Foto: Oskars Kupics Photography
Sākoties brīvdabas koncertu sezonai, latviešu mūziķi izziņo vasaras koncertu grafiku, izdod vasarīgus skaņdarbus un piesaka gaidāmos albumus. "Delfi Kultūra" piedāvā noklausīties nesenākos vietējās mūzikas izdevumus un atklāt pašmāju mākslinieku radošās darbības daudzveidību – no psihodēliskā poproka un postfolka līdz hip-hopam un modernajam metālam.

'Polifauna' – 'Let's Meet Some Friends'

Foto: Publicitātes foto

Jaunā pašmāju grupa "Polifauna" izdevusi pirmo singlu "Let's Meet Some Friends" – skaņdarbu ar melanholiski melodisku un vienlaikus bērnišķīgu skanējumu no šī gada rudenī gaidāmā debijas albuma "You Look Like A Lost Soul".

Grupas līderis Andris Strazds stāsta, ka dziesma "Let's Meet Some Friends" ir pilna ar atsaucēm uz maniem bērnības elkiem mūzikā, atspoguļojot periodu, kad, iespējams, ar draugiem nedaudz pār mēru ballējām". Savukārt rudenī gaidāmais albums "You Look Like A Lost Soul" būs "apzināta refleksija par depresijas stāvokli, destrukcijas pārvarēšanu, pārveidojot to mērķtiecīgā dzīves piedzīvošanā, klātesamībā," raksta grupas dalībnieki, piebilstot, ka kopš apvienības darbības sākuma 2015. gadā tās galvenā vērtība esot bijusi muzikāli radoša darbība ārpus žanru robežām. "Polifauna" skanējumam raksturīgas sapņainas melodijas ar atsaucēm uz 80. un 90. gadu neatkarīgās mūziku.

Drīmpopa un psihodēliskā popa grupa šai vasarā plāno uzstāties gan Rīgā, gan ārpus tās, sniedzot solo koncertus un priekšnesumus festivālos.

Grupas skanējumu koncertos un mūzikas radīšanas procesā veido Andris Strazds (vokāls, ģitāra), Elza Kaktiņa (vokāls, taustiņinstrumenti), Matīss Tazāns (bungas), Miķelis Putniņš (ģitāra, balss), Kārlis Krauklis (basģitāra).

'ImantaDimanta un draugi' – 'Izauga mātei brīnuma meita'

Foto: Tenis Dimants

Postfolka grupa "ImantaDimanta un draugi" 25. maijā izdeva savu pirmo albumu "Izauga mātei brīnuma meita", kurā iekļautas 13 tautasdziesmu apdares un oriģinālkompozīcijas. Grupas pārstāvji stāsta, ka albuma dziesmas stāsta par meitas došanos pie vīra.

Grupā "Imanta Dimanta un draugi" darbojas pieci jaunieši. Katrīna Dimanta spēlē vijoli, čellu tamburīnu un dzied, Imanta Nīgale spēlē mandolīnu un dzied, Krišjānis Sils spēlē ģitāru, Kristaps Strods spēlē basu, Ingus Purēns spēlē kahonu, tamburīnu un dzied, reizēm grupai pievienojas arī perkusionists Kaspars Indrēvics. Grupa uzstājusies gan Latvijā, gan Amerikā.

"Trīs no mums uzauga ārzemju latviešu ģimenēs, dažādās pasaules malās – Austrālijā, Amerikā, Vācijā, bet divi piedzima un uzauga tepat Latvijā. Katrs esam gājuši dažādus muzikālos ceļus un nu esam satikušies, lai veidotu kopīgu mūziku. Visi kopā priecājamies spēlēt un baudām ikkatru saspēles reizi. Mums patīk tas, ko mēs darām, un gūstam lielu prieku par to, ka ar savu mūziku varam dalīties ar citiem," atklāj "ImantaDimanta un draugi" dalībnieki.

Darbs pie albuma sākts 2015. gadā Amerikā, kad mūziķi latviešu tautasdziesmām veidoja jaunas apdares un radīja pirmās oriģinālkompozīcijas, izmantojot gan savu tekstu, gan Dainu skapī uzietās tautasdziesmas.

"Mūzika mums vienmēr ir bijusi mīļa un tuva. Mēs vēlamies klausītājiem sniegt prieku, un – lai pie mūsu mūzikas cilvēki labi pavadītu laiku un atpūstos. Kad sapratām, ka būs albums, pārskatījām savu dziesmu sarakstu. Tā mūsu prātos piedzima brīnuma meita, kura mums uzticējās un ļāva pastāstīt par savu dzīvi. Dziesmas albumā stāsta par meitas dzīvi, dodoties pie vīra. Tajās var saklausīt gan iepazīšanās prieku un mulsumu, kad nesaproti, kas notiek ar tavu prātu un sirdi, gan smaidus un bažas, gan to pašu svarīgāko – laimi. Mēs ceram, ka ikviens šajos stāstos atradīs sevi – no jaunības mīļām atmiņām vai no vakardienas aklā randiņa. Mēs katrs esam brīnums," stāsta Katrīna Dimanta.

