Gatavojoties "Zelta mikrofons" laureātu koncertam Dzintaru koncertzālē, 12 Latvijā populāri mūziķi ierakstījuši kopdziesmu "Kāpēc man dziedāt svešu dziesmu".

"Kāpēc man dziedāt svešu dziesmu" ir Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas ievada tēma jau kopš pirmsākumiem.

"Šo dziesmu izvēlējos par ievadtēmu zemapziņas sajūtas vadīta, jo gada balvas rašanās pirmsākumi bija balstīti aicinājumā - ierakstīt, spēlēt, cienīt un izvērtēt pašu zemē - Latvijā radīto mūziku. Šis aicinājums ir tikpat aktuāls arī šobrīd, kad ēterā pārsvarā dzirdam ārvalstu repertuāru. Pēc mana lūguma Maestro Raimonds Pauls iespēlēja šo melodiju, kas vēlāk piedzīvoja vairākas aranžijas. Neesmu kļūdījusies izvēlē, jo viņa melodijas ir pārliecinošas, dzīvotspējīgas cauri modēm, gadiem un laikiem" saka Elita Mīlgrāve, "Zelta mikrofons" ilggadējā producente.

Raimonda Paula dziesma ar Alfrēda Krūkļa vārdiem "Kāpēc man dziedāt svešu dziesmu" tika sarakstīta 1970. gadā. Tā kā padomju vara dziesmā saskatīja pārkrievošanas politikas kritiku, tad dziesmai tapa otra versija ar nosaukumu "Kam ziedi mežābele". Atmodas laikā 1988.gadā dziesma atgriezās radio savā sākotnējā variantā, ko iedziedāja Ojārs Grīnbergs, Margarita Vilcāne, Nora Bumbiere un Viktors Lapčenoks. Kad mūzikas ierakstu gada balvas svinēja desmito gadskārtu, Gunārs Kalniņš un Gospeļu koris uzstājās ar savu dziesmas versiju koncertizpildījumā.

"Kāpēc man dziedāt svešu dziesmu" ir saglabājusies tikai senās ieraksta versijās, kas arī motivēja kopā uz dziesmas ierakstu pulcēt mūsdienu populāros mūziķus. Dziesmas ierakstā piedalās "Zelta mikrofona" zvaigžņu koris: Dons, Aminata, Intars Busulis, Normunds Rutulis, Andris Freidenfelds, Agnese Rakovska, Lauris Reiniks, Juris Kaukulis ( "Dzelzs Vilks"), Jānis Aišpurs ("The Sound Poets"), Aija Andrejeva, Jānis Pētersons ("Citi Zēni"), Olga Rajecka, "Knīpas un Knauķi".

"Esmu ļoti pateicīga visiem solistiem, kas piedalījās šīs dziesmas ierakstā un ielika tajā savu sirdi un dvēseli. Paldies visiem! Mums kopā ir tapis kaut kas skaists un paliekošs. Tā ir dāvana pašiem sev uz "Zelta mikrofons" jubileju," pauž Elita Mīlgrāve.

"Zelta mikrofons" pērnā jubileja šovasar tiks svinēta kopā ar klausītājiem! Tas notiks 26. jūlijā Dzintaru koncertzālē, piedaloties Latvijas mūzikas zvaigznēm: "Prāta Vētra", "Instrumenti", Intars Busulis, Laima Vaikule, "Dzelzs Vilks", Aija Andrejeva, Lauris Reiniks, Aminata, Agnese Rozniece, OZOLS, Normunds Rutulis reperis ansis, Olga Rajecka, "Rīgas Modes", "Inokentijs Mārpls", "Pienvedēja Piedzīvojumi", Evija Vēbere, Kristīne Pāže, BŪŪ, "Citi Zēni", "Knīpas un knauķi". Priekšnesumus būs sagatavojuši arī gada balvas dažādu posmu vadītāji Fredis, Baiba Sipeniece un Valters Krauze, kā arī Kaspars Breidaks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!