Foto: Kristaps Kalns
Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē 24. septembrī pirmizrādi piedzīvos jaunā dramaturga Artūra Jankovska lugas "Oligarhs" iestudējums, portālu "Delfi" informē teātra pārstāve Lolita Grāvīte.

Jaunā iestudējuma dramaturģiskais materiāls ir Nacionālā teātra Lugu ideju makšķerēšanas konkursa rezultāts. Kā raksta Grāvīte, jaunais dramaturgs, kura pamatnodarbošanās neesot saistīta ar teātri, esot izsmīdinājis visu teātra žūrijas komisiju 10 cilvēku sastāvā, kas uzklausīja viņa piedāvājumu.

Šobrīd nu jau pabeigtās lugas iestudējums tiek piedāvāts skatītājiem cerībā, ka arī viņus aizraus tās absurdā, bet labi saprotamā jaunekļa Oskara Kaktiņa vēlme izglābt Latviju, vienkārši novācot uzņēmēju Aināru Krūmiņu... Lai vienatnē īstenotu savu plānu, Oskars nogaida izdevīgu brīdi kādas biroju ēkas liftā, bet Krūmiņš nav ar pliku roku ņemams, iestudējuma sižetu ieskicē tās veidotāji.

Iestudējumā galvenās lomas atveido aktieri Normunds Laizāns un Igors Šelegovskis.

"Luga ir par sodīšanu, piedošanu un telpu starp šiem jēdzieniem. Luga ir meklējums, kur sākas tieksme sodīt un kur – vēlme piedot," raksta izrādes veidotāji.

Režisors Toms Treinis par iestudējumu saka: "Kad es kopā ar aktieriem izlasīju lugu, mums radās daudz jautājumu un ļoti daudz ideju, kā šo darbu iestudēt, mēs meklējām veidu, kā šo stāstu attīstīt vēl vairāk, padarīt tēmas ziņā vēl dziļāku un nozīmīgāku šī brīža skatītājam. Man šķiet, ka mūsu interpretācijā šis ir stāsts par 21. gadsimta varoni vai vismaz cilvēku, kurš tic, ka tāds būs, jo atbrīvos Latviju no vismaz viena oligarha. Šis darbs ir par naiviem ideāliem, ticību labākai sistēmai un Latvijai. Varonis mūsu stāstā nebūs gluži visu spējīgs un varošs, bet cilvēks, kurš ne ar ko neizceļas un gluži vienkārši šķietami dara savu darbu, bet klusībā sapņo kļūt par "kaut ko". Man arī pašam bija svarīgi caur šo darbu meklēt jauna cilvēka vietu pasaulē – kur manas domas un biogrāfija sakrīt ar galvenā varoņa skatpunktu un kur mēs esam līdzīgi.

Biļetes uz šo un citām Nacionālā teātra izrādēm nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!