Lībiešu mantojuma gadu svinot, Saulkrastu koris "Anima" laidis klajā lībiešu kāzu dziesmu "Pūgõ, pūgõ, jengõ, jengõ" diriģentes Lauras Leontjevas apdarē.

"Gadā, kad Latvijas pirmiedzīvotāji – lībieši – svin sava karoga simtgadi, kad ANO un UNESCO vērš pasaules uzmanību valodu daudzveidībai, mēs, Saulkrastu koris "Anima", esam iedvesmoti apzināties, ka kaut kur arī mūsos paaudžu paaudzēs dzīvo lībietis," raksta kora dziedātāji un diriģente.

Lībiešu tautasdziesmu "Pūgõ , pūgõ, jengõ, jengõ" jeb "Pūt, pūt, els, els" Saulkrastu korim "Anima" un sitamiem instrumentiem aranžējusi kora mākslinieciskā vadītāja, diriģente Laura Leontjeva, bet stāstu skatuviskajā dejā ietērpa jaunais horeogrāfs Rūdolfs Cīrulis.

"Šī lībiešu tautasdziesma man ir bijusi ļoti mīļa savas vitālās enerģijas un jaudas dēļ, bet mūsu interpretācijā īpaši izceļam ritmu un pulsējošo sajūtu, kuru paspilgtina valodas skanējums. Šī nav mūsu pirmā saskare ar lībiešu valodu, jo 2018. gadā kopā ar komponistu Uģi Prauliņu izdevām lībiešu kultūrai veltītu mūzikas albumu "Jūrd. Saknes. Roots". Kaut kas neaprakstāmi maģisks ir lībiskajā," stāsta Laura Leontjeva.

Dziesmas animētais video simboliski atveido kādu lielajā visumā īpaši lolojamu zvaigzni – lībiešu zaļo, balto un zilo, jeb mežu, smiltis un jūru. Taču pats dziesmas saturs caur skatuvisko deju stāsta par kāzu rituālu.

Dziesmā dzirdams Saulkrastu koris "Anima" un sitaminstrumentālists Miķelis Vīte, ieraksts veikts "Lauska" studijā, skaņu režisors Kaspars Bārbals.

Lībiešu tautasdziesmas stāstu izdejo deju ansamblis "Austris" (mākslinieciskā vadītāja Elita Treilone). Režisors un horeogrāfs Rūdolfs Cīrulis, video mākslinieks Ģirts Ceriņš, grafiskais mākslinieks un animators Arnis Zemītis.

No 23. marta lībiešu kāzu dziesma pieejama visās populārākajās straumēšanas vietnēs.

Saulkrastu koris "Anima" muzicē kopš 2001. gada un ir viens no spilgtākajiem koriem Latvijā. Kora radošā komanda – mākslinieciskā vadītāja un diriģente ir Laura Leontjeva, kormeistars Kristaps Solovjovs, vokālie pedagi Elīna Ose un Emīls Gilučs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!