Foto: Publicitātes foto
Trešdien, 28. septembrī, pulksten 18 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē izskanēs franču mūzikas kultūras iedvesmots kamermūzikas koncerts "Zem Mirabo tilta klusi Sēna tek".

Kā "Delfi" informē akadēmijas pārstāvis Kaspars Antess, JVLMA mācībspēku, Latvijā un ārvalstīs atzītu mūziķu – flautistes Ilonas Meijas, čellista Ērika Kiršfelda un pianistes Hertas Hansenas – interpretācijā skanēs Gabriela Pjernē (1863-1937), Artura Onegēra (1892-1955), Pjēra Sankāna (1916-2008) un Eižēna Gūsena (1893-1962) mūzika.

Programmu atklās francūža Gabriela Pjernē rotaļīgā un izsmalcinātā "Sonata de Camera" flautai, čellam un klavierēm. Tā iemieso starpkaru perioda gaisotni Parīzē, it kā ilustrējot galvu reibinošo un krāšņo tā laika kultūras dzīvi, raksta Antess.

Koncertā skanēs arī šveiciešu izcelsmes Francijā mītošā komponista Artura Onegēra Sonāte čellam un klavierēm. Kaut arī Latvijā komponists ir vairāk zināms kā simfoniskās un vokāli instrumentālās mūzikas autors, interesanti ieklausīties, kā komponista ierastais vēriens un redzējums atspoguļojas kamermūzikā.

Kontrastu programmā veidos krietni jaunāka un ārpus Francijas mazāk zināmā Pjēra Sankāna skaņuraksts. Viņa gaišā, sapņainā un impresionistiski iekrāsotā mūzikas valoda Sonatīnē flautai un klavierēm sniedz ne vienu vien pārsteigumu.

Koncerta noslēgumā vieglo, gaisīgo noskaņu turpinās beļģu izcelsmes angļu komponista Eižēna Gūsena opuss "Piecas brīvdienu impresijas" flautai, čellam un klavierēm. Tas muzikāli sabalsojas ar iepriekšdzirdētajiem darbiem, šķietami rodot iedvesmu sev radniecīgajā franču mūzikas kultūrā.

Koncerta klausīšanās pieredzi bagātinās JVLMA bakalaura students Ernests Valts Circenis ar stāstiem par dzirdētajiem skaņdarbiem, komponistiem un laikmetu, kurā tie dzīvoja.

Biļetes uz koncertu pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!