Foto: Vida Press

Svinot Madonnas 60 gadu jubileju šā gada 16. augustā, portāls "Delfi" piedāvā mūzikas izdevuma "Billboard" publicēto sarakstu ar popmūzikas dīvas ievērojamākajām un ASV mūzikas topā atzītākajām dziesmām. Kopumā Madonna ir nopelnījusies 57 topa hitus, to skaitā 38 ir sasnieguši vietu "Billboard" topa desmitniekā — vairāk nekā jebkuram citam māksliniekam.

10. 'Open Your Heart'

Madonnas singls no trešā studijas albuma — “True Blue” — ASV “Billboard” mūzikas topā nokļuva 1987. gada 7. februārī, ieņemot pirmo vietu un padarot to par tad jau piekto dziesmu Madonnas karjerā, kas nokļūst “Billboard” topa virsotnē. “Open Your Heart” video izraisīja pretrunīgu reakciju, jo tajā Madonna tika attēlota kā eksotiska dejotāja, kura sadraudzējās ar jaunu, nepilngadīgu puisi.


"Times New Roman",serif'>


"Times New Roman",serif'>

9. 'Music'

Dziedātājas pēdējais kāpums “Billboard” mūzikas topa pirmajā pozīcijā bija 2000. gadā, kad dziesma “Music” šo troni neatstāja četras nedēļas. Madonnas astotā studijas albuma — “Music” — tituldziesma, tāpat kā liela daļa paša albuma, tika radīta popkultūras karalienei sadarbojoties ar franču producentu un mūziķi Mervēzu (Mirwais).


8. 'Live to Tell'

Madonna daudzus pārsteidza ar “Live to Tell” — dziesmu no sava 1986. gada albuma “True Blue”. Balāde tika rakstīta filmai “At Close Range” (1986), kurā spēlēja viņas tā brīža vīrs Šons Penns (Sean Penn). Arī šī dziesma izcīnīja vietu topa pirmajā pozīcijā. Tās video redzamais Madonnas tēls ir aprēķināti “blāvāks”, arī atturīgāks uz iepriekš redzēto fona. Šis bija viens no pirmajiem Madonnas tēla “atjaunošanas” mēģinājumiem.



7. 'Papa Don’t Preach'

Dziesma “Papa Don’t Preach”, arī no 1986. gada albuma "True Blue", ir viena no retajām dziesmām, kurā pat dziedātājas konservatīvākie kritiķi varēja rast ko slavināt. Dziesmas stāsts ir par jaunu sievieti, kura atzīstās savam tēvam, ka ir stāvoklī un bērnu paturēs. “Billboard” topa pirmajā vietā izdošanas gadā dziesma atradās divas nedēļas.



6. 'Like A Prayer'

Kontroversālās dziesmas “Like A Prayer” pirmatskaņojumu bija iespējams dzirdēt 1989. gada “Pepsi” reklāmā. Bija domāts, ka “Pepsi” sponsorēs Madonnas tobrīd gaidāmo albuma turneju, bet, kad nākamajā dienā tika laists klajā dziesmas videoklips, kurā tika dedzināti krusti, limonādes kompānija atteicās no sadarbības ar dziedātāju. Madonnas video aiz sevis atstāja sašutušas ļaužu masas, toties “Billboard” topa pirmajā vietā dziesma noturējās trīs nedēļas.



5. 'Justify My Love'

Kā jau daudziem dziedātājas singliem, arī priekš 1991. gada singla “Justify My Love” tika radīts video, kas ieguva vairāk uzmanības nekā, iespējams, pati dziesma. MTV atteicās dziesmas klipu pārraidīt televīzijā. Tomēr Madonna video izlēma pārdot kā tolaik pašu pirmo komerciāli pieejamo video un dziesma “Billboard” mūzikas topa pirmajā vietā gozējās divas nedēļas.



4. 'Take A Bow'

Kādu tas varētu pārsteigt, bet “Take a Bow” mūzikas topa “Billboard” virsotnē noturējās ilgāk nekā jebkura cita Madonnas dziesma. 1995. gadā dziesma pavadīja septiņas nedēļas topa pirmajā vietā, un tā bija pirmā reize kopš 1992. gada, kad kāda Madonnas dziesma atradās godpilnajā pozīcijā. Pārsteidzošā kārtā “Take a Bow” pirmo reizi koncertā tika izpildīta vien 2016. gadā “Rebel Heart Tour” laikā.


3.'Crazy For You'

Saukta par vienu no visu laiku labākajām dziesmām pie kuras dejot lēnās dejas, “Crazy for You” izrādījās tik populāra, ka tā 1985. gadā “Billboard” mūzikas topā “gāza” no pirmās vietas troņa “USA for Africa” labdarības singlu “We Are The World”.


2. 'Vogue'

Dziesma ir tikpat ikoniska kā Deivida Finčera režisētais glamūrīgais, melnbaltais mūzikas video un Madonnas dejošana tajā. 1990. gadā “Vogue” noturējās “Billboard” topā trīs nedēļas, lai arī sākumā dziesmu vien bija plānots publicēt kā B pusi singlam “Keep It Together”.



1. 'Like a Virgin'

Madonnas 1984. gada albuma “Like a Virgin” tituldziesma ASV “Billboard” mūzikas topa pirmajā vietā pavadija sešas nedēļas, kļūstot par dziedātājas pirmo singlu, kas iekļūst mūzikas topā, un kļuva par vienu no dīvas zināmākajām dziesmām. Dziesmu sarakstijuši Billijs Steinbergs un Toms Kellijs, bet producējis Nīls Rodžers.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!