Foto: Publicitātes foto
Šī gada 29. maijā mūžībā aizgājis orķestra klarnešu grupas mūziķis un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Sigurds Circenis, portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO).

Sigurds Circenis dzimis 1952.gadā, izglītību ieguvis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie pedagoga Kārļa Bražes un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā prof. Eduarda Medņa. Kopš 1976. gada ir LNSO mūziķis un orķestra sastāvā koncertējis Vācijā, Francijā, Itālijā, Špānijā, Beļģijā, Holandē, Japānā un daudzviet citur, piedalījies LNSO ierakstos. Klarnetists Sigurds Circenis veicis solo ierakstus Latvijas radio, kā arī daudz muzicējis dažādos kameransambļos.
 
Kopš 1978. gada  Sigurds Circenis bija J. Vītola Mūzikas akadēmijas klarnetes spēles pasniedzējs, viņa klasi absolvējuši vairāk nekā trīsdesmit klarnetistu, tostarp, Guntis Kuzma, Mārtiņš Circenis, Mārcis Kūlis, Atis Asaris, Guntars Gedriocs, Anrijs Pitens un daudzi citi. Profesors Circenis vairākkārt bijis meistarkursu pasniedzējs starptautiskās latviešu jauno mūziķu radošajās nometnēs.
 
Atvadīšanās no Sigurda Circeņa notiks sestdien, 4. jūnijā, plkst. 10:15  Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcā Pils ielā 5, Rīgā.
 
Savu līdzjūtību aizgājušā mūziķa ģimenei un kolēģiem izteicis arī LNSO galvenais diriģents un un mākslinieciskais vadītājs Karels Marks Šišons:
 
"Ar lielām skumjām saņēmu vēsti par LNSO klarnetista Sigurda Circeņa aiziešanu. Vairāk nekā desmit gadu ilgajā kopīgajā darbā iepazinu Sigurdu gan kā mūziķi, gan cilvēku. Nav šaubu ka viņš bija labākā LNSO klarnete daudzu gadu garumā. Īpaši lielu un vērtīgu ieguldījumu orķestra attīstībā viņš sniedzis pēdējos 10 gados, daudzos nozīmīgos LNSO koncertos spēlējot pirmo klarneti. Patiesību sakot, Sigurds bija pirmā klarnete lielākajā daļā LNSO koncertu, ko esmu diriģējis 21. gadsimta pirmajā desmitgadē. Un es vienmēr atcerēšos augsto izpildījuma līmeni, milzīgo atdevi darbam un gatavību izaugsmei – kvalitātes, kas padarīja Sigurdu par augstākās klases profesionāli.

Sigurds bija ne tikai izcils klarnetists. Pirmkārt viņš bija džentelmenis, kurš saviem kolēģiem veltīja tikai labus vārdus un pret visiem cilvēkiem vienmēr izturējās laipni un ar cieņu. Arī savas ilgās un smagās slimības laikā viņš nekad nezaudēja šo cieņu, rādot mums visiem paraugu. Izsaku visdziļāko līdzjūtību Sigurda tuviniekiem, īpaši viņa dēlam Mārtiņam, LNSO Klarnešu grupas koncertmeistara vietniekam. Mēģinājumos vienmēr varēju novērot tēva un dēla īpašās attiecības, kas sniedzās daudz dziļāk par kopīgu spēlēšanu orķestrī. Lūgšanās esmu kopā ar Mārtiņu, kura dzīvē tagad ir radies neaizstājams tukšums, un ceru, ka ar savu tuvāko atbalstu viņš spēs rast spēku šajā grūtajā brīdī. LNSO nav zaudējis tikai lielisku mūziķi, bet arī brīnišķīgu cilvēku, kurš visam orķestrim bija izcilības un cieņas paraugs. Lai viņš dus mierā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!