Foto: Publicitātes attēls
Hārdroks, hip-hops, tehno un elektroniskie sitaminstrumenti pirkstiem – pēdējā mēneša laikā publiskotie vietējo skaņražu darbi liecina, ka latviešu mūzika arvien turpina bagātināties.

Uz Latvijas rokmūzikas skatuves sola atgriezties smagā roka grupējums "Rebel Riot", publikai piedāvājot jaunus singlus no drīzumā gaidāmā albuma. Tāpat ar jaunām dziesmām iepazīstina "Franco Franco", "Dead City Holidays" un "The Coconuts", kamēr ieskatu topošā mazalbumā sniedz multiinstrumentālists un producents Rick Feds ar skaņdarbu, kurā bundzinieks izzina jaunu instrumentu un tehnoloģiju iespējas. Abumu ieskaņojusi un izdevusi apvienība "Treeeye", kā arī TV Maskava un reperis Reiss.

Piedāvājam noklausīties astoņus jaunus dažādu latviešu mūziķu ierakstus, kas izdoti gan kā vēstneši vēl topošiem albumiem, gan ņemti no tikko publicētiem ierakstiem.

Labais, ļaunais un smagais. 'Rebel Riot' – 'Lightworker'

Foto: Publicitātes attēls

Pašmāju smagā roka grupa "Rebel Riot" jau 11. novembrī izdod savu trešo studijas albumu "The Good, The Bad And The Heavy". Savu otro studijas albumu "Destructive Chaos" grupa izdeva tieši pirms četriem gadiem šajā pašā datumā.

Jauno dziesmu skanējums ieturēts grupas iecienītajā "hard'n'heavy" stilā. Līdz šim "Rebel Riot" klausītājiem ir nodevuši divus singlus – "Big Fat City" un "Lucifer", savukārt, lai radītu plašāku priekšstatu par gaidāmo albumu, klausītājiem tiek piedāvāts trešais singls – "Lightworker".

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/Rebel_Riot_Lightworker.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

"Stāsts albuma dziesmās vijas ap cilvēka spēju sadzīvot pasaulē, kur katrā dzīves brīdī mijas gaišais ar tumšo, labais – ar ļauno, tikums – ar netikumu," stāsta grupas pārstāvji.

Albuma ieraksts tapis Rīgā, sadarbojoties ar skaņu inženieriem Edgaru Ķauķi (Linga, "Huskvarn") un Gintu Lundbergu ("Skyforger"). Albums tiks izdots vietējās skaņu ierakstu kompānijas "Thunderforge Records" paspārnē, kur pašlaik mājo arī latviešu smagā metāla apvienības "Skyforger" un "Sanctimony".

Albuma prezentācijas turneju "Rebel Riot" sāks jau novembrī ar trim koncertiem Somijas pilsētās – Helsinki (10. novembrī), Lahti (11. novembrī) un Kouvola (12. novembrī) kopā ar somu grupām "Prime Time Violence" un "Social Stain". Šī būs otrā reize, kad "Rebel Riot" atgriežas Somijā.

Albuma prezentācija Rīgā, Liepājā un citās Latvijas pilsētās plānota 2017. gada sākumā. "The Good, The Bad And The Heavy" būs iespējams iegādāties "CD digipack" versijā, kā arī digitālā veidā būs pieejams "Spotify", "iTunes", "Bandcamp" un citur.

Kad kuģi apledos. Reiss – 'Baltie halāti'

Foto: Publicitātes attēls

Šā gada 22. oktobrī hip-hopa mūziķis Reiss sadarbībā ar producentu Kārli Indrišonoku laida klajā albumu "Kad Kuģi Apledos", kurā iekļautas desmit kompozīcijas.

Ieraksts atrodams gan "Youtube" un "Soundcloud" vietnēs, kā arī citos straumēšanas servisos. Albuma pirmais singls bija vasarā publiskotais "Obskurant", taču līdz ar oktobra mēnesi internetā klausāmas visas Reisa jaunā albuma dziesmas, tostarp – tās, kurās piedalās citi pazīstami repa mūziķi, piemeram, EXPSR (Ronalds Aumeistars), Easy Ez (Edgars Zeps) un ansis (Ansis Kolmanis).

"Kad kuģi apledos" ir Reisa otrais studijas albums. Tajā izteikti dzirdams "aktuālā "trap" un "cloudrap" repa skanējumu," par albumu stāsta tā autors.

