Foto: Publicitātes foto
Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara" piedalīsies Starptautiskajā Grācas koru festivālā, Austrijā, kas notiks no 18. līdz 20. novembrim, portālu "Delfi" informēja kora pārstāve Inese Beķere.

2014. gadā dibināts festivāls "Voices of Spirit" notiks jau trešo reizi. Štīrijas zemē rīkotais starptautiskais festivāls ar augstvērtīgiem koncertiem un meistarklasēm kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem vokālās mūzikas notikumiem Austrijā.

Festivālā šogad piedalīsies 18 kori no dažādām valstīm, tai skaitā arī Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara" un diriģente Aira Birziņa.

Festivāla atklāšanas koncertā Grācas pilsētas hallē 18. novembrī piedalīsies četri kori – "Tiara", Mariboras akadēmiskais koris no Slovēnijas, Grācas katedrāles zēnu koris un pasaulslavenais Soveto gospeļkoris no Dienvidāfrikas, kas bijis "Emmy" un "Oskara" balvu nominants, bet par savu jaunāko CD "African Grace" ieguvis divas "Grammy" balvas. "Soweto Gospel Choir" dziedājis kopā ar Bono un "U2", Aretu Franklinu, Šakiru, Stīviju Vonderu, Robertu Plāntu, Selīnu Dionu, "Red Hot Chilli Peppers", Pīteru Geibrielu un citiem.

19. novembrī koncerti notiks Grācas baznīcās, bet īpaši pieminams starptautiski nozīmīgs projekts, kas rezultēsies koncertā Jēzus sirds baznīcā (Herz-Jesu-Kirche) ar kompozīciju "72 eņģeļi", ko sacerējusi amerikāņu komponiste Lera Auerbaha (Lera Auerbach). Atskaņojumā piedalīsies koris "Vocalforum Graz" un pasaulslavenais saksofonu kvartets "Raschèr Saxophone Quartet" diriģenta Franca Hercoga (Franz M. Herzog) vadībā.

Viens no festivāla mērķiem ir Austrijas un ārzemju koru sadarbība, radošo ideju apmaiņa, kopīgi koncerti un meistarklases. Festivāla laikā norvēģu diriģents Tomass Kaplins (Thomas Caplin) sadarbībā ar kori "Studiochor Cantanima" vadīs četru dienu meistarklasi par jauniem impulsiem kora darbā. Grācas Mākslas universitātes aulā 19. novembrī meistarklases un praktiskas kora nodarbības vadīs gan "Soweto Gospel Choir", gan diriģenti Aira Birziņa no Latvijas, Lorencs Maierhofers (Lorenz Maierhofer) no Austrijas un Tadeja Vulca (Tadeja Vulc) no Slovēnijas.

Festivāla "Voices of Spirit" noslēguma koncerts notiks svētdien, 20. novembrī Grācas Kongresu namā. Koncerta pirmajā daļā "Zeme, vējš un uguns" ar a cappella programmām uzstāsies koris "Cantanima" no Štīrijas, Karintijas zemes jauniešu koris un Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara".

Koncerta otrajā daļā skanēs Karla Dženkinsa "Mass for the Armed Man – Mass for Peace" vācu diriģenta Mihaela Hofstetera (Michael Hofstetter) vadībā. Atskaņojumā piedalīsies vairāki kori, kā arī jaunie solisti un simfoniskais orķestris no Johana – Jozefa Fuksa konservatorijas (Johann-Joseph-Fux-Konservatorium). Diriģents Mihaels Hofsteters guvis ievērojamus panākumus daudzviet pasaulē, tajā skaitā, profesionālā žurnāla "Opernwelt" ekspertu novērtējumu Gada diriģents 2011. un 2013. gadā.

Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara" šajā turnejā koncertēs arī Vācijas pilsētā Essenē, kur Essenes domā notiks cikla "Voices" piektais kormūzikas koncerts. To organizē Essenes doma meiteņu koris un diriģents, Roberta Šūmana Diseldorfas mūzikas augstskolas rektors, profesors Raimunds Vipermans (Raimund Wippermann).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!