Šā gada 17. novembrī jau trešo reizi tiks pasniegta "Austras balva" – Latvijas mūzikas profesionāļu un kritiķu balva aizvadītā gada labākajam albumam. Viens no finālistiem, kas šogad pretendē uz šo apbalvojumu, ir Staņislava Judina un Asnates Rancānes kopdarbs "Op.2". Par nomināciju un balvai izvrzīto ierakstu Latvijas Radio 5 stāsta Staņislavs Judins.

Džeza mūzikā pieredzējušā Judina un "Tautumeitas" Rancādes dueta debija notika pavisam nesen – šā gada oktobra sākumā. Abu albums iznāca jaunās izdevniecības "Jersika Records" paspārnē. Albums vispirms izdots vinila formātā.

Kopprojekta saknes meklējamas pērn. Kopīgu eksperimentu laikā, izmantojot neparastu tehniku un improvizējot, abi mūziķi ir atraduši savu īpašo skanējumu un stilu, kā rezultātā tapis albums. Tajā iekļautas astoņas folkloras kompozīcijas: četras latviešu tautasdziesmas, kas izpildītas dažādos dialektos, kā arī bulgāru, ukraiņu, lietuviešu un krievu tautasdziesmas.

Nominācija "Austras balvai" bijusi negaidīta, sarunā ar Radio 5 atzīst Judins. Kad abi sākuši rakstīt albumu, pat balvām nav domājuši. Tāpēc izvirzīšana šim apbalvojumam bijis negaidīts pārsteigums.
"Op2" abiem mūziķiem ir kā otrais posms radošā dzīvē, kas apstājies un paskaties uz sevi no malas. Tāds pats nosaukums dots arī albuma pirmajai dziesmai.

"Austras balva" ir latviešu mūzikas ierakstu apbalvojums, ko kopš 2015. gada pēc mūzikas kritiķu un ekspertu žūrijas lēmuma pasniedz labākajam gada albumam. Pirmo "Austras balvu" 2015. gada decembrī saņēma dziesminiece Alise Joste par albumu "Hardships are Ships", savukārt pērn par gada labāko albumu tika atzīts grupas "Rīgas modes" ieraksts "Fantastiski".

Šogad "Austras balva" uzvarētājs žūrijas vērtējumā un publikas simpātijas balvas ieguvējs tiks nosaukts 17. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!