Kā jau iepriekš ziņots, 1. decembrī Rīgā koncertu sniegs britu "indie-rock" klasiķi "The Wedding Present".
Savulaik dēvēti par "The Smiths", "The Jam" un "Joy Division" sekotājiem, tagad paši ietekmējuši milzīgu skaitu mūsdienu grupu. Par saviem skolotājiem viņus sauc arī tādi šī brīža alternatīvās mūzikas topu līderi kā "Placebo", "Interpol" un daudzi citi.

Šogad aprit 20 gadi kopš "Wedding Present" debijas albuma 'George Best' iznākšanas. Par godu tam grupa šogad devās Eiropas tūrē un spēlē visās tajās pašās pilsētās, kur pirms 20 gadiem. Koncerts Rīgā ir izņēmums, bez tam mūsu pilsētas apmeklējums 1987. gadā grupai diez vai vispār bija iespējams.

"The Wedding Present" stāsts sākās 1985.gadā Līdsā, Anglijā. Vienīgais nemainīgais grupas dalībnieks kopš pašiem pirmsākumiem ir Deivids Gedžs (David Gedge) - ģitārists, dziesmu un tekstu autors. Viņš arī "Wedding Present" seja, idejiskais tēvs un mūžīgais dalībnieks.

Nelielai atkāpei jāatgādina, ka toreiz vēl "MTV" bija bērna autiņos un dīvainais termins – alternatīvā mūzika vēl īsti nebija radies. Daudz vairāk izteica mūziķu "indie" piederība, kurai skaidrojums bija pavisam vienkāršs – visu noteica skaņu ierakstu izdevniecība, ar kuru konkrētajai grupai bija noslēgts līgums. Ja tā bija salīdzinoši neliela, neatkarīga - bez trešās personas finansējuma, tad tās grupas spēlēja "indie" (independent) mūziku. Lai cik arī aptuvena būtu šāda definīcija, daudziem mūzikas mīļotājiem izdzirdot tādus ierakstu kompāniju nosaukumus kā "Mute", "Island", "Matador", "Cooking Vinyl" – domās sāk skanēt vairāku tiem īpaši tuvu mākslinieku skaņdarbi. Laikam ejot, un samazinoties vēlmei visu strukturizēt, paliekuši tikai daži vārdi, kuri, izdzirdot jēdzienu indī roks, tūlītēji iešaujas prātā. Vieni no tādiem reiz dzirdētiem un vairs nekad neaizmirstamiem māksliniekiem ir angļi "The Wedding Present".

Savu pirmo albumu grupa izdeva paši. Tas iznāca 1987. gadā un tika nosaukts slavena Ziemeļīrijas futbolista Džordža Besta (George Best) vārdā. Albums pirmie singli piedzīvoja lielu atsaucību indie mūzikas klausītāju vidū, un viņus ievēroja arī leģendārais BBC DJ Džons Pīls (John Peel) Te jāsaka, ka arī turpmāk "Wedding Present" bija vieni no visu laiku lielākajiem meistara Pīla favorītiem. Bez tam, viņi tika iekļauti 'C86' izlasē, kurai nu jau tiek piedēvēts kulta statuss. 'C86' bija viena no žurnāla "NME" veidotās audiokasešu izlases ar sava laika neatkarīgo ierakstu kompāniju jauno grupu ierakstiem.

"The Wedding Present" – 'My Favourite Dress':

Tālākā "Wedding Present" biogrāfija izklausās pēc stāsta par neatkarību nezaudējušu Pelnrušķīti – grupas līgums ar lielo ierakstu izdevniecību "RCA" jau 80.gadu beigās bija mūzikas industrijā, reti pieredzēts. Viņi paši drīkstēja izvēlēties ieraksta producentu, singlus, kā arī paši izdot tās dziesmas, kuras kompānijai šķistu komerciāli mazāk veiksmīgas. Lai arī daudzi varētu mūziķiem pārmest pārdošanos – tieši pateicoties turpmākajiem trīs albumiem "RCA" paspārnē, "Wedding Present" ir tieši tik klasiski, cik klasiskus mēs viņus pazīstam.

