Foto: Publicitātes foto

Gada nogalei Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris pietaupījis īstus mūzikas svētkus - repertuārā atgriežas "Krievu mūzikas pērles", informē orķestra pārstāvji.

Sezonas laikā gaidāmi trīs saturiski dažādi krievu mūzikas zelta fonda vakari. 5. decembrī plkst. 19 Lielajā ģildē notiks šī cikla pirmais koncerts, kurā LNSO piedāvās tikšanos ar vienu no Krievijas spilgtākajiem jaunās paaudzes diriģentiem Denisu Vlasenko.

"Latvijas publika Denisu Vlasenko pirmo reizi iepazina 2013. gada rudenī, kad viņš Latvijas Nacionālajā operā diriģēja Čaikovska operas "Jevgeņijs Oņegins" divas izrādes.

Vlasenko roka ir precīza un stingra, to iepazinuši simfoniskie orķestri Krievijā, Itālijā un citviet. Viņa kontā ir operu iestudējumi Mehiko, Tokijā, Valjadolidā un citviet. Šoreiz, diriģenta rokas vadīti, LNSO mūziķi centīsies izzināt un atklāt noslēpumaino krievu dvēseli triju komponistu darbos.

Koncerta programmā melodiskais tautasdziesmu un tradīciju pazinējs, romantiķis ar plašo krievu dvēseli Pēteris Čaikovskis un viņa Pirmā simfonija "Ziemas sapņi", klarnetes repertuāra zelta opuss – Borisa Čaikovska Klarnetes koncerts solista Mārtiņa Circeņa un LNSO atskaņojumā un noslēpumainā Anatolija Ļadova aizraujošie un tēlainie pasaku zīmējumi – ar piestā sēdošo neganto Babajagu, mazo, izspūrušo Kikimoru un burvju noslēpumos mirdzošo apburto ezeru.

5. decembra vakara programma ļoti iederas ziemas novakaru noskaņā, kad rūtīs leduspuķes, bet pasaku grāmatā – vasara. Ļadova apburtajā ezerā plīvos varavīkšņainas zivis, bet abu Čaikovsku skaņdarbi vedinās sekot sniegpārsliņu rakstam un traukties iedomu kamanās pa ziemas ceļu," vēsta koncerta rīkotāji.

Stundu pirms koncerta, plkst. 18, gaidīsim klausītājus "Pirmskoncerta sarunā" Lielās ģildes Baltajā zālē. LNSO galvenais redaktors Orests Silabriedis sarunāsies ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesori Ilmu Grauzdiņu par mitoloģiskiem tēliem, pasakām mūzikā, Anatoliju Ļadovu un Jāzepu Vītolu kā viņa uzticības personu, mazliet pieskaroties arī piesnigušiem ziemas ceļiem un sapņojumiem pie kamīna.

Biļetes pieejamas "Biļešu paradīze" tīklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!