Foto: LETA
Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas ceremonijā, kas 26. februāra vakarā norisinājās Nacionālajā teātrī, jau atkal triumfējusi grupa "Prāta vētra", kas mājup devās ar trim balvas statuetēm.

"Prāta vētra" saņēma balvu kategorijā Labākais pop-roka albums par 2012. gada pavasarī izdoto "Vēl viena klusā daba", bet albuma pirmais singls "Lantern" un tā videoklips tika pie balvām kategorijās Labākā dziesma un Labākais videoklips. Šī dziesma uzvarējusi arī tirdzniecības centra "Alfa" publikas balsojumā. Par šo uzvaru saņemto balvu – dāvanu karti 1000 latu vērtībā, "Prāta vētra" ziedos Jelgavas mūzikas skolai, kurā mācījušies grupas dalībnieki.

Balvu kā visvairāk Latvijas radiostacijās spēlētākā dziesma saņēma Dona jeb Artura Šingireja izpildītā "Signāls". Starp piecām visvairāk skanējušām pašmāju dziesmām pērn bija arī grupas "Jumprava" izpildītā "Gaiss", "Musiqq" dziesma "Miljonārs", "Prāta vētras" kompozīcija "Vēl viena klusā daba", un grupas "Otra puse" dziesma "Nakts vai rīts", kuras iekļūšana 2012. gada Top 5 uzskatāma par unikālu faktu, jo Radio hita balvu tā reiz – 2009. gadā - jau saņēmusi.

Par labāko popmūzikas albumu pagājušajā gadā atzīts dziedātāja Jāņa Stībeļa "Summer City", kam balvu pasniedza latviešu estrādes mūzikas veterāns Viktors Lapčenoks. Pats Stībelis atzina, ka īsti nav gatavojies šo balvu saņemt un,jokojot pateicās"Prāta vētrai", par nekonkurēšanu šajā kategorijā.

Rokmūzikas kategorijā šogad uzvaras laurus plūca Latvijas pagrīdes mūzikas veterāni grupa "Inokentijs Mārpls" ar savu albumu "Pupu mizas", kas balvu saņēma no pasākuma ģenerālsponona "SMS Credit LV" pārstāvja rokām, bet pēc tam izpildīja patriotisko dziesmu "Brīvību Latvijai" no pērn izdotā albuma.

Šogad pirmo reizi izveidotajā smagā roka un metālmūzikas kategorijā par pērnā gada labāko albumu atzīts grupas "Soundarace" veikums "Moving the Great Hadron".Tāpat pirmo reizi balva tika pasniegta elektroniskās mūzikas kategorijā, ko saņēma mākslinieks KODEK par ierakstu "Flavours From the Future". Starp labākajiem džeza mūzikas pagājušā gada ierakstiem triumfēja Kārļa Vanaga "City Jazz Big Band" albums "Introducing the Band".

Kā labākais alternatīvās mūzikas albums šogad novērtēts grupas "Satellites LV" veikums "Pagrīdē". Saņemot balvu, grupas līderis Jānis Žilde uzsvēra, ka grupa nekad nav uzstājusies ar fonogrammu, piedalījusies vai uzstājusies Eirovīzijā un bijusi uz žurnālu vākiem vai dzeltanajā presē, kā arī nav uzstājusies "korporatīvajos rasolvakaros", tomēr saņem šo balvu.

Neparasta situācija izveidojās pasniedzot balvu kategorijā Gada debija, kad pērnā gada šīs nominācijas uzvarētāja Elizabete Balčus nosauca šī gada labākos debitantus – savu grupu "Sus Dungo", tādējādi daļēji saņemot balvu divas reizes pēc kārtas debitantu godā.

Īpaši emocināla izvērtās balvas pasniegšana kategorijā Labākais autordziesmu albums, kurā balvu saņēma pagājušajā gadā mūžībā aizgājušais komponists un dziedātājs Uldis Stabulnieks. Balvu saņemt uz skatuves kāpa komponista atraitne Ruta. Pēc aizkustinošās mūziķa dzīvesbiedres pateicības runas, ar Stabulnieka dziesmu popūriju uzstājās dziesminieki Mikus Frišvelds un Goran Gora, kuru albumi arī bija izvirzīti šajā kategorijā.

Kora "Kamēr..." ieraksts "Mēness dziesmas" tika apbalvots kategorijā Labākais koru un vokālo grupu mūzikas albums, bet akadēmiskās mūzikas albumu kategorijā uzvarēja orķestra "Kremerata Baltica" 10. gadu jubilejas ieraksts "Jubilate. Kamerata Baltica",kas tapis kopā ar virkni vadošu solistu.

Uz Mūzikas ierakstu Gada balvas ceremoniju no ASV bija ieradusies trimdas latviešu grupa "Čikāgas piecīši", lai saņemtu balvu par Mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā. Grupa noslēdza ceremoniju ar vienu no savām visu laiku populārākajām dziesmām "Mūsu mīlestība", bet jau ceturtdien, 28. februārī sniegs vienu koncertu Rīgā, koncertzālē "Palladium".


Gada radiohits:
"Signāls" Dons

Labākais videoklips
"Lantern" Prāta Vētra

Labākā dziesma:
"Lantern" Prāta Vētra

Labākais pop albums:
Jānis Stībelis "Summer City"

Labākais pop-rock albums:
Prāta vētra "Vēl viena klusā daba"

Labākais roka albums:
Inokentijs Mārpls "Pupu mizas"

Labākais smagā roka vai metāla mūzikas albums:
Soundarcade "Moving the Great Gadron"

Labākā debija
Sus Dungo "Rasā pēdas"

Labākais džeza mūzikas albums:
Kārlis Vanags City Jazz Big Band "Introducing the Band"

Labākais elektroniskās mūzikas albums:
Kodek "Flavours from the Future"

Labākais autordziesmu albums:
Uldis Stabulnieks "Es mīlu dzīvi skaisto"

Labākais tautas mūzikas albums:
Saucējas "Dziediet, meitas, vokorā"

Labākais alternatīvās mūzikas albums:
Satellites LV "Pagrīdē"

Labākais mūzikas albums bērniem:
Dārta Stepanova, Raimonds Petrauskis, Oskars Petrauskis, Rihards Zaļupe, Katrīna Tatarinova, Raimonds Bičus - "Dārta dzied. Raibā papagaiļa dziesmas"

Labākā deju dziesma:
"Welcome to the Club 2012" Dj Ella, Ricky J

Labākais koncertieraksts video:
Instrumenti "TRU LIVE 2011"

Labākais koru un vokālo grupu mūzikas albums:
Koris "Kamēr" "Mēness dziesmas"

Labākais akadēmiskās mūzikas albums:
G.Krēmers, Baltijas orķestris "Kremerata Baltica" un solisti - "Jubilate. Kamerata Baltica"

Labākais šlāgermūzikas albums:
R.Pauls, H.Spanovskis, J.Paukštello, A.Bērziņš - Raimonda Paula kāzu un bēru orķestris "Miers un Bērziņš"

Labākais kantrī mūzikas albums:
Sestā jūdze "Iebrien manā saulrietā"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!