno Marsa duets "Uptown Funk", kas triumfēja arī galvenajā kategorijā "Gada ieraksts", konkurējot ar "D'Angelo And The Vanguard" dziesmu "Really Love", Eda Šīrana "Thinking Out Loud", Teilores Sviftas "Blank Space" un "The Weeknd" dziesmu "Can't Feel My Face".

Viena no 2015. gada populārākajam dziesmām pasaules radiostacijās – "Uptown Funk" saņēma balvu arī kategorijā "Labākais popmūzikas dueta vai grupas izpildījums".

Foto: Reuters/Scanpix

Kategorijā "Gada albums" balvu saņēmis Teilores Sviftas ieraksts "1989", tāpat tas godalgots kā labākais popmūzikas vokālais albums. Jāpiebilst, ka Teilore Svifta ir pirmā un līdz šim vienīgā sieviete, kas "Grammy" balvu kategorijā "Gada albums" saņēmusi divas reizes.

Par gada dziesmu tika atzīta Eda Šīrana un Eimijas Vedžas dziesma "Thinking Out Loud", par kuru Šīrans saņēma balvu arī "Labākā popmūzikas solo izpildījuma" kategorijā.

Par labāko jauno mākslinieci atzīta Megana Treinore.

Vairākas "Grammy" balvas ieguvis hip-hopa mūzikas izpildītājs Kendriks Lamars, kurš triumfējis labākā repa izpildījuma kategorijā un labākās repa dziesmas kategorijā par dziesmu "Alright", labākā repa albuma kategorijā par albumu "To Pimp a Butterfly", un labākās repa un dziesmas sadarbības kategorijā par dziesmu "These Walls". Tāpat balvu kā "Labākais video" saņēmis klips dziesmai "Bad Blood" kopā ar Teilori Sviftu.

Kategorijā "Labākais deju mūzikas ieraksts" triumfējis Diplo, Skrillex un Džastina Bībera darbs "Where Are Ü Now", tāpat abu elektroniskās mūzikas prominenču Diplo un Skrillex veikums "Skrillex And Diplo Present Jack Ü" godalgots kategorijā "Labākais deju vai elektroniskās mūzikas albums".

Kategorijā "Labākais r'n'b sniegums" godalgota The Weeknd dziesma "Earned It (Fifty Shades Of Grey)" no filmas "Fifty Shades Of Grey" skaņu celiņa.

The Weeknd albums "Beauty Behind the Madness" balvu ieguvis arī labākā "urban contemporary" mūzikas albuma kategorijā. Labākās r'n'b dziesmas kategorijā "Grammy" balvu ieguvis D'Andželo un viņa grupas "The Vanguard" dziesma "Really Love", bet D'Andželo un "The Vanguard" albums "Black Messiah" tika apbalvots kā labākais r'n'b albums.

Kategorijā "Labākais sniegums rokmūzika" "Zelta gramofons" piešķirts amerikāņu rokgrupai "Alabama Shakes" par dziesmu "Don't Wanna Fight", tā godalgota arī kā labākā rokdziesma.

Grupa "Alabama Shakes" pie balvas tikusi arī kategorijā "Labākais alternatīvās mūzikas albums" par ierakstu "Sound & Colour".

Kategorijā "Labākais rokmūzikas albums" visaugstāk novērtēts grupas "Muse" pagājušā gada ieraksts "Drones".

Savukārt metālmūzikas kategorijā apbalvota grupa "Ghost" par dziesmu "Cirice".

"Grammy" balva ir viens no prestižākajiem apbalvojumiem mūzikā, ko ik gadu pasniedz vairāk nekā 80 kategorijās par izciliem sasniegumiem mūzikas ierakstu jomā. Ar pilnu šā gada uzvarētāju un nominantu sarakstu var iepazīties "Grammy" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!