Foto: Raimonds Birkenfelds

Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperas "Lāčplēsis" iestudējumā, kas 8. novembrī būs skatāms "Arēnā Rīga", galveno lomu izpildīs Dons, portālu "Delfi" informē iestudējuma producents Juris Millers.

2018. gadā tiek svinēta ne tikai Latvijas valsts simtgade, bet arī rokoperas "Lāčplēsis" 30 gadu jubileja un 130 gadi kopš Andrejs Pumpurs sarakstīja eposu "Lāčplēsis". Atzīmējot šīs trīs jubilejas, 8. novembrī "Arēna Rīga" notiks rokoperas "Lāčplēsis" iestudējums, kurā piedalīsies Dons, Zigfrīds Muktupāvels, grupa "Jumprava", Jānis Skanis, Marts Kristians Kalniņš, Ieva Kerēvica, Ginta Krievkalna, Ieva Sutugova, Jānis Buķelis, Atis Ieviņš, Raimonds Bramanis, u.c. solisti. Tāpat uz rokoperas iestudējumā piedalīsies Nācijas kopkoris, kura sastāvā būs 1000 dziedātāju no dažādām pasaules valstīm, folkloras kopa "Skandenieki", kā arī simfoniskais orķestris un ritma grupa Zigmara Liepiņa vadībā.

Par gaidāmo debiju rokoperā "Lāčplēsis" galvenās lomas izpildītājs Dons saka: "Lai arī laikā, kad "Lāčplēsis" tika uzvests, man bija četri gadi, jau tolaik sapratu, ka rokoperas iestudējums ir kas īpašs – tolaik tas bija mūsu brīvības simbols. Neatkārtojamais un izcilais Igo dziedājums, kas jau ir kļuvis vēsturisks, uzliek man ļoti lielu atbildību – šajā lomā es ielikšu daļu no sevis."

Dzejniece Māra Zālīte uzskata, ka Lāčplēsis ir pārlaicīgs un viņa darbībai ir mītiem raksturīgais princips, proti, tas nekad nav noticis, bet vienmēr notiek. "Mūsu Lāčplēša spēks nav milzu augumā un platos plecos, jo ne jau fiziskas cīņas viņam šodien ir jāizcīna. Lāčplēša spēks ir ausīs. Viņš dzird savu tēvzemi. Tas ir garīgs spēks – dzirdēt. Sajust, apzināties, ticēt, zināt, saprast. Būt sasaistē ar savu zemi. Lāčplēsim ir absolūtā dzimtenes dzirde. Viņa pretiniekiem vajadzīgs kurls Lāčplēsis. Šajā ziņā Kangaram taisnība – kad Lāčplēsis būs kurls pret tēvzemi, nejūtošs, nezinošs, nemīlošs, neticošs, viņš būs uzvarams. Ceru, ka tā nekad nenotiks," pauž dzejniece.

Iestudējuma režisors ir Viktors Runtulis, scenogrāfs – Kristaps Skulte, producents – Juris Millers.

Biļetes uz rokoperas "Lāčplēsis" iestudējumu iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Atgādinām, ka iepriekš galvenā loma bija paredzēta Daumantam Kalniņam, bet viņš savu dalību uzvedumā atsauca, jo pasākuma producents nav piedāvājis māksliniekam parakstīt oficiālu līgumu par iestudējuma galvenās lomas izpildīšanu.

Savukārt 2013. gadā Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes leģendārā rokopera piedzīvoja atjaunojuma iestudējumu Ineses Mičules režijā. Toreiz Dons no titullomas atteicās, portālam "Delfi" to skaidrojot ar pārāk lielo slodzi, kā arī ar viedokļu atšķirībām ar rokoperas producentu Juri Milleru. 2013. gadā Dona vietā Lāčplēša lomā stājās Daumants Kalniņš. Tiesa, viesojoties raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu", Dons par šādu atgadījumu neatcerējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!