Foto: Publicitātes foto
Šī gada 18., 20., 22. un 24. martā Kopenhāgenas jaunajā opernamā diriģenta Māra Kupča vadībā Dānijas publikai tiks piedāvātas 17. gadsimta itāļu komponista Klaudio Monteverdi pēdējās operas "Popejas kronēšana" pirmizrādes, ko atskaņos Kopenhāgenas operas jaunie solisti, kā arī baroka orķestris "Collegium Musicum Riga", portālu "Delfi" informē orķestra pārstāvji.

Klaudio Monteverdi (Claudio Monteverdi, 1567-1643) opera "Popejas kronēšana" (L'incoronazione di Poppea, 1643) ir stāsts par mīlestību un nodevību Senajā Romā. Operā tiek stāstīts par skaisto Popeju, kura ir iemīlējusies imperatorā Neronā un alkst kļūst pat viņa sievu, taču, lai tas notiktu, ir jāatbrīvojas no imperatores Otavijas. "Popejas kronēšana" ir Monteverdi pēdējā opera, kas atspoguļo operas žanra pirmsākumus, vienlaikus norādot uz kompozicionāliem meklējumiem pēc āriju tipa melodijām.

Darbs pie operas iestudēšanas Kopenhāgenā norisinās jau no pagājušā gada novembra, kad diriģenta, senās mūzikas pētnieks un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Senās mūzikas katedras vadītāja Māra Kupča vadībā Kopenhāgenas operas spožie jaunās paaudzes solisti apguva Klaudio Monteverdi laika mūzikas specifiku, 17. gadsimta dziedāšanas, retorikas un ornamentikas tehnikas.

Martā līdz ar Māri Kupču uz Kopenhāgenu ir devušies arī baroka orķestra "Collegium Musicum Riga" mūziķi Kristīne Stumbure (traversflautas), Agnese Kanniņa un Laura Šarova (baroka vijoles), Guna Jegorova (baroka alts), Māra Botmane (baroka čells) un Talitha Cumi Witmer (teorba), lai pēc intensīvām mēģinājumu dienām atskaņotu Monteverdi operas "Popejas kronēšana" pirmizrādes. Iestudējumu režisors - Ebe Knudsens.

Baroka orķestris "Collegium Musicum Riga" dibināts 1990. gadā, nosaukumu aizgūstot no kāda 17. gadsimtā Rīgā pastāvējuša orķestra. Kā toreiz, tā arī tagad "Collegium Musicum Riga" spēlējošos mūziķus vieno mīlestība pret baroka mūziku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!