Foto: LETA
22. aprīļa rītā 73 gadu vecumā mūžībā devies pazīstamais latviešu estrādes dziedātājs Ojārs Grinbergs, portālam "Delfi", atsaucoties uz mākslinieka ģimeni, apstiprināja Juris Millers.

Līdzjūtību dziedātāja ģimenei izteicis Valsts prezidents Raimonds Vējonis. „Izsaku visdziļāko līdzjūtību izcilā latviešu estrādes dziedātāja, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliera Ojāra Grinberga ģimenei un talanta cienītājiem, viņu mūžībā aizvadot. Mūsu atmiņās vienmēr paliks Ojāra Grinberga ieguldījums latviešu estrādes mākslā, viņa neatkārtojamais balss tembrs un izpildītās leģendārās dziesmas,” paudis prezidents.

Ojārs Grinbergs dzimis 1942. gadā Rīgā. Mūziķa gaitas sācis 1961. gadā, kad sācis dziedāt TTP estrādes ansamblī, dziedājis arī dažādos Rīgas restorānos un klubos.

1964. gadā Grinbergs tika iesaukts Padomju armijā, kur dziedāja karavīru ansamblī "Zvaigznīte", ar kuru 1966. gadā uzvarēja "Liepājas dzintarā". Tieši kā "Zvaigznītes" solistu, talantīgo dziedātāju pamanījis Raimonds Pauls, kurš vēlāk viņu uzaicinājis Rīgas estrādēs orķestra (REO) sastāvā, kurā darbojies līdz pat tā pastāvēšanas beigām 1974. gadā.

Tomēr Latvijas estrādes mūzikas vēsturē visspožāk ierakstīts viņa duets kopā ar Margaritu Vilcāni. Abu dziedātās Raimonda Paula un Ulda Stabulnieka dziesmas ir latviešu populārās mūzikas zelta fonds. 2007. gadā duets saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā.

"Kā solists Ojārs ieskaņojis vairāk nekā 100 dziesmu, vismaz tikpat - duetā ar Margaritu Vilcāni. Turpinot dziedāt arī šajā gadsimtā, viņš pamanījis, ka dažas dziesmas ar gadiem izdodas arvien labāk. Savus lielākos grāvējus kā "Tev, mana labā" Grinbergs droši vien varētu nodziedāt, pat pamodināts nakts vidū. Ir gadījies arī, ka Ojārs, būdams galīgi aizsmacis, nostājas publikas priekšā, un balss kā uz burvju mājienu atlec vaļā. Kā nekā Ojāra Grinberga misija ir dziedāt – atradis savu īsto vietu dzīvē, mākslinieks uz laiku laikiem palicis latviešu estrādes meistaru pulkā," par Ojāru Grinbergu rakstījusi muzikoloģe Daiga Mazvērsīte.

2012. gadā ar plašu koncertturneju Latvijas pilsētās un lielāko hitu albuma izdošanu tika nosvinēta dziedātāja 70 gadu jubileja.

Ojāra Grinberga piemiņai 22. aprīļa vakarā plkst. 22.10 LNT tiks demonstrēts koncerts "Kad gadiem es pāri skatos" no šīs turnejas, kas ir arī pēdējais dziedātāja koncertieraksts.

1995. gadā Ojārs Grinbergs tika ievēlēts 6. Saeimā no Tautas kustības "Latvijai" saraksta.

Grinbergs ir Triju Zvaigžņu ordeņa V šķiras kavalieris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!