Foto: Publicitātes foto

Rīgā, koncertzālē "Palladium", 6.martā kopā ar pavadošo grupu uzstāsies franču multiinstrumentālists un komponists Jans Tīrsens, informēja koncerta organizatoru pārstāve Maija Tomkalne.

Rīgā Tīrsens uzstāsies ar pavadošo grupu piecu cilvēku sastāvā.
Iespējams, daļai publikas viņa vārds ir mazāk pazīstams nekā viņa sacerējumi, no kuriem zināmākā ir viņa sacerētā mūzika filmai "Amēlija" ar Odriju Tatū galvenajā lomā un traģikomēdijai "Good Bye Lenin".

Tīrsens gan nav tikai kinomūzikas komponists, atzīmēja Tomkalne. Viņa norādīja, ka, lai gan kādā intervijā Tīrsens uzsvēris, ka nav komponists un viņam nav muzikālās izglītības, tā esot koķetērija.

Jau četru gadu vecumā viņš iemācījies spēlēt klavieres, un, sasniedzot 6.dzimšanas dienu, ķēries pie vijoles apguves. Vēlākos gados viņš ieguvis klasisku izglītību Rennas, Nantes un Boloņas mūzikas akadēmijās.

Mācoties Rennā, Tīrsenam izdevās redzēt tādu grupu kā "Nirvana", "Einstürzende Neubaten", "Nick Cave and The Bad Seeds", "The Cramps" uzstāšanās. Iespējams, ka to ietekmē pārsvaru ņēma pusaudža maksimālisms - būdams 13 gadu vecs, mūziķis salauzis vijoli, iegādājies ģitāru un dibinājis rokgrupu. Tās mūžs gan nav bijis ilgs.

Tā vietā, lai meklētu jaunus domubiedrus, Tīrsens iegādājās skaņu pulti un astoņu celiņu magnetofonu. Eksperimentējot ar sintezatoru, sempleri un bungu mašīnu, tapa pirmie Tīrsena ieraksti.

Meklējot iedomāto perfekto skaņu, viņš klausījies daudz mūzikas, bet, neatradis meklēto, izlēmis iespēlēt mūziku pats. 1993.gada vasarā, izmantojot ģitāru, vijoli un akordeonu, viņš sarakstīja aptuveni 40 sacerējumus, kas drīz pārtapa Tīrsena pirmajos divos albumos.

Pats autors to nodēvējis par "muzikālo anarhiju", jo viņš neesot sekojis klasiskajiem kanoniem, bet gan intuīcijai un savam iekšējam redzējumam.
1995. un 1996.gadā ar sešu mēnešu atstarpi iznāca pirmie Tīrsena albumi "La Valse Des Monstres" un "Rue Des Cascades".

Sešus gadus vēlāk režisors Žans Pjērs Ženē dažas no šīm kompozīcijām izvēlējās savai topošajai filmai "Amēlija".

Tobrīd arī paša mūzikas autora albumi jau bija guvuši vērā ņemamu atpazīstamību. 1998.gadā iznākušais albums "Le Phare" saņēma sajūsminātu kritiķu atzinību.

Nākamajos albumos Tīrsens sāka sadarboties ar virkni pazīstamu mūziķu un solistu. Viņš muzicējis ar orķestri "Synaxis", Lisu Džermano, Nīlu Hanonu no "Divine Comedy", Džeinu Birkinu, Elizabeti Freizeri no "Cocteau Twins", Stjuartu Steiplu no "Tindersticks" un citiem.

Šī gadsimta vidū Tīrsens uzsāka koncertus ar stīgu kvartetu un pat pilnu simfonisko orķestri.

"Amēlijas" panākumi padarīja tās mūzikas autoru pieprasītu kino aprindās. 2003. un 2008.gadā uz ekrāniem parādījās traģikomēdija "Good Bye Lenin!" un drāma "Tebarlijs", kurām mūziku, šoreiz jau speciāli, sarakstīja Tīrsens.

Pats jaunākais Tīrsena veikums ir albums "Infinity", kas iznāca šogad.
Biļetes pieejamas "Biļešu servisa" mājas lapā un visās "Biļešu servisa" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!