"The Wedding Present" – 'Why Are You Being So Reasonable:

"RCA" uzmanību pievērsa viņu pseido folkmūzikas blakusprojektam Pīla sesiju ietvaros ar ukraiņu un krievu tautas melodiju trakulīgām apdarēm 'Ukraïnski Vistupi v Ivana Peela', šim albumam autentiskumu piešķīra toreizējais "Wedding Present" ukraiņu izcelsmes ģitārists Peters Solovka (Peter Solowka) Tad sekoja populārākais "The Wedding Present" 1989. gada albums 'Bizarro', kurš nodefinēja tikai šai grupai raksturīgo skanējumu, kas lieliski sasaucas ar tekstiem par mīlestību, iekāri, greizsirdību, nodevību un atriebību. 'Bizarro' pirmais singls 'Kennedy' (skat.video) uzrunāja plašākas masas un iekļuva UK Top 40, kā arī ieguva popularitāti ASV koledžu radiostacijās.

Iespējams, domājot par amerikāņu studentiem, "The Wedding Present" devās uz Savienotajām Valstīm, lai "Pachyderm Studio" ierakstītu četras dziesmas, pie jau tolaik leģendārā Stīva Albini. Viņa radītā, raupjāk skanošā 'Brassneck' (skat.video) versija uzrunāja arī britu klausītājus un UK TOP 40 tika pārspēti iepriekšējā singla panākumi. Sadarbībā ar Albini tika ierakstīts arī nākamais albums – 'Seamonsters'.

"The Wedding Present" vēl joprojām ir vienīgā britu grupa, kurai izdevies viena gada laikā ar 12 jauniem hitiem nepārtraukti atrasties UK Top 30. 1992.gadā katra mēneša pirmajā pirmdienā grupai iznāca jauns singls un katrs no tiem iekļuva UK Top 30. Šis fakts pat ir ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā. Šie singli tiek apkopoti albumos Hit Parade 1 un 2.

1994. gadā tiek izdots albums 'Watusi', kas atkārtoja 'Bizarro' panākumus. Meklējot jaunu skanējumu kopā ar producentu Stīvu Frisku, "The Wedding Present" ierakstīja šo dīvaino, ironisko gandrīz popmūzikas albumu, tomēr saglabājot grupai raksturīgo izsmalcināti aso skanējumu. Minētajam albumam 1996.gadā sekoja albums 'Saturnalia', kuru izdeva "Cooking Vinyl", un vairāki singlu, kā arī Pīla sesiju atkārtoti izdevumi.

Tālākais stāsts jau kļuva melodramatisks, jo "Wedding Present" pārtrauca savu darbību, bet Gedžs kopā ar draudzeni Salliju Mjurelu (Sally Mjurell) nodibināja jaunu projektu "Cinerama", kas pastāvēja tikpat ilgi cik abu attiecības – līdz 2003. gadam, tiesa gan tas jau ir pavisam cits stāsts. Drīz pēc tam atdzima arī "Wedding Present", un 2005. gadā iznāca līdz šim pēdējais grupas albums 'Take Fountain'. Tā sākotnējais materiāls bija paredzēts kā "Cinerama" albums, bet šķiršanās neļāva to pabeigt kā iecerēts un ieraksta gaitā tas kļuva par "Wedding Present" albumu.

"The Wedding Present" – 'Always The Quiet One':

"Wedding Present" ir "indie" scēnas klasika un laikmeta zīme gan 80., gan 90., gan kā veterāni jau jaunajā gadsimtā. Viņi šodien pamatoti tiek saukta par vienu no nozīmīgākajām "indie" grupām, no kurus respektē daudzi mūziķi, žurnālisti un, protams, klausītāji.

"The boy Gedge has written some of the best love songs of the Rock 'n' Roll Era. You may dispute this, but I'm right and you're wrong!" John Peel.*

* "Gedžs ir uzrakstījis dažas no rokenrola ēras labākajām mīlas dziesmām. Jūs variet par to strīdēties, bet man ir taisnība taču Jums nē" Džons Pīls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!