Foto: Publicitātes foto
Tumšfolka apvienība "Rāva" ziemas saulgriežos iedziedājusi dziesmu "Saules meita", kas vēsta par laiku, kad dienas atkal kļūs arvien garākas.

Kopš debijas albuma "Rāva" izdošanas šī gada pavasarī, grupa turpina radīt eksperimentālu pavadījumu tautasdziesmām, šoreiz vairāk izmantojot elektronisko mūzikas instrumentu un efektu iespējas.

"Tautasdziesmai, kas ir skaņdarba pamatā, ir dažādi varianti, bet šis visbiežāk sastopams Kurzemē un Zemgalē. Dziesmā pieminētais "ledus kalns" ir simbols šķērslim, kas jāpārvar. Šajā gadījumā saules meita jāatbrīvo, lai gadskārta pārietu jaunā posmā," stāsta tumšfolka grupas "Rāva" dibinātāja Ilze.

Savukārt grupas dalībnieks Toms atzīmē: "Ar elektroniku eksperimentējam apmēram reizi gadā, un iepriekšējais mūsu darbs šajā virzienā bija radio NABA veidotās izlases "Veidenbaums. Vaidi un gaidi" ietvaros. Šādi eksperimenti ir noderīgi, lai grupā uzturētu radošu garu."

Dziesma ierakstīta Rāvas māju studijā, kurā notiek arī mēģinājumi, bet miksēta Valmierā, "Hodila Records" paspārnē, skaņu meistara Ģirta Laumaņa vadībā.

Grupā "Rāva" šobrīd darbojas trīs mūziķi. Dziedātāja un perkusiju spēlmane Ilze Ceļmillere, viņas brālis, ģitārists un efektu meistars Toms Ceļmillers, kā arī multiinstrumentālists un vokālists Raimonds Mateiko. Grupa dibināta 2014. gadā kā diplomeksāmena projekts, Ilzei absolvējot Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas etnomuzikoloģijas klasi, bet eksperimentālais virziens ņēmis virsroku pēc dažiem gadiem.

"Mani jau kopš pusaudža gadiem saistījušas divas planētas – folkloras un tautas mūzikas pasaule, kā arī dažādi rokmūzikas veidi un skaņu eksperimenti, tāpēc tas bija tikai dabīgi iet pašai ceļu, kurā viss patīkamais apvienojas. Svarīgākais ir iet šo ceļu kopā ar īstajiem domubiedriem, kuri ir ar tevi uz viena viļņa," par grupas mūzikas virzienu stāsta Ilze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!