Reisa iepriekšējais mazalbums "Escapism EP" tika nominēts Mūzikas ierakstu gada balvai "Zelta mikrofons" nominācijā "Labākais Hip-hop albums".

Mēness un gaisma. 'Franco Franco' – 'Up'

Foto: Publicitātes attēls

Pašmāju indīpopa grupa "Franco Franco" nupat klausītājiem pilnā apjomā nodevusi mazalbumu "Moon + Light", kas tika prezentēts K. K. fon Stricka villā novembra sākumā.

Jaunā izdevuma galvenais vēstnesis bija skaņdarbs "Up", kuram "KIDDIN Aerial Works" radīja arī dziesmas vārdus ilustrējosšu videoklipu. Mazalbuma ieraksti tapuši "TRU Music Studio" Rīgā, singla un albuma producents ir Reinis Sējāns ("Instrumenti").

"Skaņdarbs "Up" ir apstiprinājums mūžsenajam teicienam – "viss kas notiek, notiek uz labu"," atklāj grupas soliste Elizabete Vētra. "Šo sajūtu notvēruši arī liriku videoklipa veidotāji Jurģis Rudmiezis un Jānis Vīksna, ar kuriem grupa sadarbojusies, veidojot dziesmas "Frank Killed Lee" videoklipu. Lidojumā atklāta paralēla, maģiska pasaule, kurā ikdienišķās rūpes un pelēkums top nenozīmīgs."

Dziesma šobrīd pieejama vietnēs "Spotify", "Soundcloud", "Bandcamp", kā arī interneta mūzikas veikalā "iTunes" un citos digitālās izplatīšanas kanālos.

Postroks, elektronika, ambients. 'Treeeye' debijas albums

Foto: Publicitātes attēls

Šā gada oktobrī publicēts grupas "Treeeye" debijas albums, kas nosaukts grupas vārdā.

Grupa "Treeeye" dibināta 2011. gada pavasarī, kad dažādu mākslas virzienu ietekmē apvienojās vokālists un ģitārists Jevgenijs Glazers, ģitārists Andrejs Sadkovojs, basģitārists Maksims Morozovs, elektronikas mūziķis Andrejs Furtats un bundzinieks Artūrs Pavlovskis.

"No postroka līdz "Drum'n'Bass", no "Grunge" līdz ambientam, "Treeeye" piedāvā iegremdēties plašā garastāvokļa diapazonā," savas apvienības skanējumu raksturo "Treeeye" pārstāvji. Grupas mūzikā veidojas atmosfērisks skaņu sajaukums, saspēlējoties akustisko instrumentu spēlei ar elektroniku.

Grupas dalībnieki vēsta, ka albums ticis ierakstīts, miksēts un māsterēts pašu spēkiem. Tas klausāms grupas "Bandcamp" lapā, kā arī drīzumā būs pieejams lielākajos mūzikas straumēšanas servisos.

Top lielmetrāžas albums. 'Dead City Holidays' – 'Dvēseles'

Foto: Kadrs no video

Pašmāju rokgrupa "Dead City Holidays" oktobrī publicēja "Dvēseles" – dziesmu no apvienības topošā albuma.

Šā gada pirmajā pusē "Dead City Holidays" izdeva mazalbumu "Live Ep", ko popularizējot, grupa pavasara sezonā koncertēja lielākajās Latvijas pilsētās. Tagad grupa izziņojusi rudens koncertturneju, kā vēstnesi turnejai un jaunam albumam pasniedzot "Dvēseles".

"Dead City Holidays" savu šī brīža veidolu sāka ieņemt 2014. gada nogalē. Šobrīd grupas skanējumu raksturo bagātīgas elektriskās ģitāras skaņas un melodiskas vokālās partijas. Grupā spēlē vokālists Mārtiņš Leja, bundzinieks Jānis Zariņš, ģitāristi Oskars Zariņš un Krists Kazaks un basģitārists Kristaps Ezeriņš.

'Tev nav izvēles'. TV Maskava – 'Go'

Foto: TV Maskava (publicitātes foto)

Latviešu tehno mūzikas mākslinieks TV Maskava 1. novembrī laidis klajā albumu "Go" – īpatnēju un unikālu ierakstu divās daļās.

