Grupa "Iļģi" savā 40. dzimšanas dienas gadā un Latvijas dzimšanas dienas mēnesī laiž klajā opusu – latviešu folklorā garāko dziesmu – "Mēs deviņi bāleliņi". Kā pirmais vēstnesis no digitālā albuma ir radio singls "Vai tu mumsim līdzi nāksi?"

Latviešu folklorā ir unikāla dziesma "Mēs deviņi bāleliņi", patiesībā – ļoti daudz šīs dziesmas variantu gan tekstu, gan mūzikas ziņā. Tās izcelsme attiecas uz vissenākajiem vedību dziesmu slāņiem. Taču galvenais – tā ir garākā dziesma latviešu folklorā – 65 panti, vēsta grupas dalībnieki.

Darbs pie opusa veidošanas un ierakstīšanas studijā noritējis gandrīz divu gadu garumā. Ierakstā kopā ar "Iļģiem" piedalījās arī vairāki viesmākslinieki, tostarp Irīna Mihailovska, Uģis Prauliņš un Ivars Cinkuss, ar kuriem "Iļģi" radoši sadarbojušies jau vairākkārt.

Albuma vāciņa dizaina autors ir Toms Burāns, kurš turpina strādāt pie animēta mūzikas video.

"Iļģi" ir zināmākā postfolkloras grupa Latvijā, kura, smeļoties iedvesmu latviešu folklorā, rada pati savu, oriģinālu mūziku. "Iļģiem" būtiska ir pašmāju klausītāju atsaucība un dažādo vecumgrupu plašais klausītāju loks, kā arī fakts, ka "Iļģu" mūziku klausās arī folklorā citkārt īpaši neieinteresēti cilvēki.

Grupa ir izdevusi 17 albumus, saņēmusi dažādas atzinības un vairākus apbalvojumus, tostarp Lielo mūzikas balvu un Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu (piecas reizes) par labāko mūsdienu tautas mūzikas albumu.

Grupā "Iļģi" muzicē: Ilga Reizniece – balss, vijole; Māris Muktupāvels – balss, kokles, dūdas, akordeons, stabule; Gatis Gaujenieks – balss, basģitāra, ģitāra, ģīga, mandolīna; Egons Kronbergs – basģitāra, ģitāra; Mārtiņš Linde – sitamie instrumenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!