Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien, 5. maijā, pulksten 19 Mūzikas namā "Daile" Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) kamermūzikas koncertprogrammā skanēs koncerts "Šūmanis. Hindemits. Dzenītis".

Kā "Delfi" informē LNSO pārstāvji, koncertā uzstāsies izcilais klarnetists Guntis Kuzma un klavierkvartets Quadra: vijolnieks Arvīds Zvagulis, altists Pēteris Trasuns, čellists Kārlis Klotiņš un pianists Rihards Plešanovs.

Koncertā būs dzirdams pasaulslavenā vācu komponista un ietekmīgā mūzikas kritiķa Roberta Šūmaņa Klavierkvartets mibemolmažorā op. 47. Tajā izgaismojas 19. gadsimta sākuma agrīnajai romantisma mūzikai raksturīgais gaišums, vienkāršība un atklātība. Interesanti, ka 1844. gada pirmatskaņojumā pie klavierēm sēdās Šūmaņa sieva — izcilā pianiste un komponiste Klāra Vīka-Šūmane, norāda koncerta programmas veidotāji.

Koncerta laikā mūziķi nodosies arī filozofiskai sarunai nošurakstā, atskaņojot vācu komponista Paula Hindemita Kvartetu klarnetei, vijolei, čellam un klavierēm. Hindemits ap 1928. gadu viesojās Rīgā, tomēr tobrīd Latvijas publika ar viņa skaņdarbiem nebija plaši pazīstama. Hindemits bija prasmīgs, atzīts altists, un, lai arī viņa mūzika ir intelektuāli piesātināta, tā pievilina klausītāju ar savām neparastajām krāsām un spilgtām izteiksmēm.

Koncerta apmeklētājus sagaida arī LNSO rezidējošā komponista Andra Dzenīša jaunais opuss "Pretī plašumam pulksteņi iemieg". Jaundarbs tapis pēc muzikālās apvienības "Quadra" un Gunta Kuzmas ierosmes, iedvesmojoties no gariem pārgājieniem gar Baltijas jūras piekrasti, skaņās ietverot gan nepārredzamu bezgalību, gan siltu un pazīstamu patvēruma sajūtu.

"Jauno opusu var uzskatīt par mentālu radinieku manai otrajai simfonijai "Silts vējš". Iedvesma šo abu darbu radīšanai smelta ilgos, garos pārgājienos gar Latvijas jūras piekrasti, piedzīvojot ainavu maiņu, noskaņu un faktūru pacietīgu pakāpeniskumu," saka Andris Dzenītis.

Klavierkvartets "Quadra" ir viens no Latvijas interesantākajiem un redzamākajiem kameransambļiem. Visi četri mūziķi ir savas paaudzes spilgtāko atskaņotājmākslinieku vidū. Ansambļa repertuārā ietilpst Rietumeiropas klasika, dažādu laikmetu latviešu komponistu mūzika un virkne jauno komponistu darbu. Ansamblis "Quadra" ar panākumiem koncertējis daudzās Latvijas pilsētās. Tas bija nominēts Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gadabalvai "Kilograms kultūra" 2016. gadā un Lielajai mūzikas balvai 2019.

Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!