Foto: Publicitātes foto

Festivālā "Skaņu mežs'2015", kas norisināsies 2., 9. un 10. oktobrī, līdzās tādiem jau izziņotiem mūziķiem kā IDM ikonai "Squarepusher" un producentam Džeimsam Holdenam (James Holden), uzstāsies arī brīvās improvizācijas vecmeistars Pēters Brocmans (Peter Broetzmann), Ņujorkas avant-roka grupa "Zs" un virtuozais pianists Frederiks Rževskis – Džona Keidža līdzgaitnieks, ko dēvē par vienu no spēcīgākajām amerikāņu akadēmiskā avangarda personībām.

"Skaņu mežs'2015" kā allaž piedāvās daudzveidīgu pārskatu pār eksperimentiem mūsdienu mūzikā, publikai prezentējot gan vecmeistarus, gan nesen uzausušus talantus. Festivālā būs dzirdami drosmīgi muzikāli izteikumi no visdažādākajiem mūzikas laukiem, sākot ar akadēmisko mūziku un brīvo improvizāciju, beidzot ar tehno un eksperimentālu popmūziku. "Skaņu mežs" tiek uzskatīts par vērienīgāko avangarda un nepieradinātajai mūzikai veltīto notikumu Baltijas valstīs," stāsta festivāla rīkotāji.

Pirmais festivāla vakars noritēs koncertzālē "Palladium", un būs lielākoties veltīts ritmiskajai mūzikai, taču nākošajā nedēļas nogalē tas ar uzsvērtu žanrisku dažādību turpināsies mūzikas namā "Daile".

Pazīstamākais 2. oktobra koncertvakara viesis būs britu mūziķis "Squarepusher", kas ar hrestomātiskās izdevniecības "Warp" starpniecību guva pasaules mēroga atpazīstamību jau 90. gados, vēlāk kļūdams par vienu no redzamākajiem tā saucamā IDM žanra projektiem. Rīgā Squarepusher prezentēs savu jauno audiovizuālo šovu, kā arī materiālu no nesenāka albuma "Damogen Furies". Šajā vakarā uzstāsies arī eksperimentālā tehno producents "Powell", kas meistarīgi rada apzināti neprecīzu, trokšņainu un nobružātu, taču aizraujošu ritmisku mūziku, un virkne mūziķu no jaundibinātās novatoriskās mūzikas platformas "SHAPE", tostarp trance mūzikas dekonstruētājs Lorenco Senī (Lorenzo Senni) un Portugāļu afro-hausa aktualitāte DJ Nigga Fox, gaidāmo raksturo "Skaņu meža" organizatori.

Savukārt 9. oktobrī Rīgā atgriezīsies Pēters Brocmans (Peter Broetzmann) - viens no Eiropas brīvās improvizācijas pionieriem. Viņš festivālā prezentēs savu nesen dibināto kvartetu ar Čikāgas vibrofonistu Džeisonu Adašēvicu (Jason Adasiewicz) un Stīva Noubla-Džona Edvardsa (Steve Noble, John Edwards) tandēmu, ko dēvē par Londonas vadošo brīvās improvizācijas ritma sekciju. "Par īpašu šī vakara viesi var nosaukt arī Džona Keidža draugu un līdzgaitnieku, pianistu Frederiku Rževski (Frederic Rzewski) - virtuozu laikmetīgās mūzikas interpretu un komponistu, kas ar savu skanējumu definējis pagājušā gadsimta 60. gados radušos Amerikāņu akadēmiskā avangarda mūzikas vilni. Neformālākus akcentus šai programmai nodrošinās apvienība "Zs", ko izdevums "The New York" Times nodēvējis par vienu no spēcīgākajām Ņujorkas avangarda rokgrupām, kā arī noslēpumainais/-ā eksperimentālā tehno producents/-te ar pseidonīmu Rrose," stāsta pasākuma rīkotāji.

Noslēdzošā koncertvakara pazīstamākais viesis būs britu dīdžejs un producents Džeimss Holdens (James Holden), kas savulaik bijis deep house mūziķis, taču gadu laikā pārtapis par robežas pārkāpjošu elektroniskās mūzikas eksperimentētāju. Holdena priekšnesums triju mūziķu sastāvā ir izpelnījies jūsmīgas kritiķu atsauksmes, savukārt viņa pēdējo albumu "The Inheritors" par 2013. gada labāko ierakstu nodēvējuši tādi mediji kā "MOJO", "The Wire" un "FACT Magazine". Šajā vakarā uzstāsies arī norvēģu dziedātāja Suzanna Valumrēda jeb Susanna, kas gan pašas rakstītas, gan mūsdienu popmūzikas klasikai pieskaitāmas dziesmas izpilda ambientā, ēteriskā un citpasaulīgi melanholiskā manierē, raksturo "Skaņu meža" pārstāvji.

Līdzās ritmiskai pacilātībai un popkultūrai tuvākajiem vakara priekšnesumiem programmā iekļauti koncerti, kas neatstās vienaldzīgus arī rūdītus eksperimentālās un akadēmiskās mūzikas cienītājus, uzsver pasākuma rīkotāji. Improvizētu priekšnesumu sniegs norvēģis Pols Nilsens Lovs (Paal Nilssen-Love), ko britu izdevums "The Guardian" šogad nodēvēja par vienu no labākajiem bundziniekiem pasaulē, un saksofonists Džons Bučers (John Butcher), kas 2011. gadā saņēma prestižo Pola Hemlina balvu, ko dēvē par "ģēniju granta" ekvivalentu Lielbritānijā. Atskaņoti tiks arī vācu komponista Jākoba Ulmana (Jakob Ullmann) darbi. Ulmana mūzika, iespējams, ir visklusākā pasaulē - tā pieprasa īpašu koncentrēšanos no klausītāja, lai tā vispār tiktu sadzirdēta - šādā veidā viņš ne tikai rada saspringtu dialogu ar publiku, bet arī apvelta savu mūziku ar svinīgas noslēpumainības sajūtu, stāsta programmas veidotāji.

Festivāla ietvaros Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs apskatāma pieredzējušās norvēģu skaņu mākslinieces un komponistes Janas Vinderenas (Jana Winderen) skaņu instalācija, kas radīta īpaši pēc "Skaņu meža" pasūtījuma, skaņu materiālu un iedvesmu smeļoties Rīgā.

Visbeidzot, 8. un 9. oktobrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks "Skaņu meža" viesu meistarklases un lekcijas. Tās vadīs Džons Edvardss, Frederiks Rževskis, Jākobs Ulmans un ansamblis "Lemur".

Vairāk informācijas iespējams atrast festivāla mājas lapā.

Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties "Biļešu Servisa" kasēs, kā arī internetā. Abonements uz visām trim festivāla dienām maksā 30 eiro un ir nopērkams tikai iepriekšpārdošanā, savukārt biļešu sākotnējā cena uz koncertvakariem iepriekšpārdošanā ir sekojoša: 2. oktobris - 20 eiro, 9. oktobris - 15 eiro; 10. oktobris - 15 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!