No šodienas Latvijas radio stacijās un internetā sāk skanēt jauna dziesma "Prieks būt tuvāk laimei", kuru izpilda duets 'Sensors un Ķirpītis'. Jaunā dziesma ir viegla parodija par mūsdienu reklāmām, kurās nelietīgi tiek izmantotas sabiedrības pamata vērtības, tostarp ģimene, nākotne un laime.
'Prieks būt tuvāk Laimei'



Dziesma sevī apvieno reklāmas skaņas klipa un viegla radio formāta skaņdarba īpašības. Tajā ir 2 panti un piedziedājums.

Duets Sensors un Ķirpītis radies abiem dalībniekiem savulaik pārstrādājoties reklāmas biznesā. Dueta kodolu veido mūzikas autors un producents Juris Andersons (grupas "Aparāts", "Pupociklu Vasara", "mr sensors" u.c.) un Jānis Ķirpītis (zēnu akapella "Universs", "Raimonds Pauls"). Abi dalībnieki satikās jau 1999. gadā ģitāristu sesijā, kā paši saka "kad vēl roks nebija miris". Jau toreiz bija skaidrs, ka nopietnība klasiskajā izpratnē nav aicināta viņu kompānijā.

Viens no autoriem Juris Andersons par dziesmu saka: "Jāņa Ķirpīša apburoši, spalgi griezīgais, stabilais, 'dimiterīgi-žildīgais' vokāls pastiprina tā farsa efektu, kas ir šī dziesma. Tekstuālais noformējums mums tiešām nenāca viegli, jo ir ļoti grūti rakstīt, kad smejies līdz asarām. To nevarētu teikt par mūziku, jo reklāmas džingls varbūt ir pats vieglākais muzikālais žanrs pasaulē. Tāpat mums nav ilūziju par to, ka liels procents klausītāju šo uztvers kā parastu 'popdziesmeli'."

2007. gada nogalē skaņdarbs tika iesniegts Eirovīzijas nacionālās atlases konkursam, tomēr žūrija to noraidīja, tādejādi liedzot tai iespēju sasniegt valsts televīzijas skatītājus.

Jānis Ķirpītis uzskata, ka mārketings ir kļuvis nepieklājīgs un cenšas apmānīt cilvēkus. Tas piedāvā tuvoties laimei, iegādājoties lietas, kuras tiek reklamētas, un kuras jau ir daudziem citiem. Rezultātā cilvēkiem tiek atainots nepatiess un iluzors laimīgas sabiedrības modelis, mudinot katru tiekties tieši uz reklāmās atspoguļoto.

Dziesmu "Prieks būt tuvāk laime" bezmaksas iespējams lejuplādēt internetā (MP3, 4,7 MB).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!