'Once Upon' – 'Morningstar'

Foto: Publicitātes foto

Tāpat pēdējā mēneša laikā pašmāju modernā metāla apvienība "Once Upon" laidusi klajā mini albumu ar nosaukumu "Morningstar".

"Cīņa, nodevība, aklums, vilšanās, sāpes, agonija – tās ir emocijas, ar kurām ikviens dzīvē neizbēgami saskaras. "Morningstar" stāsts ir par to, lai cik grūti klātos, katram ir sava rīta zvaigzne, kas norāda virzienu atpakaļ uz pareizā ceļa," stāsta "Once Upon" pārstāvis Edgars Meijers .

Albums "Morningstar" tapis sadarbībā ar Kārli Šteinmani no neatkarīgās ierakstu studijas "KS Records", grupas "Mayla" basģitāristu Dmitriju Panfilovu un vokālistu Vadimu Mamonovu.

Metāla grupa "Once Upon" veidojusies 2012. gada rudenī. Šobrīd grupā spēlē Artūrs Ročāns (vokāls), Edgars Meijers (ģitāra), Artūrs Krasts (bungas), Jānis Brolišs (ģitāra) un Sandis Ķirsis (basģitāra).

2014. gada aprīlī grupa "Once Upon" piedalījās konkursa "Metal 2 the Masses" Latvijas atlasē un pēc žūrijas un fanu lēmuma tika izvēlēta pārstāvēt Latviju lielākajā Lielbritānijas smagā metāla festivālā "Bloodstock 2014". Pagājušā gada novembrī "Once Upon" dziesma "A Letter to My Agony" nominēta ASV 15. ikgadējai Neatkarīgās mūzikas balvai kategorijā "Labākais Metal/Hardcore singls 2016". Tādējādi dziesma atzīta par vienu no 2016. gada ievērojamākajiem neatkarīgās mūzikas ierakstiem. Šobrīd grupa aktīvi koncertē gan Latvijā, gan tuvākajās kaimiņvalstīs un paralēli strādā pie pilnizmēra albuma.

Tuvākais grupas "Once Upon" koncerts gaidāms šā gada 10. jūnijā klubā "Melnā piektdiena" starptautiskā konkursa "Wacken Metal Battle Latvia 2017" finālā.

'Kontraflovs' un Edavārdi – 'Trīlas Cacas'

Foto: Publicitātes foto

Hip-hopa kolektīvs Kontraflovs izdevis jaunāko singlu no topošā debijas albuma "SSB". Skaņdarbs "Trīlas Cacas", kurā piedalās arī reperis Edavārdi, seko "Kontraflovs" iepriekš izdotajiem singliem "Attiecību Blūzs" un "SSB".

"Trīlas Cacas" ir dziesma, kas radīta 80. gadu fanka un hip-hopa ietekmē, taču kompozīcija ir apstrādāta, vadoties pēc jaunākajām mūsdienu ASV mūzikas industrijas metodēm. Dziesma pieejama visos populārajos straumēšanas servisos, kā arī "Kontraflovs" "Bandcamp" vietnē.

Albums "SSB" tiks publicēts jūlija pirmajos datumos.

Ieva Kerēvica – 'Esi man klāt'

Foto: Publicitātes foto

Latviešu dziedātāja Ieva Karēvica klajā laidusi dziesmu "Esi man klāt", kas mākslinieces repertuārā ir jau vairākus gadus, taču tagad ir ierakstīta skaņu ierakstu studijā, kā arī – tai ir tapusi videoversija.

Dziedātājas pārstāvji stāsta, ka dziesmas vārdu autorei Nandai Milbertai teksta rakstīšanas brīdī bija tikai sešpadsmit gadu. "Esi man klāt" mūzikas autors Vilnis Kundrāts pirms vairākiem gadiem piedāvāja dziesmu izpildīt Ievai. Kopš tā laika skaņdarbs iekļauts Ievas repertuārā. Tāpat dziesma bieži tiek dziedāta laulību ceremonijās.

"Ir dziesmas, kuras, ja paveicas, ieņem savu ideālo formu, un tās nevar izpildīt citādi. "Esi man klāt" ir tieši šāda dziesma. Tās ierakstā piedalījās džeza pianists un komponists Madars Kalniņš, un jau sākumā sapratām, ka nepieciešams intīms skanējums, kas pietuvināts dzīvajam izpildījumam. Tādēļ ierakstā ir dzirdamas tikai klavieres un mana balss," stāsta Ieva Kerēvica.

"Esi man klāt" videoversija filmēta Mūzikas namā "Daile", tas bija iespējams, pateicoties Andas Zadovskas atsaucībai. Galvenais operators – Mārtiņš Šalmis, bet producents – Juris Ludženieks. Par vizuālo noformējumu gādāja Rihards Gulbis – kompānijas "Soul Light" dibinātājs. Video tapšanā piedalījās arī kustību māksliniece Inga Krasovska un grima māksliniece Beāte Kudiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!