Foto: Pēteris Vīksna

Pirmdien, 29. maijā, publiskots jau trešais singls no etnomūzikas izlases "Sviests", kas klajā tiks laista šī gada 10. jūnijā, portālam "Delfi" pavēstīja izdevniecība "Lauska". Elzas Rozentāles un etnodžeza grupas "Bur Mani" skaņdarbs "Īdõnõ izānõ" ir dziesma lībiešu valodā, kas tapusi sadarbībā ar DJ Monsta.

Jaunākajā ierakstu apkopojumā, tāpat kā iepriekšējos "Sviesta" izdevumos, iekļautas dažādas kompozīcijas – kopā 21 skaņdarbs, kas žanriski raksturojams vārdiem etnomūzika, postfolklora vai pasaules mūzika.

Izlasē esošajos darbos galvenokārt izmantots latviešu tautas mūzikas materiāls – melodijas, vārdi vai instrumenti, nevairoties no mūdienu muzikālo strāvojumu ietekmes.

Māksliniece Elza Rozentāle albuma "Sviests" tapšanā piedalījusies jau agrāk. "Sviesta izlasē pirmo reizi piedalījos kopā ar folkloras kopu "Kokle" 2007. gadā," stāsta Rozentāle. "Šogad biju ļoti priecīga, ka esmu uzaicināta atkal, bet šoreiz ar savu dibināto etnodžeza grupu "Bur Mani". Ierakstīt izvēlējāmies lībiešu tautasdziesmu "Īdõnõ izānõ", ko iemācījos "Trejdeviņu spēlmanīšu" folkloras nometnē no skolotājas Julgī Staltes – toreiz man bija kādi desmit gadi. Paldies viņai un Lindai Zonnei, kuras ar savām lībiešu valodas zināšanām dikti palīdzēja sakārtot vārdu izrunu kaut nedaudz tuvāk patiesībai. Bet vislielākais prieks ir par grupasbiedra un kontrabasista Toma Poiša izveidoto aranžiju, kā arī ģitārista Kaspara Vizuļa un bundzinieka Kaspara Kurdeko ieguldījumu dziesmas apdarē. Gribējām atstāt skanējumā lībiešu pamatīgumu un skarbumu, tajā pašā laikā to modernizējot, kas, manuprāt, ir izdevies, arī papildinot ierakstu ar DJ Monsta elektronisko apstrādi vokālajai partijai."

Elzas Rozentāles iedziedātais "Īdõnõ izānõ" skanēs arī pasākumā "Saulgriezis", kas norisināsies 10. jūnijā Valmiermuižā. Festivālā, kurā notiks arī septītās "Sviests" izlases atvēršanas svētki, piedalīsies arī jaunā postfolkloras grupa "Tautumeitas", kā arī "Sviesta" veterāni – dūdu un bungu grupa "Auļi".

Festivāla īpašie ārzemju viesi šogad ir, pēc pašu vārdiem, neozombiju-postfolka duets "Puuluup" no Igaunijas un trio "Pekko Käppi & K:H:H:L" jeb tulkojumā "beigtā trakā zirga kauli" no Somijas. Abām šīm Ziemeļu kaimiņu grupām kopīgs ir īpašā tradicionālā instrumenta "talharpa" jeb lociņu liras izmantošana, kurš ir pazīstams somugru zemēs, bet Latvijā ir pilnīgi nezināms.

Tumsai iestājoties festivāla centrālajā laukumā tiks aizdegta "Uguns saule". Šo ugunsskulptūru veido divi starptautiski mākslinieki – Jordi NN no Valencijas Spānijā un Mantvydas VV no Klaipēdas Lietuvā, kuri jau vairākus gadus sadarbojas, dažādās vietās Lietuvā veidojot trisdimensionālas gadskārtu un festivālu ugunsskulptūras.

Vakara kulminācija būs viens no pirmajiem šīs vasaras dūdu un bungu grupas "Auļi" koncertiem Vidzemē, kura laikā gaidāmi arī daži pārsteigumi. Pusnaktī uzstāsies "Māsas Dimantas & Cēsu Mednieku Cepurīšu Orķestris".

Pasākuma "Saulgriezis" dienas programmā jau no pulksten 12.00 varēs apmeklēt mājražotāju labumu tirdziņu "Ar Gardu muti Valmiermuižā", kā arī jau tradicionālās amatnieku meistarnīcas, kurās katrs varēs sev pagatavot ko garšīgu, noderīgu vai skaistu, un arī vietējā TDA ansambļa "Sadancis" koncertu.

Latviešu folkloras kopas "Skandinieki", "Ore" un "Teikas muzikanti" ar dziesmām un rotaļām ļaus ielīgoties pirmsjāņu noskaņās, bet īpaši viesi no Ziemeļiem būs Norvēģijas sāmu ansamblis "Dimitri Joavku", kurš skandēs sāmu joikas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!