Foto: Publicitātes foto
Mūsdienu meditatīvās mūzikas ģēnijam, igauņu komponistam Arvo Pertam piektdien, 11. septembrī, aprit 80 gadi. Perts ir kļuvis ne vien par pasaulē atpazīstamāko igauni, bet arī par dzīvo komponistu, kura mūzika pasaulē tiek atskaņota visbiežāk, otrajā un trešajā vietā atstājot Džonu Viljamsu un Džonu Adamsu.

Pasaulē plaši pazīstamais latviešu komponists Pēteris Vasks Arvo Pertu pazemīgi sauc par savu vecāko brāli un mūsdienu superzvaigzni. Kur slēpjas Perta mūzikas spēks, stāsta komponists.

Foto: Publicitātes foto

"Perta mūziku es sāku klausīties sešdesmitajos gados. Ievēroju, ka viņa partitūras atšķiras no tām, kuras iespieda "Sovetskaja Muzika". Pēc kāda laika parādījās arī skaņu plates ar Arvo Perta mūziku. Sapratu, ka šī mūzika mani uzrunā un ļoti pārliecinoši uzrunā. Savā daiļrades sākumā Perts bija visnotaļ radikāls. Viņš izmantoja jaunās tehnikas, bija studējis dadekafoniju un sonoristiku.

Kad es mācījos Lietuvā, pie mums brauca diriģēt Eriks Klāss, jauns un interesants igauņu diriģents, kurš atveda Arvo Perta Pirmo un Otro simfoniju. Man patika Arvo Perta drosme. Viņa mūzika man bija ļoti vajadzīga, es priecājos un ar dziļu interesi mēģināju sekot līdzi visam tam, ko dara Perts. Un tad pēkšņi viņš uz ilgāku laiku apklusa. Prasīju Klāsam - kas noticis? Uzzināju, ka Perts nonācis garīgā un radošā strupceļā un meklē no tā izeju. Tas bija radošs klusums. Šajā laikā Perts studēja seno polifoniju un gregoriskos korāļus. Acīmredzot viņš meklēja garīgo bāzi. Savā klusēšanas laikā viņš bija kļuvis dziļi ticīgs cilvēks. Pēc kāda laika parādījās pavisam cita mūzika. Pavisam cits Arvo Perts. Man tikpat lielā mērā kā iepriekšējais Perts, sajūsmināja jaunais Perts ar savu "jauno garīgumu".

Perts, kā ticīgs cilvēks, saprot, ka cilvēkam visvairāk šajā pasaulē pietrūkst harmonijas sajūtas. Cilvēks šajā baisajā tempā ir zaudējis orientierus. Klausoties viņa mūziku, tā dod stabilitātes sajūtu. Šis Perta jaunais stils ir tā mūzika, kas cilvēkiem visā pasaulē ir nepieciešama. Viņa mūzika ir kā elpot kalna gaisu, kas ir pilns ar iekšējas tīrības un skaidrības sajūtu. Viņa mūzika uzrunā visus sabiedrības slāņus, jo Perts ir ļoti vienkāršs. Tā ir mūzika no tās pasaules pēc kuras mēs, domājošie cilvēki, tiecamies. Viņš dod mieru un stabilitāti un ticību. Viņš dod garīgās pasaules skanošo sajūtu. Tur nav nekāda aprēķina, lai patiktu.

Arvo ir mans lielais meistars, mana vadzvaigzne mūzikā. Dzīvojot šajā mūzikā, kas ir iekšējas ticības un mīlestības pilna, Arvo Perts savos astoņdesmit gados ir vēl spēka un enerģijas pilns. Esmu tik laimīgs, ka varam būt kolēģi. Es viņu pazemīgi saucu par savu vecāko brāli. Es viņu varu apbrīnot un cienīt. Uzrakstīju Pertam veltījuma skaņdarbu. Perts ir mūsdienu superzvaigzne. Varam būt laimīgi, ka dzīvojam vienā laikā ar šo dižgaru," Perta jubilejā stāsta Vasks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!