Savā mūzikā nereti izmantojot dažādus semplus jeb skaņu ieraktu fragmentus, TV Maskava rada asprātīgas muzikālas cilpas, kas vienlaicīgi ir atmosfēriskas un uzjautrinošas.

Parodijas žanrā ieturētā vizuālā estētika, kas piemīt mūziķa "amatieriski" noformētajiem albumiem, papildina skanējumu, kas atsaucas uz aizgājušu laiku datoros veidoto mūziku.

Albuma lejupielādēšana sniegšot "baudu un maksimālu apmierinājumu," rakstīts mākslinieka "Bandcamp" tīmekļa lapā. "Tā ir ļoti rekomendējama darbība. Tev nav izvēles. Ej!"

Jauna koncertprogramma. 'The Coconuts' – 'Fading slowly'

Foto: Publicitātes attēls

Grupa "The Coconuts" nākusi klajā ar jaunu singlu "Fading slowly", kas ir viena no jaunā grupas koncertu repertuāra dziesmām.

Apvienība, kas nupat publicējusi arī jaunu videoklipu, kopš debijas albuma "Amid opposites" izdošanas šā gada pavasarī strādājusi pie jaunas koncertprogrammas, kas jau septembrī un oktobrī skanējusi no vairākām Latvijas skatuvēm.

"Tā kā jaunās dziesmas ir veidotas ar pilnīgi jaunu dvesmu, tās krasi atšķiras no "The Coconuts" pierastā materiāla. Skaņdarbi ir plūstoši un ieved klausītāju pārdomu pasaulē," par jauno repertuāru klāsta grupas pārstāvji. "Dziesmu "Fading slowly" grupa laiž klajā kā pirmo, jo tā stāsta par pārmaiņām, par jaunu posmu dzīves ceļā, par to, ka pārmaiņas ne vienmēr ir viegli aptvert notikuma brīdī."

Tuvākais brīdis, kad dziesmu varēs dzirdēt koncertā, ir 16. decembris, kad "The Coconuts" spēlēs džeza klubā "Trompete".

Jaunas tehnoloģijas – jaunas iespējas. Rick Feds

Foto: Kadrs no video (Rick Feds)

Multiinstrumentālists un mūzikas producents Rihards Fedotovs, kurš plašāk pazīstams kā Rick Feds, atrodas jaunrades periodā, apgūstot jaunus instrumentus un tehnoloģiju piedāvātās iespējas radīt mūziku.

Pirmo ieskatu mūziķa topošajā mazalbumā dod skaņdarbs "InMaDRims pt.2".

Skaņdarbs tapis Rick Feds studijā, kur lielu lomu spēlē viņa analogo sintezatoru virtuve un dažādas producenta veidotas skaņas.

"Daudzas ikdienišķas skaņas dzirdu kā ritmus, ritmiskas melodijas un iedvesmojos no šiem tembriem. Tāpēc arī studijā bieži ierakstu dažādas sadzīves priekšmetu skaņas – papīra plēšanu, ūdeni, stiklus, sievietes čukstus un lūpu skaņas. Dažreiz no šīm skaņām veidoju melodijas, citreiz tās ir par pamatu bungu vai basa partijām. Procesa sākumā nekas nekad nav skaidrs par to, kas var sanākt," par sev tuvo eksperimentēšanu mūzikā stāsta Rihards.

"Bijušie biedri brīnās, kā es spēju atstāt bungas malā, ja neskaitāmus gadus to vien darījis, kā astoņas vai piecpadsmit stundas dienā strādājis pie savas spēles, taču es par to nesatraucos. Tas bija milzīgs tehniskās attīstības posms, kas šobrīd pāraudzis spēlē uz sempleriem un bītu veidošanā. Mūzika un citi cilvēka mākslinieciskās izpausmes veidi ir kā pastāvīgi augošs organisms, kuram ir jāmainās un jātransformējas, lai tas nesatrūdētu un nestāvētu uz vietas," uzskata Rick Feds.

Rick Feds mūzikas radīšanā izmanto "Ableton" programmu un sempleri "Ableton PUSH", kas mūziķim dod iespēju precīzāk realizēt savas radošās ieceres. "Jūtos spēcīgāks tieši tehniskā spēlē uz sempleriem, taču patstāvīgi attīstu arī savas producenta iemaņas, kas ir ļoti būtiskas komponējot," piebilst Rihards.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!