Foto: Publicitātes foto
8. jūnijā, Dzintaru koncertzālē noslēdzās 37. Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursa pusfināls. Finālam kvalificējās 16 dziedātāji no 13 valstīm, bet neviens no Latvijas operdziedātājiem tālāk par pusfinālu nav ticis, portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāvis Mārtiņš Pučka.

Atgādinām, ka 10. jūnijā, pulksten 19.00 atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē notiks 37. Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes operdziedātāju konkursa fināla koncerts, ko tiešraidē varēs skatīties arī Dzintaru koncertzāles mājaslapā.

Fināla Galā koncertā kopā ar festivāla orķestri diriģenta Ilmāra Lapiņa vadībā uzstāsies 16 konkursa finālisti, sniedzot unikālu iespēju koncerta apmeklētājiem dzirdēt perspektīvākos jaunos operas talantus, kuri jau drīzumā uzstāsies uz prestižāko opernamu skatuvēm Londonā, Ņujorkā, Parīzē, Milānā, Berlīnē, Vīnē un citur. Koncerta laikā tiks noskaidroti arī Belvederes konkursa uzvarētāji, kam sekos apbalvošanas ceremonija koncerta beigās.

Kā iepriekš ziņots, no 3. jūnija Dzintaru koncertzālē norisinās 37. Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkurss, kurā piedalījās 147 jaunie operdziedātāji no 54 pasaules valstīm, lai sacentos par uzvaru pasaules prestižākajā operdziedātāju konkursā un iespēju tuvākajā laikā uzstāties uz labāko pasaules opernamu skatuvēm.

Jaunos dziedātājus konkursā vērtē īpaša žūrija, kuras sastāvā ir prestižāko pasaules opernamu direktori no Londonas Karaliskā Koventgārdena, Berlīnes, Drēzdenes, Diseldorfas, Madrides, Hamburgas, Maskavas Lielā teātra un citiem opernamiem. Latviju konkursa žūrijā pārstāvēs Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš.

5. un 6. jūnijā Dzintaru koncertzālē norisinājās Belvederes jauno operdziedātāju konkursa pirmā atlases kārta, bet 7. un 8. jūnijā – otrā atlases kārta jeb pusfināls.

Pasaulē prestižākais Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkurss ir izšķirošs notikums jauno dziedātāju karjerā visā pasaulē, jo, piedaloties konkursā, viņi iegūst ne tikai naudas balvas, bet arī pastāvīgus sadarbības piedāvājumus. Iepriekšējo dalībnieku un laureātu vidū ir tādas operzvaigznes kā Elīna Garanča, Andžela Georgiū (Angela Gheorghiu), Marina Meščerjakova (Marina Mescheriakova), Ildiko Raimondi (Ildikó Raimondi), Irina Samoilova (Irina Samoilova), Staņislavs Švecs (Stanislav Schwez).

Līdz 2013. gadam Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes vokālistu konkursa fināls norisinājās Vīnē, bet tagad notiek pasaules slavenākajos opernamos. 2013. gadā konkursa fināls norisinājās Amsterdamā, 2014. gadā – Diseldorfā, 2015. gadā – vēlreiz Amsterdamā, 2016. gadā – Keiptaunā, 2017. gadā – Maskavā, bet 2018. gadā konkurss pirmo reizi norisināsies Latvijā, Dzintaru koncertzālē, un tā ir pirmā reize ne tikai Baltijā, bet arī visā Ziemeļeiropā.

Kopš 2005. gada Hansa Gabora Belvederes operas solistu konkursa Baltijas reģionālā atlases kārta norisinās Jūrmalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!