Noslēdzot valsts simtgades varonības un veidošanās gadu, 23. novembrī pasaules pirmizrādi piedzīvos Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna muzikālā poēma "Kā ābeļdārzs ir brīvība". Uzveduma pirmatskaņojumam izraudzīta zīmīga vieta – Jelgava, kur pirms 100 gadiem tika uzveikts Bermonta karaspēks.

Gaidot uzveduma pirmizrādi, publicēts pirmais skaņdarbs no tā – "Manas Zemgales zelts". Ierakstā dzirdama Dailes teātra aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa, kokli spēlē Latvīte Cirse. Ierakstā piedalījies arī meiteņu koris "Spīgo" (Vadītāja Līga Celma-Kursiete), vīru koris "Frachori" (Vadītājs Ingus Leilands). Ieraksta producents Jānis Lūsēns – juniors.

Uzvedums tapis divu gadu garumā. Darba mūzikas autors Jānis Lūsēns sadarbību ar Māru Zālīti vienmēr vērtē kā jaunu izaicinājumu: "Tās dvēseles stīgas, kas vibrē Māras dzejā un pasaules notikumu redzējumā, iekustina arī manu radošo garu, katrreiz iedzīvinot arvien jaunas skaņas, motīvus un krāsas. Īpaši tuva, šķiet, mums abiem ir latviskā piederības sajūta. Gan vēsturi vētījot, gan sapņus par Latviju izrakstot. Tā tas ir bijis izrādēs - "Sfinksa", "Indriķa hronika" "Kaupēn, mans mīļais", "Meierovics" un "Mistērija par sapni un mīlestību". Mūsu kopdarbi ir izspēlēti simtiem reižu un skaņdarbi dzīvo un tiek dziedāti vēl šodien. Ticu, ka mūsu jaunais darbs "Kā ābeļdārzs ir brīvība" ir skaists, emocionāli dziļš un pacilājošs turpinājums līdz šim jau kopā radītajam."

Uzvedumu varēs noskatīties 23. novembrī pulksten 12.00 un 16.00 Jelgavas kultūras namā.
Muzikālās poēmas iestudējumā piedalīsies: Dailes teātra aktieri – Jelgavā dzimušais un augušais Artūrs Skrastiņš, kā arī Ilze Ķuzule-Skrastiņa, operdziedātāja, mecosoprāns Kristīne Zadovska, solisti – Zigfrīds Muktupāvels, Daumants Kalniņš un Andris Ērglis. Uzveduma skanējumu papildinās arī jelgavnieki – panākumiem bagātais meiteņu koris "Spīgo" un jauktais koris "Balti" (vadītāja Maija Branka), kā arī vīru koris "Frachori".

Uzvedumā muzicēs darba autors Jānis Lūsēns, kā arī Harijs Gūtmanis, Evija Mundeciema, Marita Karpa, Latvīte Cirse, Jānis Ozoliņš un Jānis Lūsēns juniors.

"Kā ābeļdārzs ir brīvība" režisors un scenogrāfs ir Reinis Suhanovs. Diriģents – Valdis Butāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!