Foto: Publicitātes foto
Šonedēļ plānotais operas "Vilkaču mantiniece" DVD ieraksta prezentācijas pasākums, kura ietvaros bija paredzēts arī vairāku iestudējuma solistu uzstāšanās, muzikologa lekcija un daži masu skati no DVD, atcelts, jo tam "ceļā stājušās nesakārtotas autortiesību lietas", otrdien vēstī laikraksts "Diena".

Kā raksta "Diena", šopavasar skaņu ierakstu izdevniecība "Albany Records" ASV laidusi klajā DVD ar latviešu komponista Bruno Skultes operas "Vilkaču mantiniece" iestudējumu. Līdz šim vēl neviena latviešu komponista opera nav piedzīvojusi šādu, DVD formātā iemūžinātu ārzemju izdevumu.

2006.gadā tā pati izdevniecība laida klajā arī šīs operas audioierakstu latviešu mūziķu interpretācijā dubultalbumā "The Heiress of Vilkači", kurš bija pirmais ārzemju kompānijā izdotais latviešu operas CD ieraksts un guva augstu novērtējumu arī mūzikas presē. Arī DVD jau pieejams internetā, nopērkams "Amazon.com" un mūzikas veikalos, tomēr Latvijā tas ir teju nelegāls.

"Kad jau gatavojos ceļam uz Rīgu, man piezvanīja no Operas, lai informētu, ka prezentācija nevarēšot notikt, jo neesot noslēgts līgums ar "Albany Records". Skaidrojot lietas tālāk, izrādās, ka "Albany Records" vairākkārt rakstījuši AKKA/LAA, kas pārstāv ar "Vilkaču mantinieci", kuras tapšanu atbalstījusi arī LNO Ģilde ASV, saistītās autortiesības, bet autortiesību aģentūra neatbildot uz e-pastiem. Savukārt solisti prasot honorārus, scenogrāfe gribot samaksu par viņas darbu izmantošanu filmā," laikrakstam norādījis iestudējuma muzikālais vadītājs, ASV dzīvojošais latviešu diriģents Andrejs Jansons, kurš šonedēļ ieradies Rīgā ar kaudzi jauno DVD līdzatvestajā bagāžā.

"Albany Records" rīktotājdirektore Sjūzena Buša laikrakstam apliecinājusi, ka izdevniecības darbiniece Leslija Pārsone ir vērsusies pie AKKA/LAA un gaidot aģentūras atbildi. Saskaņā ar šīs darbinieces ziņoto autortiesību lietu sakārtošanai pašlaik sekojot līdzi Jansons, kurš no Ņujorkas ieradies Rīgā uz operas DVD nenotikušo prezentāciju.

"Mūsu atbildībā ir parūpēties par tā saukto "mechanical rights" licenci," skaidrojusi Buša. ASV skaņu ierakstu kompānijas nenodarbojoties ar "Grand rights", kas attiecas uz visu skatuves uzvedumu, bet gan kārto tikai autoru, piemēram, komponista, tiesības.

AKKA/LAA Literāro un dramatisko darbu nodaļas vadītāja Sandra Millere laikrakstam pastāstījusi, ka "Albany Records" vēstuli aģentūra saņēmusi tikai piektdienas vakarā un tā bijusi tikai vēršanās pie AKKA/LAA ar jautājumu, kas būtu nepieciešams, lai iegūtu licenci, taču nenorādot pat tirāžu un citu informāciju, kas nepieciešama atļaujas noformēšanai.

Jau vēstīts, ka opera "Vilkaču mantiniece" pirmizrādi Latvijā piedzīvoja 2011.gada jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!