Trešdien, 10. februārī, latviešu komponistei, pianistei un mūzikas pedagoģei Elgai Igenbergai aprit 100 gadu. Par godu jubilārei klajā laista jauna dziesmas "Tu un es" versija, ko iedziedājuši Normunda Rutulis un Aija Vītoliņa.

Dziesmu 1961. gadā dziedāja izcilais Arnolds Liniņš, bet nu tā ieguvusi pavisam jaunas krāsas un vēstījumu. Dziesmas vārdu autors ir dzejnieks Jāzeps Osmanis.

Elga Igenberga ir vienīgā sieviete – komponiste latviešu estrādes mākslas pionieru plejādē, kuras radošo darbu sarakstā ir vairāk nekā 300 skaņdarbu. Šā gada 27. novembrī Jelgavā, pirmatskaņojumu piedzīvos komponistei veltīts īpašs koncertuzvedums. Dziesma ir pirmais ieskats plānotajā koncertuzvedumā.

Igenbergas pirmās dziesmas "Rīgas bulvāri", "Varbūt" un "Vecais tilts" guva ievērību, īpaši pēc tam, kad tās 1957. gadā tika iekļautas Rīgas estrādes orķestra repertuārā un ieskaņotas radio. Viņas dziesmas izpildīja Valentīna Butāne, Edgars Zveja, Arnolds Liniņš, māsas Vambutes un citi. Sadarbībā ar aktrisi Veru Singajevsku tapušas populāras dziesmas bērniem. Igenberga sacerējusi dziesmu ciklus, estrādes opereti "Annele", bērniem adresētu rēviju "Šurum-burums", dziesmuspēles "Ziņģu lustes", "Septiņas vecmeitas", "Čaukstenes", kā arī vadījusi vairākus vokālos ansambļus. Mākslinieces darbus joprojām novērtē kultūras pasaulē, un tie dzīvo vēl šobaltdien. Maestro Raimonds Pauls grāmatā, kuru sarakstījusi muzikoloģe Daiga Mazvērsīte par godu komponistei, atzinis, ka Elga Igenberga uzskatāma par mūsu pazīstamās estrādes mūzikas aizsācēju, jo mūzikas aprindās parādījusies mirkli pirms viņa paša.

Ieraksta produceni: Raitis Aukšmuksts, Uldis Timma. Miksēts un māsterēts: Cloud Music Studio. Piedalās muzikālā apvienība "Vintāža", pūtēju grupa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!