Foto: Olaf Apostle
Gada izskaņā pašmāju mūziķi sarūpējuši gana daudzveidīgu piedāvājumu – klajā nākuši gan albumi, gan topošo albumu priekšvēstneši. Esam apkopojuši septiņu mākslinieku jaunākos veikumus, kuri katrs ar savu atšķirīgo vēstījumu pamazām noslēdz aizejošo 2017. gadu.

Imants Daksis – 'Kā gribas sevi ziedot'


Imants Daksis publicējis dziesmu "Kā gribas sevi ziedot" no februārī gaidāmā jaunā albuma "Ass". "Kā gribas sevi ziedot" ir "pirmssvētku veltījums kailam cilvēkam – viņa pierastās un rūpīgi koptās komforta zonas sabrukumam, skaudrai apzinātībai par pārmaiņu neizbēgamo dabu, vienlaikus spējot saglabāt dzīves izjūtas svinēšanas prieku neatkarīgi no ārēju apstākļu plūsmas. Savas enerģijas un mīlestības ziedošanai kā pašai esamības esencei – ekstātiskai un cēlai, reizē jūtīgai un trauslai."

Laikā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu – 28. decembrī – Daksis uzstāsies ar akustisku koncertu kinoteātrī "Kino Bize". Koncertā būs dzirdamas dziesmas no gaidāmā albuma, gan arī līdz šim ļoti reti izpildīti darbi.

Biļetes uz koncertu iegādājamas portālā "bezrindas.lv".

'Franco Franco' – 'Vadugunis'


Grupa "Franco Franco" sadarbībā ar reperi Ipstenu Kūnu un producentu Arstarulsmirus laidusi klajā jaunu singlu "Vadugunis", kas ir pirmais apvienības skaņdarbs latviešu valodā.

"Šis ir eksperiments no paša sākuma, bet jau ar pirmajiem dziesmas vārdiem, pirmajām notīm sapratām, ka viss patiesi notiek tā, kā tam jānotiek. Esam satikušies ar vienu mērķi – palīdzēt tumšajos brīžos sajust gaismas klātesamību," atklāj grupas soliste Elizabete Vētra.

Dziesmas vārdu autors Ipstens Kūns stāsta: "Dziesmā apspēlētās vadugunis ir cilvēki, kuri apzināti vai neapzināti nes gaismu, lai to iedegtu citos, – ar draudzību, mīlestību, cieņu, uzticību. Arī tad, ja maldāmies cauri tumsai, nemīlot sevi, pakļaujot sevi dažādām atkarībām, mums apkārt ir neskaitāmas vadugunis, pēc kurām vadīties, iedvesmoties."

Dziesmas videoklips tapis Cēsu Izstāžu namā – vietā, kas arī ir sava veida "gaismas nesējs". "Ļoti novērtējam, ka mūs uzņēma ar tādu atsaucību, turklāt – vēl lielāks bija mūsu pārsteigums, ka tieši filmēšanas laikā muzejā notika talantīgā mākslinieka Kristapa Priedes gleznu izstāde! Tā nu videoklipu filmējām, viņa mākslas darbu ieskauti," atklāj mūziķi.

'Eschatos' – 'MÆRE'


Pašmāju eksperimentālā black metāla apvienība "Eschatos" laidusi klajā minialbumu "MÆRE", kurā apkopotas divas dziesmas – "Luminary Eye Against the Sky" un "The Night of the White Devil (Part I, II & III)". Ieraksta tapšanā piedalījies arī perkusionists un grupu "Omerta" un "Afroambient" dalībnieks Einārs Latiševs, savukārt albuma vizuālo noformējumu veidojusi franču māksliniece Vita Ivantcha. EP miksējis Mārtiņš Platais un "UxCx Productions", bet masterēšanu veicis zviedru smagās mūzikas producents Dens Svano.

Dziesmai "Luminary Eye Against the Sky" drīzumā gaidāms arī videoklips, kurā galveno lomu tēlo aktieris Juris Strenga.

Jaunais albums pieejams visos populārākajos straumēšanas servisos, kā arī vietnē "Bandcamp".

'S.A.D.' – 'Nakts sapņi'


Apvienība "S.A.D." ("Skumju akmeņu dārzs") laidusi klajā debijas albumu "Pirms vētras", pirms tam publicējot pirmo singlu "Nakts sapņi", kura videoklipu veidojis Reinis Audariņš.

