Ceturtdien, 21. oktobrī, pulksten 20 pirmizrādi piedzīvos grupas "Prāta vētra" jaunā albuma koncertfilma "Gads bez kalendāra". Dienu pirms albuma izdošanas grupa publicējusi jaunu dziesmu "Tur, kur Dieva kamanas slīd" un tās video. Dziesma tapusi sadarbībā ar grupu "Tautumeitas".

Grupas bundzinieks un koncertfilmas režisors Kaspars Roga saka: "Zinot, ka tik drīz vēl ar klausītājiem netiksimies, gribējās "Vētras" jaunās dziesmas nospēlēt dzīvajā un to arī kvalitatīvi iemūžināt. Ar scenogrāfiju, ekrāniem, dejotājiem un visu, kas vien man iešāvās prātā.

Izvēloties albuma nosaukumu, "Prāta vētras" dalībnieki, protams, domāja par 2020. gada pandēmiju, kad viss apstājās, īpaši jau mākslas un kultūras jomā. Kurš gan varēja paredzēt, ka ironiskā kārtā albums ar šādu nosaukumu iznāks dienā, kad valstī atkal tiek pasludināta mājsēde!"

Jaunā dziesma, kas iznāk dienu pirms albuma izdošanas, "Tur, kur Dieva kamanas slīd" ir spēcīga, "Prāta vētrai" neierasta muzikāla balāde ar etniskiem dziedājumiem. Kā vēsta grupas dalībnieki, tā liek pārdomāt, kas notiek, šķērsojot tās robežas, par kurām ikdienā neiznāk aizdomāties.

Renāra Kaupera un grupas "Tautumeitas" vizuālos tēlus veidojusi kostīmu māksliniece Liene Bite, kā arī grima un frizūru speciāliste Līva Drešere. Horeogrāfiju veidojusi Liene Grava.

"Jau no grupas "Tautumeitas" pirmsākumiem mēs skatāmies uz viņām ar apbrīnu. Kā tik jaunas un ārēji trauslas meitenes var tik pārliecinoši nest mūsu senču gara spēku! Pie tam tas notiek mūsdienīgi, dzīvi un ļoti ieturētā stilā. Mums ir milzīgs prieks, ka varam sadarboties šajā albumā," saka Renārs Kaupers.

Kopumā "Tautumeitas" piedalās trijās "Gads bez kalendāra" kompozīcijās, tai skaitā tituldziesmā, kurā kopā ar Renāru dzied Asnate Rancāne.

Asnate Rancāne saka: "Es pat neatceros, kā sākās mūsu draudzība ar "Prāta vētru". Tas notika tik organiski, un tā pavisam noteikti nebija tehniska divu mūzikas grupu sadarbība, bet gan radniecīgu dvēseļu veldzēšanās šajā brīnumskaistajā radošajā procesā, ko papildināja gaužām cilvēcīga sirsnība un mīļums.

Laikmetā, kad viss jau ir izdomāts un redzēts, puiši ir spējuši pilnībā pārsteigt. Tas viss, kas dzirdams un redzams koncertfilmā atgādina eksotisku un emocionālu ceļojumu cauri Āzijas pārsteigumu līkločiem, taču tie nebūtu "Prāta vētras" puiši, ja visam cauri nebūtu jūtama latviskā stīga un siltums."

Koncertfilmu ar visām 10 jaunā albuma dziesmām būs iespējams skatīties arī pēc pirmizrādes un visi, kas iegādājušies biļeti ekase.lv, varēs to skatīties atkārtoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!