"S.A.D." debijas albumā iekļautas 10 dziesmas latviešu valodā, kas radītas laikā no 2015. līdz 2016. gadam, kā arī iepriekš "Radio NABA" un "Radio SWH" raidījumā "Priekšnams" skanējušās dziesmas "Rudens atnācis'un "Laimes mirkli paliec te" jaunās versijās.

Grupu "S.A.D." ("Skumju akmeņu dārzs") dibinājuši leģendārās grupas "Skumju akmeņi" dalībnieki Ivars Blūms (basģitāra, dziesmu teksti) un Kaspars Pupa (ģitāra, balss partijas, aranžija), piesaistot jauno vokālisti Leldi Mucenieci un grupas "Catalepsia" bundzinieku Krišjāni Purenu.

Albums pieejams tradicionālā CD formātā, un to ir iespējams bez maksas noklausīties grupas "Bandcamp" lapā.

'Shades' – 'Together (No More)'

Latvijas un Austrālijas mūziķu kopgrupa "Shades" piedāvā pirmo singlu "Together (No More)" no topošā minialbuma, kas nāks klajā nākamā gada pavasarī.

Grupas "Shades" saknes meklējamas 2015. gadā Austrālijā, kad bundzinieks un producents Jānis Eglītis iepazinās ar vietējo Melburnas dziedātāju un komponistu Krisu O'Nīlu (Chris O'Neill). Kopā radās vairākas dziesmas un doma par tālāku sadarbību. Kopprojektam tika dots nosaukums "Shades" ar domu par patvērumu no Austrālijas karstās saules un "Radio SWH" jauno mākslinieku atbalsta raidījumam "Priekšnams" tika iesniegta dziesma "Friday Family", kas kļuva par mēneša favorītdziesmu un nonāca radio pastāvīgajā rotācijā.

Tobrīd citu darbu dēļ projekta darbība tika iepauzēta, bet šā gada rudenī "Shades" atdzima jau kā īsta grupa. Tagad tajā bez Jāņa un Krisa darbojas basists Mārtiņš Leja, kurš zināms arī kā alternatīvās rokgrupas "Indygo" dalībnieks, kā arī ģitārists Jānis Līde.

Singls "Together (No More)" vēsta par nelaimīgu mīlestību. "Šī dziesma sarakstīta par "pelēko zonu" – par brīdi, kad varas spēles, izpriecas un aizdomas pārvēršas par atkarību un izjukušām attiecībām," stāsta dziesmas teksta autors Kriss.

Dziesmas videoklipā filmējusies laikmetīgās dejas horeogrāfe Liene Grava.

'Mo Aspen' – 'Hold Me Close'



Novembra beigās pašmāju mūziķis "Mo Aspen" laidis klajā savu debijas albumu "Magical Things", un to ievada singls "Hold Me Close" .

Singla "Hold Me Close" ekranizējums vizualizē cilvēka piedzīvotās izjūtas pēc mīļotā cilvēka nāves un ievirza neprātības un garīgā haosa izpratnē, attēlojot cilvēka nespēju samierināties un pieņemt notikuma apstākļus un noslēdzoties ar loloto ilūziju sagraušanu un atklāsmi, kā arī dziedinošā cikla sākumu.

"Mo Aspen" sastāvā ir latviešu dziedātājs Modris Apse (vokāli, multiinstrumenti, producēšana), kā arī Laura Lāce (bass, bekvokāli, ģitāra) un Roberts Ramba (bungas).

'Velns Viņu Zin' – 'Ejot uz gaismu / Paliekot sausumā'



Jaunais postmetāla trio "Velns Viņu Zin" publicējis pirmo singlu "Ejot uz gaismu / Paliekot sausumā" no topošā albuma "Posts", ko plānots izdot 2018. gada sākumā.

Grupa darbību uzsākusi 2016. gada nogalē, apvienojoties trim mūziķiem, kuri joprojām vai savulaik spēlējuši un tādās apvienībās kā "OGHRE", "Lie Lie Sister," "Marta Migla", "Pyro Trees" u.c.

Līdz šim "Velns Viņu Zin" uzstājušies festivālā "Pagalms", iesildījuši grupu "OGHRE" albuma prezentācijas koncertu, kā arī prezentējuši savu jaunāko singlu krogā "Aptieka".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!